Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Maija Suokas

Konsultti, psykologi / 20.2.2020

Tägit: Palautuminen

HALUAISITKO kehittää hyvinvointiasi ja jaksamistasi? Jos vastasit kyllä, niin oletko kuullut tietoisuustaidoista tai minfullnessista yhtenä keinona? Todennäköisesti olet.

TÄNÄ keväänä sain ilon jakaa tietoisuustaitoon liittyvää ilosanomaa omalla työpaikallani osana hyvinvoinnin kehittämistä. Kutsun sinut oppimaan yhdessä meidän kanssamme!

TIETOISUUSTAIDOT ovat kokeneet vähän inflaatiota, kun niitä on tarjottu ihmelääkkeeksi milloin mihinkin vaivaan. Yksi keskeinen asia, joka tietoisuustaitojen osalta olisi tärkeää muistaa on se, että varsinaisesti tietoisuustaitojen harjoittelulla ei ole tavoitetta. Ei tarvitse rentoutua, rauhoittua tai päästä stressistä, eikä tulla mitenkään muutenkaan paremmaksi ihmiseksi. Ainoa mitä tarvitsee on… niin no, olla tietoinen ja läsnä.

Tärkein asia jota itse arvostan tietoisuustaitoharjoittelussa on se, että läsnäolo ja tietoisuus auttavat tunnistamaan erilaisia stressin lähteitä.

OPIT erottamaan sen, tuleeko kuormitus omasta vaativuudesta, ankaruudesta tai huolestumistaipumuksesta, eli jostain sellaisesta sisäisestä, johon oikeasti itse voi vaikuttaa esimerkiksi omia ajattelumalleja ja tunteiden käsittelyä tarkastelemalla. Tässä apuna tietoisuustaidot toimivat hienosti. Toisaalta tulee tietoiseksi myös siitä, milloin kuormitusta tulee ulkopuolelta, aidosti liiallisesta työmäärästä, epärealistisesta odotuksista, aikatauluista tms. Silloin taas vaaditaan aivan muunlaisia keinoja ja toimenpiteitä.

TÄLLÄ alustuksella kutsun sinut mukaan oman työpaikkani tämän kevään mindfullness-tuokioihin. Tuokioita on kerran kuukaudessa ja joka kerralla keskitytään johonkin teemaan, jota voi kuukauden ajan testailla.

Ensimmäinen harjoitus: Hengitykseen ankkuroituminen.

HENGITYS on keskeinen työkalu tietoisuutaitoharjoittelussa. Hengitys itsessään on hyvä metafora läsnäololle: emme voi tänään hengittää valmiiksi ensi viikon hengityksiä yhtään sen enempää, kuin olisimme voineet viime viikolla tehdä valmiiksi tämän päivän hengityksiä. Hengitys tapahtuu aina tässä ja nyt. Vain tätä hetkeä varten. Siksi ensimmäinen harjoitus tietoisuustaitoja opetellessa on usein hengitysankkurin rakentaminen.

Pysähdy siis, ja suuntaa huomion hengittämiseen. Kutsu samalla itsesi tähän hetkeen. Siihen, että juuri nyt, niin hyvin kuin tänään on mahdollista, keskityt olemaan vain tässä, tietoinen siitä mitä sinussa on, ajatuksina, tunteina, fyysisyytenä, olipa se sitten miellyttävää tai epämiellyttävää. Mitään ei tarvitse poistaa, mitään ei tarvitse muuttaa, riittää, kun on läsnä ja tietoinen. Vaikka vain pienen hetken. Hengitys on hyvä ankkuri, sillä se on aina meillä mukana. Jokainen hengitys on uusi mahdollisuus pysähtyä, palauttaa huomio ja tarkkaavuus tähän hetkeen. Pian huomaat, että ajatus harhailee, keskittyminen on vaikeaa tai mieli vilistää täynnä kaikkea ”tärkeää”. Onnittele itseäsi siitä, että huomasit! Juuri siitä on kyse tietoisuustaidossa: tietoiseksi tulemisesta ja asioiden huomaamisesta. Tarkoitus ei ole tyhjentyä tai rauhoittua tai rentoutua vaan ainoastaan huomata, mitä on juuri nyt, jos suuntaan tarkkaavuuteni nykyhetken havainnointiin. Mitä ajatuksia, tunteita ja kehontuntemuksia huomaan? Mitä tietoa aistit välittävät ympäristöstä?

USEIN harjoittelun muistaminen on suurin haaste tietoisuustaitoharjoittelun tiellä. Muistaa pysähtyä, muistaa hengittää. Muistaa pysäyttää se automaatti, joka usein on myös varsin tehokas ja toimiva voimavara arjessa selviytymiseen.

JOS siis tahdot lähteä harjoittelemaan meidän kanssamme, niin kokeile, kuinka mahdollista on seuraavan kuukauden aikana pysähtyä. Vaikka vain yhden hengityksen ajaksi, mutta säännöllisesti. Ehkä jopa joka päivä. Ja jos huomaat että oho, unohtui, niin taas voit onnitella itseäsi, että siinä hetkessä huomasit, tulit tietoiseksi ja taas tämä hengitys, juuri tässä, on uusi mahdollisuus aloittaa ja palata harjoittelun pariin.


Blogin kirjoittaja on MPS:n konsultti ja psykologi Maija Suokas, jonka tietoisuustuokioihin pääset mukaan kerran kuukaudessa tämän kevään aikana. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä