Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Maija Suokas

Konsultti, psykologi, MPS Career / 24.3.2020

Tägit: Palautuminen

MITÄ tyyneys ja vakaus tarkoittavat sinulle? Mitä ajatuksia ja mielikuvia ne herättävät? Tyyneyden tavoittelu kuulosti minusta ennen vähän hörhöltä, mutta on hyvä muistaa, että tietoisuustaitoharjoittelun avulla emme tavoittele mitään ”tilaa” tai pyri mihinkään ”ideaaliin”. Se on vain yksi tapa antaa itselleen hieman aikaa pysähtyä, hengittää ja reflektoida. Tyyneyttä olen alkanut arvostaa arvokkaana taitona, jonka äärelle aina välillä kannattaa palata. Erityisesti silloin kun kaipaa levähdystaukoa jostain kierroksia nostattavasta, olipa se sitten meidän kunkin kohdalla mitä tahansa. 

TÄSSÄ tuokiossa opettelemme hyödyntämään mielikuvia tietoisuustaito harjoittelun osana. Vuori on varsin yleinen vakauteen liitetty mielikuva, ja tänään opettelemmekin hakemaan vakautta ja tyyneyttä vuori-mielikuvan avulla. Jos harjoittelit edellisen kuukauden hengitykseen ankkuroitumista, niin voit aloittaa tämän harjoituksen kutsumalla itsesi tähän hetkeen hengityksen avulla. 

Anna huomiosi siirtyä hengitykseen niin hyvin kuin juuri tänään on mahdollista. Jos tuntuu hyvältä, ota vaikka pari vähän syvempää hengitystä, joiden avulla kutsut itsesi tähän. Siihen, että juuri nyt voi antaa pienen hetken itsellesi ja olla vain, juuri sellaisena kuin olet. Ainoa mitä tarvitsee tehdä, on ohjata omaa tarkkaavuutta kohti omaa oloa ja hengitystä. Kun tuntuu sopivalta, anna mielesi tuottaa sinulle mielikuva vuoresta. Vuori voi olla millainen tahansa, luota siihen, että mitä mielesi tuottaakin, se on oikein. Vuoresi nousee vakaana ja lujana kohti korkeuksia. Vuoren rinteitä saattaa peittää kasvillisuus ja kylät tai se voi olla autio ja paljas. Vuori voi olla korkeampi, matalampi, teräväkärkinen tai laakea. Vuori on osa ympäristöään. Vuoren ympärillä aika kulkee kulkuaan, se näkee auringon nousut ja laskut. Se kokee vuodenaikojen vaihtelun. Välillä vuoren rinteillä raivoaa myrsky, välillä lempeät tuulet ja aurinko hyväilevät sitä. Riippumatta siitä millainen vuori on tai mitä sen ympärillä tapahtuu, vuori pysyy vakaasti paikallaan. Se pystyy ottamaan vastaan paljon, pysyen silti samana vuorena. Aika tai katastrofit voivat sitä rapauttaa ja silti vuori on sama vuori. Ei sen parempi tai huonompi, se on mitä on. 

Seuraavalla sisäänhengityksellä luo mielikuva siitä, että otat tuon vuoren itseesi. Sulaudut vuoren tyyneen ja vakaaseen olemukseen. Myös sinä voit ottaa vastaan sekä elämään kuuluvia myrskyjä että poutasäitä ja pysyä silti vakaasti omana itsenäsi. Vaikka pää olisi pilvissä, niin perusta on vakaasti maanpinnalla. Erilaiset tilanteet herättävät tunnekuohuja, ikävältä tuntuvia ajatuksia ja jopa fyysistä kipua. Kaiken tämänkin voit ottaa vastaan omana itsenäsi. Hengittäen ja ollen läsnä sille, mitä juuri tässä nyt on. Tulkitseepa mielesi sen sitten miellyttäväksi tai epämiellyttäväksi. 

Muutaman hengityksen ajan keskity vielä tähän hetkeen, mielikuvaasi vuoresta ja omaan oloosi tämän mielikuvan kanssa. Kokeile, kuinka mahdollista juuri tänään on ottaa matkaan mukaan jotain vuoresi vakaudesta ja tyyneydestä. 

JOTKUT kokevat pelkästään hengitykseen ankkuroituvan tietoisuustaitoharjoittelun vaikeana, koska keskittyminen harhailee niin helposti. Se on normaalia ja tarkoitus ei olekaan pystyä keskittymään, vaan tulemaan tietoiseksi juuri myös siitä, että ahaa, oma keskittyminen on todella vaikeaa. Näissä tilanteissa mielikuvien yhdistäminen harjoitteluun saattaa olla toimiva ratkaisu, koska mieli saa ikään kuin ”virikkeitä” mikä voi auttaa keskittymistä ja sitä kautta tehdä  harjoittelusta aluksi mielekkäämmän tuntuista. Tämän kevään neljässä tietoisuustuokiossa kokeilemme kaikissa vähän erilaisia harjoituksia, jotta jokainen voi tunnustella, mikä olisi ehkä itselle se sopivin ja omassa arjessa toimivin tapa.


Blogin kirjoittaja on MPS:n konsultti ja psykologi Maija Suokas, jonka tietoisuustuokioihin pääset mukaan kerran kuukaudessa tämän kevään aikana.  

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä