Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Iiro Pohjanoksa

Business Development Director, MPS Enterprises / 10.3.2021

Tägit: Itsensä kehittäminen, Osaaminen, Urajohtaminen, Yleinen

Reilu vuosi sitten kysyimme työnhakijoilta heidän odotuksiaan urasta ja sen kehittymisestä. Erityisesti työssä olevien osalta monen odotus oli, että työnantaja huolehtii heidän osaamisensa kehittämisestä. Kehittäminen nähtiin – ja uskoakseni nähdään yhä – suurelta osin koulutuksena. ”Osallistun työnantajan maksamaan kurssimuotoiseen koulutukseen”, on yhä vallalla oleva käsitys osaamisen kehittämisestä. 

Työnantajien odotukset taas ovat yhä vahvemmin sellaisia, että työntekijän vastuulla on jatkuva ammattitaidon kehittäminen ja jatkuva oppiminen. Organisaatiossa strategisena tavoitteena on usein kilpailukyvyn hankkiminen osaamista kehittämällä, mutta käytännön toimet jäävät varsin vaatimattomiksi. Toteutus jää usein tasolle ”varataan vuosibudjetissa työntekijöille 500 euroa per henkilö, että voivat osallistua jollekin kurssille”.  

Työmarkkinoiden ja työn rakenteiden muutokset sekä jatkuvasti kasvavat tarpeet digitalisaatio-osaamiselle vaativat meiltä suurempaa panostusta ja uutta ajattelua osaamisen kehittämiseen ja sen johtamiseen.

Kestäviä tuloksia saadaan aikaiseksi vain siten, että yksilöt ovat motivoituneita ja innostuneita oman osaamisensa jatkuvasta kehittämisestä ja organisaatiot ymmärtävät tukea tätä tavoitetta. Se edellyttää, että yksilöllä on halu ja kyky ajatella omaa uraansa jatkuvana kehittymisen polkuna ja että organisaatio tarjoaa työkaluja ja resurssia tähän kehittymiseen silläkin uhalla, että pätevöitynyt henkilö suuntaakin uudelle uralle. Mutta, kun intressit kohtaavat ja osaaminen suunnataan organisaation kannalta tärkeimpiin sisältöihin, on molemmilla erinomaiset edellytykset kasvaa ja kehittää omaa kilpailukykyään niin yksilönä kuin organisaationa. 

Osaamisen johtaminen lähtee yksilöstä, mutta oikealla tavalla suunnattuna se on organisaatiolle todellinen kilpailuetua tuova voimavara. Organisaation kannattaa siis tukea yksilön urasuunnittelua ja siitä lähtevää osaamisen kehittymistä sekä tarjoamalla uusia kokemuksia toiminnasta organisaation sisällä että huolehtimalla riittävästä ulkoisen valmennuksen mahdollisuudesta. Yksilön urasuunnittelu ja osaaminen eivät ole ristiriidassa organisaation tavoitteiden kanssa, vaan johdettuna päinvastoin – ne tukevat toisiaan. 


Blogin kirjoittaja Iiro Pohjanoksa on MPS-Yhtiöiden kehitysjohtaja ja partneri. 


Jos osaamisen kehittäminen kiinnostaa sinua, lue lisää teemaan liittyviä blogejamme tästä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä