Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Esa Komonen, Senior Consultant & Psychologist, MPS Career.

Esa Komonen

Senior Consultant & Psychologist, MPS Career / 27.4.2023

Tägit: Itsetuntemus, Motivaatio, Osaaminen, Työhaastattelu, Työnhaku, Vahvuudet

Työhaastattelu on oleellinen osa rekrytointiprosessia, jossa selvitetään hakijan sopivuutta tehtävään. Tuleva haastattelu voi jännittää, mutta mitä valmistautuneempi olet, sitä rauhallisemmin mielin voit mennä haastatteluun. Sitä paitsi parhaiten haastattelussa menestyvät ne, jotka ovat valmistautuneet.

Miten valmistautua työhaastatteluun?

Haastatteluun kannattaa valmistautua tekemällä hieman taustatyötä ja miettimällä vastauksia mahdollisiin kysymyksiin. Valmistaudu ainakin näihin:

Selvitä mitä haetaan – tehtävän kriteerit

Käy työpaikkailmoitus vielä kertaalleen läpi ja katso, mitkä ovatkaan tässä tehtävässä tärkeimmät kriteerit. Mieti valmiiksi tehtävän kannalta 2–4 tärkeintä osaamistasi ja tue niitä saavutuksilla ja konkreettisilla esimerkeillä siitä, miten ne ovat näkyneet työtehtävissäsi.

Tutustu työnantajaan ja liiketoimintaan

Tutustu yrityksen tuotteisiin, palveluihin, arvoihin ja strategiaan. Käytä hyödyksi eri lähteitä, kuten yrityksen kotisivuja, sosiaalisen median kanavia ja Googlea. Kaikkea ei tarvitse opetalla ulkoa ja yleensä riittää, että tiedät perusasiat yrityksestä. Tietämys yrityksestä saattaa kuitenkin korostua, jos kyseessä on haastavampi tehtävä.

Selvitä käytännön asiat haastattelun osalta

Pukeutuminen vaikuttaa ihmisestä saatavaan ensivaikutelmaan ja tutustumalla yrityksen kulttuuriin voit välttyä yli- tai alipukeutumiselta. Varmista etukäteen myös haastattelun sijainti ja miten pääset ajoissa paikalle. Jos taas haastattelu on etänä, varmista tekniikan toimivuus.

Mikä työnantajaa kiinnostaa haastattelussa?

Haastattelussa selvitetään hakijan sopivuutta kyseiseen tehtävään ja työnantaja haluaa selvittää kolme asiaa sinusta:

  1. Osaaminen – pystytkö suoriutumaan kyseisistä työtehtävistä?

    Haastattelun kannalta on tärkeää osata tunnistaa omat osaamiset, jotka auttavat suoriutumaan haettavassa tehtävässä. Tunnistamisen lisäksi pitää myös osata sanoittaa se, miten ne ilmenevät konkreettisesti ja miten ne ovat näkyneet aiemmissa tehtävissä. Kaikkea haastattelija ei tule muistamaan, joten mieti etukäteen 2–4 olennaista osaamista, jotka toivot sinusta muistettavan.
  2. Motivaatio – miksi haet, mikä on tärkeää työssä ja uralla?

    Valmistaudu perustelemaan, miksi näet tehtävän kiinnostavana ja itsellesi sopivana. Keskity nimenomaan tehtävään, enemmän kuin organisaatioon tai kehittymismahdollisuuksiin. Pyri sanoittamaan asioita tehtävästä, jotka koet kiinnostavina, ja kerro miten tehtävä sopii uratavoitteisiisi pidemmälläkin tähtäimellä. Jos motivaatio ei ole tullut haastattelussa selkeästi esille, se usein aikaansaa työnantajassa epävarmuutta ja halua varmistella sitä vielä jälkeenpäin.
  3. Persoona ja työskentelytyyli – sovitko työympäristöön?Töitä tehdään ihmisten kanssa, jonka vuoksi sopivat henkilökemiat ovat tärkeät työn sujuvuuden kannalta. Hyödynnä näitä kysymyksiä apuna, kun kerrot omasta persoonastasi ja työskentelytyylistäsi:

Jos haastattelun jälkeen työnantajan tietää osaamisesi, motivaatiosi, persoonasi sekä työskentelytyylisi, olet varmasti onnistunut haastattelussa!

Lisää vinkkejä työhaastatteluun löydät Onnistujan urapalvelusta!

Jos et kuitenkaan tullut valituksi:


Blogin kirjoittaja Esa Komonen on MPS Careerin seniorikonsultti ja psykologi, joka on urallaan ollut mukana yli 2 000 työhaastattelussa.


Olimme mukana MiB:in Uralla eteenpäin! -tapahtumasarjassa keväällä 2023, jossa Esa Komonen oli jakamassa vinkkejä työhaastattelussa menestymiseen.


Työhaastattelu tulossa? Jos kaipaat rekrytoijan sparrausta tulevaa haastattelua varten, tutustu Startti työnhakuun -sparraukseen!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä