Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Moikka! Tältä sivulta saat kattavan paketin työelämän ensimmäisiin askeleisiin.

Katso ihan alkuun videot, joissa inspiroivat ja menestyneet Perttu, Niina ja Robin antavat omat vinkkinsä työelämään liittyen. Käy myös lukemassa blogi, jossa Linda kertoo TET-harjoittelustaan.

Tämän jälkeen voit koota itsellesi oman näköisesi CV:n, johon voit avata kokemustasi harrastuksista, vapaaehtoistyöstä tai palkkatyöstä. Voit latailla myös Duunikoutsi-sovelluksen ja käydä sen harjoituksia läpi. Löydät Duunikoutsista lisätietoa sivun alaosasta.

Kun käyt materiaalia läpi, pohdi missä olet hyvä, mitä teet mielelläsi ja minkälaisten asioiden parissa tykkäät puuhailla. Nämä pohdinnat vievät sinua eteenpäin, kun myöhemmin mietit mitä haluaisit opiskella tai tehdä tulevaisuudessa työksesi. Selaa sivua alaspäin ja ryhdy toimeen. Mukavia ja inspiroivia hetkiä työelämän parissa!

Videot

Nuoret urallaan menestyneet Perttu, Niina ja Robin jakavat omat uravinkkinsä Urasummit-videohaastatteluissa. Jokainen video kestää noin 30 minuuttia ja ne on kuvattu kesäkuussa 2020. Haastattelijana toimii Rami Salomaa. Katso ja inspiroidu!

Perttu Pölönen

Perttu Pölönen on keksijä, kirjailija ja säveltäjä. Hän on voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun ja opiskellut tulevaisuuden teknologioita Singularity University -ajatushautomossa NASAn tutkimuskeskuksessa. Vuonna 2018 huippuyliopisto MIT nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa. Pertun esikoiskirja Tulevaisuuden lukujärjestys julkaistiin tammikuussa 2020. Perttu puhuu haastattelussa tulevaisuuden työelämätaidoista sekä luovuudesta ja sen hyödyntämisestä työelämässä.

Niina Huhtala

Niina Huhtala on koulutukseltaan humanisti, mutta hän on jo vuosikymmenen ajan luonut kansainvälistä uraa teknologia-alalla, kansainvälisten yritysten palveluksessa Suomessa ja Englannissa. Niinan missiona on levittää monimuotoisen työyhteisön sanomaa. Hän uskoo vahvasti, että pysyäkseen kilpailukykyisinä, organisaatioiden pitää entistäkin paremmin monimuotoistaa työyhteisöjään, koska erilaiset taustat ja osaamiset luovat uusia näkökulmia sekä innovaatioita. Niina kertoo tarinan siitä, miten humanistista tuli teknologia-alan myyntitykki ja miten hän uskalsi hypätä totutun raamin ulkopuolelle hakeutumalla ensin humanistina teknisille aloille ja lopulta myös töihin ulkomaille täysin uuteen kulttuuriin.

Robin Packalen

Robin Packalen aloitti musiikkiuransa 12-vuotiaana ja julkaisi ensimmäisen albuminsa jo 13 vuoden iässä. Hän on kivunnut yhdeksi Suomen tunnetuimista artisteista ja valloitettuaan Suomen, hän on aloittanut hiljattain kansainvälistä uraansa. Nyt 21-vuotias artisti tavoittelee rohkeasti unelmaansa edeten urallaan ja kertookin meille, mistä saa energiaa ja tukea uralleen, sekä millaisia suunnitelmia hänellä on tulevaisuuden varalle.

Blogit

Työharjoittelu on hyvä tapa saada työkokemusta ja tutustua työelämään. Ensimmäinen työharjoittelu on uusi ja jännittävä kokemus, mutta se myös opettaa paljon. MPS:n TET-harjoittelija Linda Leskinen kokosi muutaman vinkin helpottamaan harjoitteluun menemistä. Lue Lindan ”Kolme vinkkia työharjoitteluun” -blogikirjoitus. 

CV

CV eli ansioluettelo on 1-2 sivun tiivistelmä mahdolliselle työnantajalle, jossa kerrot itsestäsi ja omasta osaamisestasi. Kun haet työharjoittelupaikkaa tai työtä, tarvitset CV:tä, kun olet yhteydessä yrityksiin ja haluat esitellä itsesi. Vinkkejä ensimmäisen CV:n sisältöihin löydät tästä blogista.

Jos haluat tehdä visuaalisen ja kivannäköisen CV:n, löydät valmiita pohjia Canva-palvelusta.

Duunikoutsi-sovellus

Duunikoutsi-sovellus on nuorten työelämävalmentaja, jonka avulla tunnistat vahvuuksiasi ja taitojasi. Se myös haastaa sinua TET-paikan, kesätöiden tai seuraavan unelmatyön hakuun. Duunikoutsi sisältää motivoivia vinkkejä ja haasteita, joita suorittamalla kerrytät tarvittavaa tietoa työelämää varten. Sovelluksen robokoutsi suosittelee tekoälyn avulla opeteltavia aiheita ja tekee arviointikartalla etenemisen sekä oppimisen näkyväksi. Ensimmäistä työpaikkaa tai pidempiaikaista työtä hakevana saat myös osaamispohjaisen CV:n, joka on valmiiksi täytetty Duunikoutsin tehtävien pohjalta.

Duunikoutsi on ladattavissa Google Play -kaupasta ja Apple Storesta.


Ole luova ja pohdi opintojesi varrella mikä on sinulle helppoa ja mieluisaa, ja mihin asioihin sinun täytyy panostaa hieman enemmän. Niiden avulla tulevaisuuden pohtiminenkin voi hieman helpottua. Selvitä myös mitä tutut ja tuntemattomat tekevät työkseen ja jos löydät mielenkiintoisen työnkuvan, selvitä millainen tausta sitä tekevällä henkilöllä on.

Muista kuitenkin, että luot itse oman näköisen polkusi ja se oikea paikka juuri sinulle löytyy kyllä! 

Tsemppiä kouluvuoteen,
Linda & Suvi
Lifeworks