Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Iiro Pohjanoksa

Senior Partner, Business Development Director, MPS Enterprises / 4.7.2019

Tägit: Johtaminen

Oletko koskaan herännyt ajatukseen, että olet korvaamaton; asiat eivät hoidu ilman sinua ja läsnäolosi on välttämätöntä. Tai ehkä todennäköisemmin olet havahtunut huomaamaan, että haluat auttaa muita ja vastuuntunnosta kantaa osan heidänkin taakastaan. Vastaavasti, jos olet hakeutumassa esimies- tai johtajapolulle, tuntuuko, että mikään muu ei ole riittävän palkitsevaa tai kunnianhimoasi tyydyttävää?

Näin kesän – ja monilla loman – kynnyksellä on hyvä pysähtyä tutkiskelemaan omia tuntoja ja tunteita – mikä mieltäni hallitsee ja olenko koukussa sellaisiin tunteisiin, jotka estävät vapautunutta ajattelua ja toimintaa.

Jos mieli on lukossa, on lomallakin vaikea päästää irti kuormittavista vastuun tai kunnianhimon mukanaan tuomista tunteista. Tehokkaan palautumisen kannalta on hyödyllistä pyrkiä ravistamaan itsensä niistä irti.

Monet tutkimukset ovat todistaneet esimiesroolin aiheuttaman psykososiaalisen kuormituksen, joka johtuu ristikkäisistä rooliodotuksista. Alaisten kanssa pitää olla kuin kaveri, mutta rooli päätöksentekijänä ja toiminnan arvioijana etäännyttää.

Vaikka itse haluaisi olla enemmänkin kaveri, alaiset voivat vierastaa sellaista kaveria, jolla on heidän työelämäänsä liittyvää päätösvaltaa. Tätä tunnekuormaa on loman aikana hyvä purkaa viettämällä aikaa ihan muiden henkilöiden seurassa – ja miksei vaikkapa yksin kirjaa lukien, jos se omalle luonteelle paremmin sopii.

Jos taas olet työnhakumoodissa, on siinäkin paremmat mahdollisuudet onnistua, kun olet irrottanut omat tunnetulppasi ja päästät avoimen mielen tuottamaan uusia, pakosta vapaita ajatuksia. Joskus on hyvä etääntyä ajatuksesta, että minun ”pitää” saada juuri jonkinlainen rooli tai tehtävä, koska edellinen tehtävänikin oli sen ja sen tasoinen tai että hierarkiassa pitäisi päästä aina ylemmäs. Kannattaa antaa itselleen vapauksia etsiä uusia haasteita monenlaisten tehtävien ja roolien joukosta; kiertotie voi usein viedä omaa ajatustakin ylemmäs.

Kesän valossa on siis tärkeää pysähtyä katsomaan hetki itseään ja pyrkiä havainnoimaan sellaiset tunteet, joista olisi hyvä päästää irti. Toivottavasti me kaikki voimme viettää energisoivan ja positiivisia tunteita ruokkivan kesän. Kukin tavallaan.


Iiro Pohjanoksa on MPS-Yhtiöiden kehitysjohtaja ja partneri. Aiemmin Iiro on toiminut yrittäjänä sekä usean yrityksen toimitusjohtajana. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä