Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Mitä tutkimuksesta selvisi?

Mielenkiintoista oli, että vain alle kaksi viidestä ammattilaisesta on tyytyväisiä uraansa ja tilanteeseensa työelämässä. Vastausten perusteella moni haluaisi edetä nykyisessä työssään tai vaihtaa työpaikkaa – jopa alaa. Silti vain joka kolmas on tehnyt konkreettisia suunnitelmia oman uransa eteen. Mikäli sinäkin kaipaat muutosta, lue alla olevat vinkit, joilla voit edesauttaa tilannettasi.

Mitä sinä voit tehdä oman urasi eteen

TASAPAINO työn ja vapaa-ajan välillä koettiin tutkimuksen mukaan erityisen tärkeäksi. Parannusta elämän tasapainoon haetaan herkemmin, jos työtä ei koeta mielekkääksi tai merkitykselliseksi. Usein vuosien kuluessa motivaatio samaa tehtävää kohtaan laskee. Samassa tehtävässä yli 10 vuotta olleista vastaajista vain joka toisella on enää työmotivaatio korkealla. Nykyisessä työssään 7-10 vuotta olleista 38 % kokee myös, ettei työnantaja tue heidän urakehitystään.

Jos koet, että olet tyytymätön omaan uraasi ja motivaatiosi on laskenut, eikä työnantajasi tue urakehitystäsi, ota ohjat omiin käsiisi. Vastaus löytyy usein omien tavoitteiden kirkastamisesta ja itsensä kehittämisestä. Pidä mielessä, että urapohdintojen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Joskus ammattilaisen apu on paikallaan, etenkin, jos omien vahvuuksien tunnistaminen ja oman urapolun suunnitteleminen ovat itselle hankalaa.

KOLME VIIDESTÄ ammattilaisesta on sitä mieltä, että heillä olisi työelämässä enemmän annettavaa, jos he vain saisivat mahdollisuuden. Vain noin 44 % kokee saavansa tukea itsensä kehittämiseen työpaikaltaan.

Sinä olet päävastuussa oman itsesi kehittämisestä, ei työnantajasi. Mikäli nykyisen työsi sisältö ei motivoi sinua, tarjoa aktiivisesti osaamistasi laajemmin tai pohdi, mitä uutta voisit oppia ja keneltä. Tuunaamalla työtäsi muokkaat työnkuvaasi merkityksellisemmäksi ja pääset helpommin urajumista eroon. Myös ulkopuolisella sparrauksella voi saada paljon itsestään irti. Mentori tai uracoach voi auttaa sinua esimerkiksi oivaltamaan asioita uudella tavalla, poistaa henkisiä esteitä ja kasvattamaan itseluottamustasi.

YRITTÄJISTÄ 70 % kokee olevansa unelmaduunissa, kun taas johtajista vain joka kolmas ja asiantuntijoista 27 % on mielestään unelmiensa työssä.

Missäköhän piilee yrittäjien salaisuus onneen? Jos et tällä hetkellä koe olevasi unelmiesi työssä, kokeile muuttaa työnkuvaasi enemmän itsesi ja omien tavoitteidesi näköiseksi tai etsi rohkeasti uusia mahdollisuuksia. Olisiko sinusta kenties yrittäjäksi? Voit myös olla proaktiivinen oman kehityksesi suhteen ja hankkia itsellesi uracoachin. Coachin kanssa työskennellessä voi tunnistaa täysin uusia mahdollisuuksia ja rohkaistua ottamaan seuraavat askeleet kohti uutta.

STRESSI ja ajanpuute nousevat tutkimuksessa esiin oman uran ja kehittymisen esteinä. Vastaajista 40 % kokee, että työ on stressaavampaa kuin ennen ja 25 % pelkää, ettei itsensä kehittämiselle ole riittävästi aikaa. Toisaalta moni ammattilainen kokee haastavana myös jatkuvan uuden opettelun.

Jos työsi on pitkään liian stressaavaa ja huomaat, että työpäiväsi muuttuvat selviytymistaisteluiksi, tee tarvittavat muutokset tai pyydä apua. Älä jää yksin. Omasta jaksamisesta huolen pitäminen on ensisijaisen tärkeää.

OPISKELIJOIDEN ja vastavalmistuneiden kyselytutkimuksessa kartoitettiin mm. huolia ja pelkoja työelämään siirtymisen suhteen. Vastauksista selvisi, että yli kaksi viidestä pelkää ensimmäisen tai mieluisan työn löytämisen olevan vaikeaa. Opiskelijoista 63 % kaipaakin sanojensa mukaan apua ja sparrausta oman uransa suhteen, kun vastaavasti ammattilaisista apua kaipaa 43 %.

Opiskelija, mieti nyt jo tavoitteita tulevaisuuden urallesi ja tunnista omia vahvuuksiasi; missä juuri sinä olet hyvä. Oman osaamisesi kartoittamisesta ja esille tuomisesta tulee olemaan sinulle hyötyä siinä vaiheessa, kun haet oman alasi ensimmäistä työpaikkaa. Harkitse myös ulkopuolisen sparraajan apua. Hän voi auttaa sinua kasvattamaan itseluottamustasi ja antamaan vinkkejä työnhakuun.


Voimmeko auttaa sinua ottamaan urasi ohjat omiin käsiisi? Käy tutustumassa palveluihimme tai tee lyhyt aloitustesti selvittääksesi, missä vaiheessa urapolkuasi olet ja mitä tukea meillä on siihen tarjota. Rekisteröitymällä saat tietoa ajankohtaisista asioista ja vinkkejä urallesi. Rekisteröityminen jäseneksi on ilmaista ja sen voi tehdä anonyymisti. Voit myös ottaa meihin suoraan yhteyttä osoitteeseen lifeworks@lifeworks.fi, mikäli kaipaat apua itsellesi sopivan palvelun valitsemiseen.


Lisätietoja tutkimuksesta MPS:n sivuilla.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä