Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Eevi Kuokkanen

Luova johtaja, MPS Prewise / 3.12.2020

Tägit: Yleinen

JOULUN imago on saattanut ryvettyä viime vuosina, mutta kyllä se siellä ytimessä on: yhdessäolon ja vastavuoroisuuden ilo. Miten saisi työelämään jouluiloa ympäri vuoden? Vastaus on pyyteetön anteliaisuus. Ja sitä voi jokainen toteuttaa esimerkiksi näillä keinoilla.  

Jaa omaa osaamistasi muille siten, että siitä on heille hyötyä 

Oman osaamisen jakamisesta puhutaan paljon, mutta sitäkin voi tehdä monella tavalla. Mitä jos suhtautuisit siihen kuin lahjan antamiseen tärkeälle saajalle? ”Ajattelin, että sinä tykkäisit tästä, ja olisi käyttöäkin.” Jokainen ilahtuu siitä, että juuri häntä on ajateltu. Jaa siis löytämääsi tietoa tai omaa osaamistasi helposti sulateltavina vinkkeinä tai katsauksina, nopeana apuna tai vaikka ”toisina silminä” kommentoimassa kaverin materiaaleja 

Tunnista toisten asiantuntemus ja pyydä siitä murunen itsellesi 

Ihmiset osaavat valtavan paljon enemmän kuin mitä työkuvioissa käy ilmi. Asiantuntemus voi olla niin syvää, että siitä riittää ammennettavaksi. Tai se voi olla niin laajaa, että sen avulla voi nähdä asioita uudessa valossa ja löytää uudenlaisia yhteyksiä. Se voi myös liittyä ihmisen vapaa-ajan osaamiseen: kielitaitoa, teknistä tai taiteellista osaamista, näppäryyttä.  

Kun tunnemme työkaverimme paremmin, tiedämme myös heidän piilovoimansa. Niiden hyödyntämisestä ja yhdistelemisestä voi syntyä jotain aivan uutta. Ota siis tavaksi pyytää neuvoja, näkemyksiä ja kannanottoja. Tee se tavalla, joka innostaa ja huomioi toisen tilanteet.   

Kiitä ja kehu 

Aika monella organisaatiolla on käytössä jonkinlainen kanava keskinäisille kiitoksille ja kehuille. Suomalainen vaatimattomuus tekee joskus kehumisen kulttuurista vaikeaa. ”Ihan vaan tein töitäni, ei siinä sen kummempaa.”  

Mutta mistä toinen voi tietää, ellet kerro – esimerkiksi silloin, kun se kaverin rutiiniluontoinen osaaminen oli juuri se pala, joka täydensi omaasi. Tai silloin, kun olet tullut yllättyneeksi: ”Vau, toi osaa tommostakin!” Tai kun joku ulkopuolinen on kehunut kollegaasi – vain hyvin harvoissa tapauksissa tämä kertoo siitä ainakaan isommin eteenpäin. Ole sinä silloin äänitorvi.  

Ole välillä pöhkö 

Arjessakin on syytä tunnistaa pöhköilyn paikat. Etenkin etätiimin on tärkeää kehitellä kanavia ja tapoja irrottelemiselle. Ketään ei pakoteta pukeutumaan hassuun hattuun, mutta virtuaalikanavissakin riittää kaistaa kevennyksille.  

Auttakaa yhdessä heitä, joilla on vähemmän 

Työelämän joulun konkreettinen piirre voi olla vapaaehtoistyö tai muu panos, jonka voitte yhteisönä antaa. Oli joulu taikka ei, aina on niitä, jotka tarvitsevat apua. Voisitteko juuri te olla sellainen yhteisö, jonka osaamisesta tai tekemisestä olisi erityistä arvoa myös lahjoitettavaksi asti?  

Et in terra pax 

Jokainen kaipaa rauhaa, se myyntiosaston dynaamisin energiapakkauskin. Työpaikoilla rauhan nykymuoto on psykologinen turvallisuus. Yhteinen luottamus siihensaamme olla kokonaisina ihmisinä ja tehdä työtä parhaan kykymme mukaan, toisiamme arvostaen.  

Ja jos tätä rauhaa löytyy työpaikalta, sitä on helpompi rakentaa myös maailmaan.  


Blogin kirjoittaja Eevi Kuokkanen on MPS Prewisen luova johtaja.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä