Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Blogin kirjoittaja Eevi Kuokkanen.

Eevi Kuokkanen

Luova johtaja, MPS Prewise / 4.9.2018

Tägit: Itsetuntemus, Osaaminen, Vahvuudet

Työnantajien tarpeet muuttuvat ja siksi myös työntekijöiden kannattaa yhdistellä luovasti omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan. Humanisteilta löytyy vahvuuksia, joista on hyötyä monessa työtehtävässä. Juuri nyt maailma tarvitsee humanisteja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

1. Kriittinen, analyyttinen ajattelu

Tietoa ei ole koskaan ennen ollut ihmisen saatavilla niin paljon kuin nyt. Humanisti näkee pintaa syvemmälle: analysoi käsitteitä ja taustoja, vertailee eri tulkintoja voidakseen luoda parhaan käsityksen asiasta.

Kriittisen ajattelun kykyyn kuuluu myös taito hankkia tietoa monipuolisista lähteistä ja tulkita sitä. Nyt joku tietysti sanoo, että algoritmikin pystyy tähän – mutta jonkun pitää luoda se algoritmi. Kenen?

2. Empatia

Elämme näennäisen yksilökeskeistä aikaa. Jokainen luo itse oman tulevaisuutensa ja menestyksensä. Tämä yksilökeskeisyys johtaa helposti likinäköisyyteen: muista ihmisistä tulee stereotypioita, joita määrittävät koulutustausta, tulotaso, kulutustottumukset, asuinpaikka, ikä.

Humanismin lähtökohta, ihmisen kunnioittaminen, avaa silmiä ihmisten erilaisuudelle. Empatia on tärkeää kaikessa työssä, jossa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä tai suunnitellaan ihmisten maailmaan liittyviä asioita. Mikään muotoilu ei onnistu ilman empatiaa.

Humanismin lähtökohta, ihmisen kunnioittaminen, avaa silmiä ihmisten erilaisuudelle.

3. Luovuus

Humanistin luovuus ei useinkaan näyttäydy räiskyvänä taiteellisuutena. Se on asioiden yllättävää yhdistämistä, kokonaisuuksien hahmottamista ja tulkitsemista, kyky nähdä syiden ja seurausten verkosto.

Humanisti tuntee ne kulttuuriset kuvastot, joiden avulla hahmotamme maailmaa ja rakennamme merkityksiä. Koska humanistin ensisijainen väline ajatteluun on kieli, viestintätaidot kuuluvat tähän ihmeelliseen pakettiin mukaan. Ja juuri näitä taitoja insinööri- ja ekonomivetoinen liike-elämä nyt etsii.

Oma veikkaukseni on, että tulevaisuuden menestyjät ovat ihmisiä, joiden osaaminen muodostuu yllättävistä, ainutlaatuisista yhdistelmistä.

4. Uteliaisuus

Humanistille on itsestään selvää, että elämä on jatkuvaa oppimista. Tätä periaatetta ei tarvitse erikseen mennä seminaareihin oivaltamaan. Siinä on humanismin ydinperintö, sieltä antiikista asti hankittu: älä tyydy siihen, minkä jo tiedät.

Oma veikkaukseni on, että tulevaisuuden menestyjät ovat ihmisiä, joiden osaaminen muodostuu yllättävistä, ainutlaatuisista yhdistelmistä.

5. Eettisyys

Humanistille hyvä elämä on sekä yksilön että yhteisön hyvää ja järkevää elämää. Ihminen on vastuussa teoistaan, myös muille.

No, näyttäkää minulle se toimija työelämässä, jonka mielestä vastuullisuus ei ole tärkeää.

−−

Jos kaipaat argumentteja, jotka saattavat upota muihinkin kuin humanisteihin,

Myös eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportissa Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037 on mielenkiintoisia uusia ammatteja, joista voit ehkä jonain päivänä – ihan pian – tehdä omasi.

Kirjoittaja on kirjallisuustieteen maisteri ja kirjastonhoitaja evp, joka toimii luovana johtajana MPS Prewisessa ja hyötyy humanistitaustastaan jokaikinen päivä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä