Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Business Development Director

Iiro Pohjanoksa

Business Development Director, MPS Enterprises / 7.12.2023

Tägit: Itsensä kehittäminen, Johtaminen

Mitä teet työksesi? Olen johtaja.

Moni johtajaksi nimitetty on saavuttanut tärkeän uratavoitteensa ja lähes välittömästi tehtävässä aloitettuaan kokee sellaista tyytyväisyyttä asemaansa ja tehtäväänsä, että oman toiminnan reflektointi ja altistuminen niin palautteelle kuin kehittymisellekin jää vajaaksi.

Osalla johtajista tämä tyytyväisyys ”jää päälle”, eikä omaan kehittymiseen panostaminen tahdo käynnistyä pitemmälläkään tähtäimellä. Tulee tunne, että tässä on hyvä olla ja muiden tulee ponnistella johtajan tavoitteiden täyttämiseksi.

Seurauksena on usein huonoa johtamista. Se voi johtaa johtamisen arvosteluun, tiimin työtyytyväisyyden laskuun ja ristiriitoihin johtajan ja työntekijöiden välillä – ja lopulta johtajan arvostuksen laskuun.

Miten tämän voisi välttää?

Lainaan aluksi amerikkalaista johtamisen professoria, John Maxwellia, jonka luoma malli johtajana kehittymisen portaista on toiminut itselleni vahvana ohjurina johtajuuden kehittymisessä.

Johtajana kehittymisen portaat:

  1. porras on nimitys johtajaksi. Tällä portaalla ihmiset seuraavat johtajaa vain aseman vuoksi, mutta johtaja ei ole nimityksen myötä muuttunut paremmaksi ihmiseksi.
  2. portaalla pitää hankkia oikeutus johtaa. Tämä tulee alaisilta, jotka alkavat luottaa johtajaan, joka on heitä lähellä ja kuuntelee.
  3. porras edellyttää aikaansaamista ja tulosta, sillä kukaan ei halua kuulua häviäjien joukkoon. Tällöin joutuu usein myös tekemään vaikeita päätöksiä ja jotkut kokevat pettymyksiä.
  4. portaalla ihmisten kehittäminen nousee keskiöön ja johtajan fokuksen pitää olla siinä, miten huomenna ollaan parempia kuin tänään!
  5. porras on huippu, jossa ihmisen seuraavat sinua sen vuoksi kuka olet ja mitä olet heille tehnyt – eivät sen vuoksi mikä asemasi on.

Tämä ajatus perustuu lähtökohtaan, että jokainen voi olla hyvä johtaja. Kulkeakseen noita portaita eteenpäin on tehtävä joka päivä työtä oman johtajuuden kehittämiseksi.

Kovalla karismalla varustettu johtaja voi olla hetken hyvä johtaja, mutta pitkällä tähtäimellä menestyy sellainen henkilö, joka on valmis altistamaan itsensä kehittymiselle, palautteelle ja alaisten palvelemiselle joka päivä.

On tehtävä johtamisen tekoja, jotka ovat hyödyksi johdettaville. Ja vähäisin näistä ei ole johtajan omaan kehittymiseen ja kasvuun panostaminen. Hyvän johtajan tekoihin kuuluu jatkuva oppiminen ja kehittyminen.


Artikkeli on julkaistu alunperin Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Johtaja-lehdessä 2/2022. Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran 21.6.2022 sivuillamme.


Iiro Pohjanoksa on MPS-Yhtiöiden senior partner, hallituksen jäsen sekä kehitysjohtaja. Iiro toimii myös Lifeworksin toimitusjohtajana ja hän on Lifeworksin sertifioitu Executive Career Coach.


💡 Haluatko kehittyä johtajana?

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä