Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 29.4.2021

Tägit: Itsetuntemus, Työnhaku, Urajohtaminen

Sanna Kulmalan ura on rakentunut työpaikkojen työn kehittämisen äärellä ja punainen lanka on löytynyt HR:n ja viestinnän tekemisestä. Sannan oman uran viimeisin käänne julkistettiin juuri, kun hän siirtyi muutostoimisto Ellun Kanoilta ”ehkä Suomen cooleimman Head of Kana -tittelin omistajasta”  Työ2030 ohjelmajohtajaksi.

Sanna Kulmala

Mikä on HR:n rooli osaamisen ja uran kehittämisessä?

Sanna näkee HR:n roolin ihmisten ura-asioissa erityisesti kulttuurin ja toimintatapojen fasilitaattorina, eli HR on mukana rakentamassa mahdollistavia toimintoja ja puitteita.

”Parhaimmillaan HR voi luoda niitä käytänteitä ja toimintoja, joissa keskitytään erityisesti siihen, että ihmisten kanssa keskustellaan säännöllisesti ja heitä autetaan itseään reflektoimaan niitä omia tärkeitä, merkityksellisiä asioita ja kiinnostuksen kohteita”.

Uran seuraavaan vaiheeseen liittyviä oivalluksia voi syntyä esimerkiksi silloin, kun pysähtyy ja miettii: ”Mikä mulle on tärkeää ja mitä mulle tarkoittaa se eteenpäin meno. Se ei oo välttämättä kaikille yhtään sama asia. Helposti ajatellaan, että se on jotain tietynlaista etenemistä tai titteleitä tai vastuussa laajentumista”, Sanna ajattelee.

HR voikin mahdollistaa näitä pysähtymisiä ja keskusteluita tarjoamalla esimeriksi uracoachingia, analyyseja tai erilaisia itsetuntemusta vahvistavia tehtäviä työntekijöilleen.

Sanna näkeekin HR:lla tärkeän roolin myös verkostojen rakentajana ja buustaajana.

 ”Se on tosi tärkeää, että HR voi yhdistää ihmisiä ja vinkata kenen puoleen kannattaisi kääntyä”.

Työn vaihtaminen vielä tabu

Omista kiinnostuksen kohteista keskustelu ja erityisesti työpaikan vaihtaminen ovat Sannan mukaan vielä vähän tabu. Hän kuitenkin suosittelee, että jokaisen kannattaa avoimemmin keskustella myös omista toiveista ja mahdollisuuksista siirtyä tiimien tai organisaatioiden välillä.

Koska työtyytyväisyys synnyttää onnistumisia ja menestystä, on avoimuus kaikkien etu.

”Se että jäisit roikkumaan jonkun nilkkaan kiinni, kun hän löytää jostain sen mitä seurata, niin se on typerintä mitä voi tehdä.”

Vaikka ammattitaitoisia ovatkin, niin HR ja esihenkilöt eivät kuitenkaan voi lukea työntekijöidensä ajatuksia, joten sen vuoksi Sanna vinkkaa avaamaan omia toiveita ja ajatuksia rohkeasti. Uusi ratkaisu voi nimittäin löytyä myös nykyisestä organisaatiosta.

Mistä löytyisi se kadonnut innostus?

Mitä sitten kun into työhön on kadonnut? Asian, työn tai työtapojen katsominen uudesta näkökulmasta voi Sannan mukaan auttaa löytämään uudestaan motivaation tai innostuksen. Job crafting eli työn muokkaaminen on myös hyvä tapa designata työtä ja siinä HR voi myös olla työntekijän tukena.

Kuka vastaa osaamisen kehityksestä?

Sanna näkee osaamisen kehittämisen olevan yksilön, organisaation ja myös yhteiskunnan vastuulla. HR:n rooli on erityisesti strategisen kyvykkyyden varmistamisessa. HR:n vastuulla on myös käydä dialogia henkilöstön kanssa, jotta voidaan yhdistää maailman muutoksen ennakointi ja yksilöiden vastuut ja kiinnostukset. Kukaan tahoista ei kuitenkaan voi yksin hoitaa koko tonttia, mutta yksi voi kyllä estää oppimisen tapahtumasta.

Mille osaamiselle juuri nyt on kysyntää?

Sanna nosti esiin myös siirrettäviä taitoja, joille on tällä hetkellä kysyntää. Näitä ovat mm. työn tekemisen taidot, vaikuttava viestintä, dialogi ja liikkeen aikaansaaminen. Myös asiakkaan tarpeiden tunnistamiseen sekä ihmisten ja verkostojen johtamisen taidot ovat nyt pinnalla.

Miten erotut HR:n silmissä?

Oman osaaamisen aktiivinen kehittäminen on rekrytoijan silmissä kiinnostava taito:

”Rekryhommissa mä oon tosi paljon kiinnostuneempi siitä, mitä sä oot oppinut, mitä sä haluat oppia kun siitä missä sä olet ollut töissä ja mikä sun tehtävänimike vaikkapa oli.”

Oman osaamisen sanoittamisen ja paketoinnin lisäksi Sanna vinkkaa katsomaan laajasti Suomen työpaikkatarjontaa, sillä moni työnhakija tuntuu kiinnostuvan vain isoista brändeistä. Sanna kehottaa toimimaan juuri päinvastoin eli kun haluat erottautua, ”hae sinne töihin, minne moni ei ole vielä hakenut.”


Kuuntele jakso Spotifyssä tai Suplassa, niin kuulet myös Sannan omat vinkit uralla etenemiseen sekä mitä osaamisen kehittämisen keinoja Ellun Kanoilla on ollut käytössä. Jos taas pidät lukemisesta enemmän, voit lukea Sannan vinkit myös blogista.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä