Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Blogin kirjoittaja Eevi Kuokkanen.

Eevi Kuokkanen

Luova johtaja, MPS Prewise / 5.11.2020

Tägit: Itsensä kehittäminen, Yleinen

AINAHAN esiintyminen jännittää, ja hyvä niin. Jännitys auttaa keskittymään. Koska olen itse tehnyt kaikki mahdolliset mokat, haluan jakaa nämä vinkit. Ne sopivat sekä virtuaali- että live-esiintymisiin.   

 1. Harjoittele atakkia ääneesi. Tilaisuuden tai puheenvuoron aloitus on hetki, jolloin kutsut yleisökeskittymään. Se ei onnistu varovaisella maanittelulla. Tarvitset ääneesi atakkia, kuten näyttelemisen ja laulamisen termi kuuluu. (Suomeksi tuo sana on aluke, mutta se tuskin kertoo kenellekään mitään.) Kokeile atakkia vaikka sanomalla ensin tavallisesti ”paljon” ja sitten atakin kanssa:  hengitä rauhallisesti sisään, paina huulet tiukasti yhteen ja paukauta ensimmäinen tavuÄlä anna ilman vuotaa: ”PALjon.” Jo lähtee! Lisää hymy, ja sinulla on voittajan ääni. 
 2.  Älä stressaa puhemaneerejasi, mutta koeta välttää tyypilliset mokat. Kun aloitat tilaisuuden, aloita joillain muilla sanoilla kuin No niin. (Myös elikkä-sanan käyttöön johdantona kannattaa kiinnittää huomiota, oma mielipiteeni.) Muuten ei kannata stressata puhemaneereista. Meillä kaikilla on niitä ja hyvin harvoin niistä on merkittävää haittaa.  Mutta: jos tiedät olevasi supernopeapuhuja, opettele puhumaan hitaammin. Muuten kuulijasi kuormittuvat liikaa ja sanat saattavat puuroutua.
 3. Valitse asu itsellesi sopivaksi. Valitse sellaiset vaatteet, jotka toimivat. Älä toikkaroi kengissä, joissa et saa ryhtiä kuntoon. Älä laita pukua ihan vain ollaksesi vakuuttavampi, jos et kerran ole pukumies. Varmista, että hiuksesi eivät tule silmille – tukan siveleminen vie heti painoa sanoilta ja hermostuttaa sinutkin. Karta heliseviä ja kiliseviä koruja. (Ja jos tiedät, että tulet käyttämään langatonta mikrofonia, älä pukeudu taskuttomaan ja vyöttömään mekkoon, jossa mikrofonin tukiasemalle ei ole mitään paikkaa. Been theredone thatwill never learn.)
 4. Anna kropan kertoa, että olet voittaja. Juuri ennen esiintymistä, jos vain mahdollista, tee voimaele: nosta kädet ylös, hengitä kunnolla sisään ja ulos, seiso kuin kultamitalisti podiumilla, ole voittaja!
 5. Älä lösähdä, älä väännä. Katseiden alla on joskus hankala muistaa, miten seistään luontevasti. Muista ryhti, mutta varo yliryhdikkyyttä, jossa pyrstö työntyy ulos ja rankasi vääntyy tavalla, joka haittaa puheääntäsi. Maadoita itsesi etenkin esityksesi alussa siten, että tunnet suoran linjan jalkapohjistasi lantion kautta kaularankaan ja päähän.
 6. Ja se tärkein. Sinä olet sanansaattaja, väline viestillesi. Kun olet innostunut asiastasi ja kiitollinen kuulijoista, anna sen näkyä.  

Iloa esiintymisiisi! 


Kirjoittaja on MPS Prewisen luova johtaja ja atoopikko, joka esiintyessään raapii itseään ilman että itse sitä huomaa.  


Lisää blogeja itsesi kehittämiseen löydät täältä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

 • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
 • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
 • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
 • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
 • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä