Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Noora Welling, konsultti & uraohjaaja, MPS Career

Noora Welling

Konsultti, psykologi & uraohjaaja, MPS Career / 19.1.2023

Tägit: Itsensä kehittäminen, Työn tuunaaminen, Urajohtaminen

Milloin olet viimeksi pysähtynyt pohtimaan, missä menet urallasi? Joskus löydämme itsemme tilanteesta, jossa nykyinen työ ei enää tunnukaan innostavalta tai suunta eteenpäin tuntuu olevan hukassa. Näiden vinkkien avulla pääset oman urasi johtajaksi ja luotsaat itseäsi ja hyvinvointiasi eteenpäin.

Johda itseäsi, johda uraasi

Urajohtaminen vaatii käytännössä vahvaa itsetuntemusta, kykyä itsensä johtamiseen ja osaamisen markkinointia. Tee muutaman vuoden välein tilannekatsaus ja laadi suunnitelma niiden asioiden muuttamiseksi, joihin et ole tyytyväinen.

Vahva itsetuntemus. On olennaista, että tunnistat omat vahvuutesi. Pohdi, missä olet hyvä ja pääsetkö jo käyttämään vahvuuksiasi. Tutki, mikä sinua motivoi ja mitkä ovat arvosi. Vastaako työsi arvojasi ja pääsetkö toimimaan sinua motivoivien asioiden parissa? Entä mitä toivot työltäsi suhteessa elämäntilanteeseesi?

Annamme avuksesi kolme kysymystä, joiden avulla pääset ajatuksissasi alkuun:

  1. Millaisessa työssä voisit kokea merkityksellisyyttä ja työn imua?
  2. Millaisia vahvuuksia haluaisit päästä toteuttamaan työssäsi?
  3. Millainen työnteon malli olisi sinulle sopivin ja tukisi muuta elämäntilannettasi – kaipaatko palkkatyön tuomaa ennakoitavuutta vai sopisiko esimerkiksi yrittäjyys sinulle sittenkin paremmin?

Itsensä johtaminen ja kehittäminen. Urataitojen perusaakkosiin kuuluu kyky viedä haluamasi asiat käytäntöön ja suunnata kohti asettamiasi tavoitteita. Se, että osaat suunnitella ajankäyttöäsi ja löydät balanssin oman ja työelämän välille. Myös omien taitojen ja osaamisen kehittämisestä kannattaa pitää huolta. Onko osaamisesi ajan tasalla? Entä millainen tiimipelaaja olet työyhteisössä ja voisitko kehittää esimerkiksi vuorovaikutus- ja viestintävalmiuksiasi?

Osaamisen brändäys ja markkinointi. Mieti, miten voisit sanoittaa ja markkinoida osaamistasi ja vahvuuksiasi kiinnostavalla tavalla. Mitä sellaisia osaamisia ja taitoja sinulla on, joista työnantajat tai potentiaaliset asiakkaat voisivat kiinnostua? Miten voisit tehdä tämän osaamisen näkyväksi ja erottautua eduksesi työmarkkinoilla?

Mitä työntekijät toivovat työnantajilta?

MPS Yhtiöiden Tampereen toimiston asiantuntijat tapasivat Pirkanmaan Ekonomit ry:n jäseniä lokakuussa 2022. Tapaamisessa asiantuntijat kysyivät yleisöltä kysymyksen ”Mitä toivot työnantajilta?”

Vastauksissa nousivat esiin kehitysmahdollisuudet, joustavuus niin työajoissa kuin etätyön tekemisessä, vastuullisuus, hyvä perehdyttäminen, vakaus, tavoitteiden kirkkaus ja hyvä työympäristö. Toivottiin myös avointa keskustelua ja huumoria. Relevantteja toiveita hyvään työelämään, eikö vain?

Entä mitä työnantajat toivovat työntekijöiltä?

Olemme huomanneet, että työnantajat hakevat rekrytoinneissa toisaalta syvempää osaamista, toisaalta moniosaajia. Osaamisen rinnalle ovat nousseet uudet odotukset ja työelämätaidot. Haetaan ihmisiä, jotka ovat innoissaan työstään ja haluavat kehittyä ja kehittää työskentelyään. Työelämätaidoiksi ovat nousseet oman toiminnan johtamistaidot, sosiaaliset taidot, analyyttinen ajattelutaito ja taito kohdata ja ymmärtää muutoksia.

Näitä taitoja voit kartuttaa paitsi työelämässä, myös vapaa-ajallasi perheen, ystävien ja harrastusten parissa.


Blogi on julkaistu alunperin 4.1.2023 MPS-Yhtiöiden sivuilla.


💡 Haluatko oppia johtamaan itseäsi ja aikaasi? Onnistujan urapalvelu sisältää Johda itseäsi -kurssin, jonka avulla opit johtamaan itseäsi ja saat konkreettisia työkaluja ajanhallintaan. Kokeile maksutta 14 päivän ajan!

Jos taas haluat tarjota kehittymismahdollisuuksi työntekijöillesi, tutustu MPS:n mentorointi ja coaching -palveluihin!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä