Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Mia Niskanen

Research Manager / 5.6.2019

Tägit: Palautuminen, Työn tuunaaminen, Urajohtaminen, Uramuutos

Mielenkiintoinen työtilaisuus tuli vastaan – osaaminen natsaa ja rooli motivoi. Organisaatiokin kiinnostaa. Vain paikkakunta on väärä.

Kiinnostavaa uramahdollisuutta ei kannata heti tyrmätä sijainnin takia. Osaajapulaa poteva yritys voi olla valmis tekemään kompromisseja ja tarjoamaan joustoa, vaikkapa neuvottelemaan osittaisesta etätyöstä tai avustamaan kakkosasunnon löytämisessä. Toisaalta hakijalle voi olla tarjolla arvokasta kokemusta, joka auttaa jatkossa työllistymään lähempänä kotia. Yhä useampi käy päivittäinkin töissä pitkän matkan päässä tai viettää työviikot toisella paikkakunnalla. Moni joutuu harkitsemaan tätä vaihtoehtoa paitsi työhakutilanteessa myös nykyisen työnantajan tarjoaminen uusien haasteiden edessä.

Työmatkan pituus ei aina tarkoita kilometrejä. Pääkaupunkiseudun ruuhkissa pystyy helpostikin viettämään saman ajan, mikä kuluu matkustaessa vaikkapa Tampereelta Hämeenlinnaan tai Turusta Raumalle.

Junassa tai bussissa matka-aikaa voi hyödyntää tehokkaina työtunteina. Autostakin pystyy käymään puhelinkeskusteluja ja osallistumaan kokouksiin. Osa pitkästä matka-ajasta on kuitenkin väistämättä pois perheeltä tai muilta elämän tärkeiltä asioilta.

Pitkät päivät saattavat vaikuttaa hyvinvointiin myös lyhyemmäksi jäävän yöunen tai vähenevän liikunnan kautta, erityisesti jos työn aiheuttama stressi samalla lisääntyy uusien haasteiden mukana. Matkustaminen on myös raha-, turvallisuus- ja ilmastokysymys – kulkuneuvosta riippuen.

Elämäntilanteet vaihtelevat, mutta keskimäärin pitkän työmatkan pendelöinti on helpointa uran alku- ja loppuvaiheissa. Parhaiten se sopii työhön, jossa on mahdollisuus liukuvaan työaikaa ja osittaiseen etätyöhön. Enemmän paikkaan ja aikaan sidotussa työssä voi olla mahdollisuuksia viikkoasumisjärjestelyihin tai vaikkapa pidempien työpäivien ja pitkän viikonlopun yhdistelmään.

Työmahdollisuus kaukana kotoa edellyttää avointa pohdintaa joka suuntaan. Ota etäisyys puheeksi haastattelussa. Osoita motivaatiosi, mutta älä anna katteettomia lupauksia. Keskustele perheesi kanssa arjen järjestämisestä. Ole rehellinen myös itsellesi: jaksatko lähteä aamu toisensa jälkeen matkaan kukonlaulun aikaan myös marraskuun räntäisessä pimeydessä?

Kun tarjolla on työ kauempaa:

Selvitä kuinka paljon matkustaminen vie aikaa ja mitä se maksaa. Arvioi bensakulut tai selvitä aikataulut ja matkalippuvaihtoehdot. Huomioi siirtymät ja mahdollinen tilapäismajoitus. Laske kokonaisuus huomioiden palkka ja verotus. Työttömyysetuuteen oikeutetun työnhakijan on mahdollista saada myös liikkuvuusavustusta päivittäisen työmatkan ylittäessä kolme tuntia.

Pohdi miten arki sujuu. Saatko kodin- tai lastenhoitoapua jostain? Pystytkö järjestämään kimppakyytejä tai edullisen tilapäismajoituksen työskentelypaikkakunnalta?

Mieti miten itse jaksat. Pystytkö hyödyntämään matka-aikaa myös rentoutumiseen (lukeminen, nukkuminen, musiikin kuuntelu, puhelut ystävien kanssa)? Jääkö unelle ja liikkumiselle riittävästi aikaa?


Kirjoittaja Mia Niskanen viettää paljon aikaa junassa ja autossa Tampere-Helsinki -välillä ja tykkää käydä mielenkiintoisia keskusteluja päivittäispendelöijien kanssa.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä