Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 25.3.2021

Tägit: Itsetuntemus, Motivaatio, Työn tuunaaminen, Urajohtaminen

Lifeworksin uusi Uralla eteenpäin -podcast on nyt kuunneltavissa Spotifyssa. Ensimmäisen jakson vieraaksi kutsuimme organisaatiopsykologin ja yrittäjän Jaakko Sahimaan ja jakson aiheena on työn merkityksellisyys.

Jaakko Sahimaa - Uralla eteenpäin -podcast - Työn merkityksellisyys

Juttelimme Jaakon kanssa työn merkityksellisyydestä ja kuulimme, mistä asioista Jaakko on löytänyt omalle työlleen merkityksen.

Mistä merkityksellisyyttä voi löytää?  

Jaakko kertoi, että tutkimusten mukaan työn merkityksellisyys sisältää kahta asiaa: itsensä toteuttamista ja hyvää tuottavia päämääriä. Jos mietit, onko oma työsi merkityksellistä, voit pohtia, ketä sinä omalla työlläsi palvelet. Löydätkö sieltä merkityksellisyyttä omalle työllesi? 

Missä vaiheessa uraa työn merkityksellisyyttä kaivataan? 

Jaakko kertoi kaipuun työn merkityksellisyydelle nousevan usein erilaisissa uran murrosvaiheissa. Myös muut elämän kriisikohdat saattavat nostaa esille myös pohdintoja siitä, mikä on itselle tärkeää ja mihin haluaa ammatillisesti suunnata. Tasaisissa tai kiireisissä vaiheissa ei työn merkityksellisyyttä yleensä ehditä miettiä, vaan se nousee tyypillisemmin esiin uran murrosvaiheissa.

Ja vaikka ikä ei olekaan kovin määräävä tekijä merkityksellisyyden kaipuussa, pidetään Z-sukupolvea eli nuoria työn merkityksellisyyden kannalta vanhempia sukupolvia valveutuneimpina.

Merkityksellisyys liittyy myös omiin arvoihin ja arvo-ohjautuminen puolestaan kasvaa iän myötä, joten omia arvojaan työelämässä seuraava saattaa haluta työltään myös uudenlaista merkitystä. Kaipuu työn merkityksellisyydelle voi siis herätä missä vaiheessa uraa tahansa.  

Miten ja milloin merkityksellisyyden ääreen kannattaa pysähtyä? 

Säännöllisesti.  

”Ettei tapahdu niin, että jälkikäteen joutuu kattoo, että tulipahan vaan ajauduttua, vinkkasi Jaakko.  

Pysähdy asioiden äärelle. Mieti, missä olet, mitä haluat ja mihin olet menossa. Pohdinta voi olla haastavaa itsekseen ja ulkopuolinen sparraus voi olla hyväksi siinä.  

Jaakko antoi kaksi vinkkiä, miten voit lähteä pohtimaan työn merkityksellisyyttä:  

  1. Kokeile japanilaisten ikigaita (kutsumus, intohimo, ammatti, elämäntehtävä) 
  2. Kirjaa lista omista vahvuuksista neljässä kategoriassa: 1) osaamiset ja kompetenssit 2) kiinnostuksen kohteet ja intohimot 3) omat luonteenpiirteet ja persoonallisuus 4) arvot. Kysy samat asiat myös omilta läheisiltä ja kollegoilta, niin saat lisää näkökulmia itseesi.  

Jaakolla oli hyvä muistisääntö sille, että muistaa pysähtyä säännöllisesti: Synttäripäivänä täytän vihkoa ja teen tulevaisuuden planit.”   

Miksi pysähtyä itsensä äärelle? 

”Itsetuntemus on kaiken viisaan inhimillisen toiminnan lähtökohta. Kun tunnet itsesi ja tiedät mitä haluat ja osaat, se auttaa suuntaamaan kohtaamaan tulevaisuutta ja asettamaan tavoitteitakorosti Jaakko  

Jokaisen kannattaisi autopilotilla ajautumisen sijaan tietoisesti tarkastella mihin oikein on matkalla. Suunnitelmiin on myös hyvä sisällyttää joustavuutta, koska ympäristö muuttuu.  

Pienikin muutos voi riittää 

Jaakko korosti, että jokaisen ei tarvitse lähteä yrittäjäksi toteuttamaan itseään ja sitä kautta löytää merkitystä työlleen. Joskus pienetkin muutokset – kuten työn tuunaus – voivat riittää.  

”Merkityksellisyyttä voi luoda siellä, missä työtä jo tehdään.” 

Jakson lopussa Jaakko jakaa vielä omat uravinkkinsä. Kuuntele jakso täältä.


Jaakon lukuvinkit työn merkityksellisyyteen liittyen:
📘 Johda merkitystä, Tapio Aaltonen, Pirjo Ahonen, Jaakko Sahimaa
📘 Merkityksellisen työn kaava, Rosa Nenonen
📘 Merkityksellisyyden voima, Emily Esfahani Smith
📘 Elämän tarkoitus, Frank Martela 


Uralla eteenpäin -podcastissa kuulet uratarinoita ja saat inspiraatiota uran eri vaiheisiin. Jokaisessa jaksossa Lifeworksin Linda Neiglick ja Suvi Poikela pureutuvat yhteen uralla etenemiseen liittyvään teemaan yhdessä vieraan kanssa. Keskustelu jatkuu somessa hashtagilla #urallaeteenpain. Kaikki jaksot löydät täältä sekä Spotifystä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä