Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Carita Martas

Carita Martas

Recruitment Marketing Specialist, MPS Career / 8.10.2020

Tägit: Itsetuntemus, Työnhaku, Vahvuudet

Työ. Se se on iso aihe monen ihmisen elämässä ja erityisesti tänä vuonna se on saanut pandemiatilanteen vuoksi tavallista enemmän palstatilaa. Työn rooli osana ihmisen turvallisuuden tunnetta on tärkeä aihe aikana, jona meitä suomalaisiakin on ennätysmäärä lomautettuina ja monet yritykset ovat viime viikkojen aikana julkaisseet YT-uutisia.  

Arjessa puhumme niin perheen, ystävien kuin tuttujenkin kanssa työstä ja helposti miellämme itsemme työn kautta, koska se on aiheena tuttu eikä liian henkilökohtainen. Työpaikalla vierähtää iso osa viikosta, joten se mitä töissä tapahtuu, pyörii toisinaan väkisinkin mielessä myös vapaa-ajalla. 

Työ tuo turvaa jatkuvuuden muodossa. Kuulumme yhteisöön, saamme tueksemme esihenkilön ja pääsemme tekemään jotakin meille tärkeää, jota muut arvostavat. Työn kautta koemme merkityksellisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Ja nämä tunteet tukevat omalta osaltaan meille tärkeää turvallisuuden tunnetta. 

Mitä sitten tapahtuu, kun menetät työsi? 

Ihan ensiksi turvallisuuden tunne tietysti kokee aikamoisen kolauksen. Lomautuksen tai irtisanotuksi tulemisen merkitys omaan viikkorytmiin, reippauteen, tarpeellisuuden ja turvallisuuden tunteeseen on suuri ja jokainen meistä kokee sen hyvin yksilöllisesti.

Voit olla touhukas ja hiukset taakse pyyhkäisten riennät kohti uusia unelmia tai voit kokea olevasi eksynyt ja epävarma, ja hakea turvaa kotisohvan nurkasta hiljaa mietiskellen. Kokemus on jokaisella omanlaisensa ja laajan spektrin sisältä löytyvät kaikenlaiset tunteet ja tavat selviytyä työn menettämisestä. 

On kuitenkin todella tärkeää muistaa, ettei työn menettäminen vähennä arvoasi ihmisenä koska arvosi ei ole kiinni työssäsi. 

Olet arvokas koska olet. Sinulla on vahvuuksia ja osaamista, joita et ehkä osaa vielä tarkasti tunnistaa, mutta jotka varmasti löydät. Voit tutkailla vahvuuksiasi tekemällä sinulle tärkeitä asioita ja kysymällä sinut hyvin tuntevilta ihmisiltä millaisena he sinut näkevät. Välillä näkökulman kääntäminen auttaa hahmottamaan ja konkretisoimaan asioita helpommin. 

Pohdi mistä pidät ja tee jotakin, josta nautit ilman, että sen täytyisi liittyä puhtaasti työhön. Aloita uusi harrastus tai herätä henkiin vanha, kirjoita tai kävele metsässä. Anna itsellesi mahdollisuus hetken hengähtää jonkin sinulle rakkaan ja palauttavan asian parissa. Tärkeintä on, että teet pakottamatta jotakin, josta saat onnistumisen tunteen – se kannattelee, kun on vaikeaa nähdä tulevaisuuteen. Onnistumisen tunne synnyttää turvallisuuden tunteen ja saatat nähdä itsesi uudessa valossa, voimaantuneena ja arvokkaana. 

Kun olet valmis palaamaan työnhaun äärelle, muista vahvuutesi ja hyödynnä niitä. Vaikka työnhaussa on mukana aina pieni onnenkantamoinen, on sinulla mahdollisuus myös itse vaikuttaa lopputulokseen. Jos kaipaat tukea ja sparrausta työnhakuun, tutustu Onnistujan urapalveluumme, jossa voit harjoitusten kautta mm. oppia sanoittamaan omat vahvuutesi paremmin ja hyödyntämään niitä uusien unelmien saavuttamisessa.


Blogin kirjoittaja Carita Martas työskentelee MPS:llä rekrytointimarkkinoinnin parissa. Työssään hän pohtii kuvan ja sanan yhteistyötä sekä rekrytointia hakijan näkökulmasta.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä