Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Linda Neiglick

Head of Operations & Customer Experience / 17.11.2022

Tägit: Työn tuunaaminen, Urajohtaminen, Urajumi, Uramuutos

Milloin urajumi iskee?

Urajumi voi tulla eteen missä vaiheessa uraa tahansa. Se ei katso ikää eikä alaa. Omasta tutkimuksestamme selvisi, että se on todennäköisimmillään, kun 7 vuotta samassa työtehtävässä on täynnä.  

Mitä urajumi voi aiheuttaa?

Voit huomata olevasi urajumissa, jos turhaudut, et viihdy enää töissä, fiilis on negatiivinen tai et enää saa työstäsi energiaa. Voit myös havahtua siihen, että kehitys ja uuden oppiminen on pysähtynyt. Urajumi tuntuu tyhjäkäynniltä. Eikä ulospääsyä ole näköpiirissä.  

”Urajumille on tyypillistä juuri näköalattomuus. Se on kokemusta siitä, että ratkaisukeinoja ei ole”, sanoo tutkija Otto Pankkonen Työterveyslaitokselta.

Pahimmillaan urajumi voi aiheuttaa myös uupumusoireita tai sairastelua.  

”Ammatillinen jumi tarkoittaa sellaista työelämän tilannetta, jossa työntekijä ei toiveistaan huolimatta pysty siirtymään uuteen työhön, vaikka nykyisen työ tuntuu eri syistä epätyydyttävältä ja sen motivoiva voima on oleellisesti hiipunut. Yleensä tilanteeseen näyttäisi liittyvän jaksamishuolia, selittämätöntä oireilua, sairauslomien tarvetta sekä yleistä tyytymättömyyttä terveydentilaan.” kirjoitti Jari Turunen Lääkärilehden verkkokommentissa

Mistä urajumi johtuu?

Arvoristiriita työnantajan ja omien arvojen välillä voi tehdä työssä käymisen hankalaksi. Omat motiivit tai ajatukset työstä voivat muuttua isojen elämänmuutosten vuoksi (perhesyyt, sairaudet jne.) ja näkyä tyytymättömyytenä omaan työhön. Urajumi voi myös tulla silloin, kun ”kaikki on jo nähty tässä firmassa” – työ tuntuu liian helpolta eikä enää ammatillisesti haasta. Syyt ovat yksilöllisiä ja ne kannattaa tunnistaa, ettei vahingossa ratko ”väärää ongelmaa” 

Mitä voit tehdä urajumin selättämiseksi?

  1. Ala toimia. Vahvista itsetuntemustasi, kehitä itseäsi tai muokkaa työtäsi itsellesi sopivammaksi. 
  2. Kirkasta uramotiivisi. Listaa vaihtoehdot ja anna muutokselle aikataulu ja tavoitteet.  
  3. Hae uravalmentajalta ammattilaisen tukea.  

Kirjoittaja Linda Neiglick on kokenut urajumin monesti ja nyt osaa jo ennaltaehkäistä sitä omaa rooliaan jatkuvasti kehittäen ja uravalmentajia hyödyntäen.  


💡 Urajumittajalle suosittelemme Uralla eteenpäin -valmennusta, jossa kirkastat uramotiivisi ja tavoitteesi yhdessä uravalmentajan kanssa ja löydät tiesi ulos jumista. Tutustu valmennukseen täältä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä