Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Carita Martas

Carita Martas

Recruitment Marketing specialist / 4.11.2021

Tägit: Osaaminen

Muutoksen tuulet ovat tuivertaneet työelämässä koko 2000-luvun ja vauhti vain kiihtyy. Työnkuvat ovat murroksessa ja sen mukana myös osaaminen. Tehtävät nimikkeiden takana ovat poikkitieteellisempiä ja osaajien täytyy kyetä oman erityisalansa lisäksi tekemään paljon muutakin. Jos nyt pohdit hämmentyneenä, miten otsikko liittyy osaamisen kehittämiseen ja työelämän murrokseen, niin liittyypä hyvinkin.  

Kun liki viisi vuotta sitten tulin rekrytointiviestintää koordinoimaan MPS:lle, en ollut eläessäni avannut Illustrator-piirto-ohjelmaa, vaikka taittoja työssäni AD:n työparina olinkin tehnyt. Eipä aikaakaan, kun kollegani halusi katsoa materiaaleja, jotka olivat kyseisellä ohjelmalla tehtyjä. Haparoivin liikkein ohjelmaa avatessani tajusin, että nyt on varmaan hyvä hetki vähän kehittää omaa osaamista.

Moni meistä on ollut samanlaisessa tilanteessa – vastaan tulee uusi ohjelma tai asiakokonaisuus, joka pitää opetella, jotta työnteko olisi sujuvampaa ja usein myös antoisampaa. 

Miten uutta voisi oppia ilman pitkällistä koulutusta? Tai jos tarve ei tule työstä vaan haluaisi omista lähtökohdista kehittyä, niin mihin sitä suuntaisi huomionsa? Vinkkaan sinulle muutamia juttuja, joiden avulla kehitin osaamistani ja vaikka ne eivät olisi suoraan hyödynnettävissä, metodit ovat kyllä siirrettävissä aiheeseen kuin aiheeseen. 

Ensiksi selasin Youtubea – parempaa ilmaisten ohjevideoiden paratiisia saa hakea! Muutamilla hakusanoilla ja toki pienellä lähdekritiikillä löysin korkealaatuisia vlogisarjoja, joissa käytiin seikkaperäisesti läpi tekniikoita, toiminallisuuksia ja erilaisia vinkkejä. Jos siis pohdit jotakin teemaa, tsekkaa myös maailman suurin videopalvelu. 

Seuraavaksi tilasin ihka oikean kirjan aiheesta. Vektorigrafiikkaa käsittelevä teos oli ahkerassa käytössä treenatessa ja kun näytön äärellä opettelee, on välillä mukava selata oikeita sivuja. Asiapitoista kirjallisuutta löydät vaikkapa Almatalentilta ja Docendolta ja muista tsekata myös lähikirjastosi. Digitaalisen kirjaston, Google Scholarin, uumenissa voit tutustua kirjaan, jos toiseenkin ja jos oikein innostut, voit tilata opuksen itsellesi samasta osoitteesta. 

Viime aikoina olen hyödyntänyt LinkedIn Learning, jossa on maksullisia kursseja ja opintokokonaisuuksia todella kattavasti. Jos kirjaudut learningin puolelle omalla LinkedIn-profiilillasi, saat kurssisuosituksia liittyen osaamiseesi, mutta voit myös hakea sisältöjä hakusanoilla. Courserassa on laaja valikoima maailman yliopistojen ilmaisia kursseja. Suurten teknologiatalojen (Microsoft, Google, Meta, Adobe yms.) omien tuotteiden kurssit kannattaa katsoa, jos kaipaa jonkin ohjelmiston suhteen ammattimaisempaa otetta. 

Viimeiseksi lämmin suositus kisälli- ja mentoriperinteen puolesta – toisen osaajan kanssa on uskomattoman antoisaa opetella ja sparrailla.

Olen saanut oppia kokeneen AD:n rinnalla eikä sellaista osaamisen siirtämistä ja ajattelutavalle altistumista voi millään rahasummalla korvata.  

Ja vielä, opinko vektorigrafiikkaa? Kyllä vain, olen päässyt työssäni suunnittelemaan toistaan hienompia visuja ja puolisoni saa nykyisin joka vuosi itsetehdyn synttärikortin! 

Vaikka nyt tuntuisi, ettet vieläkään ihan tiedä mistä aloittaisit, ei hätää! Tule kanssamme marraskuun 11. päivänä inspiroitumaan uratarinoista ja kuulemaan kiinnostavia uravinkkejä! Tsekkaa Urasummit »  


Blogin kirjoittaja Carita Martas työskentelee MPS:llä rekrytointimarkkinoinnin parissa ja väsää paraikaa tiimilleen työnalle-maskottia Illustratorilla.


Onnistujan urapalvelun avulla kehityt työssäsi ja nautit siitä enemmän. Tutustu palveluun täältä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä