Carita Martas

Recruitment Marketing Specialist / 6.2.2020

Tägit: Hyvinvointi, Motivaatio, Urajohtaminen

Raahustat työpisteelle tyytymätön ilme kasvoillasi. Avaat hieman vastentahtoisesti sähköpostisi peläten jo valmiiksi sitä töhnän määrää, joka on edellisenä iltana räjähtänyt laatikkoosi yli-innokkaan, yöllä töitä tekevän kollegasi toimesta.  

Kuulostaako tutulta? Saatat olla kyllästynyt työhösi ja siihen taas syitä voi olla monia. Esimies on vähän tönkkö johtamisen suhteen, tiimi snadisti mälsä ja firman kahvikin saa vatsahapot kuplimaan ikävästi. Tällaisia tuntemuksia on työuran aikana meillä kaikilla, vaikka yritys, jolle teet töitä, olisi kuinka mainio tahansa. Työnantajakuva tai firman huppari eivät lämmitä silloin kun mieli on hapan ja motivaatio pudonnut kuoppaan. 

Älä huoli – ihminenjoka ei koskaan ole tyytymätön ja tunne pientä harmitusta, ei oikeasti ole ihminen. Ihmisen tunneskaala on laaja ja negatiiviset tunteet ovat normaaleja. Haitallisia niistä tulee vasta, jos niiden yli ei pääse ja ikävät tunteet jäävät jäytämään pitkäksi ajaksi aiheuttaen lisää negatiivisia tuntemuksia ja mielipahaa

Niin sanotun huvittamisen resepti on oikeastaan niinkin helppo juttu, kuin oman ajattelun muokkaaminen ja asioiden tarkastelu etäältä. Aivan, helpommin sanottu kuin tehty. 

Millä tavoin voisit edistää omaa huvittamistasi? Ymmärrän, että pahimman ärripurrivaiheen kohdalla irtisanoutuminen ja kikkareen nakkaaminen saattavat olla aika lähellä, mutta pyydän sinua malttamaan mielesi ja pohtimaan seuraavia asioita: 

  1. Mikä töissä oikeasti mättää? Onko se mahdollisesti jokin käsittelemätön asia tai vaikkapa epäonnistuminen, joka on jäänyt kaivelemaan mieltä?
  2. Jos töissä jokin mättää vähän isommin, auttaisiko siitä puhuminen luotettavalle kollegalle, jos diskurssin avaaminen esimiehen kanssa jännittää. 
  3. Onko ongelma sellainen, että sen selvittämiseen tarvittaisiin henkilöstöhallinnosta joku tueksi? 
  4. Onko asia sellainen, että sen vuoksi ihan oikeasti kannattaa ottaa lopputili? 
  5. Tai onko kotona sattunut jotakin, joka saa työnimun ja mielen lässähtämään jo alkumetreillä?  

Jos vastasit esittämiini kysymyksiin niin, että löysit johtolangan happamaan fiilikseesi, olet hyvässä tilanteessa. Pohdi harmituksen aihetta rehellisesti ja mieti mitä voisit tehdä, jotta taas jossain vaiheessa huvittaisi. Valmiita vastauksia ei huvittamisen puutteeseen ole, mutta oman mielen tutkailu ja reflektointi yleensä auttavat. Töissä ei aina tarvitse olla kivaa, mutta olisi hyvä, että töihin kuitenkin aina menisi mielellään.  

Jos pohdintasi johtaa siihen, että mättäminen ei olekaan vain väliaikaista, eikä huvittaminen onnistu millään, tee suunnitelma sinulle paremmin sopivan työpaikan etsimiseen. Käsiesi ulottuvilla ovat niin avoimet kuin piilotyöpaikatkin. Ja me autamme sinua. Niin työnhaussa kuin huvituksenkin puutteen yllättäessä. 

Ja hei, silloin kuin ei huvita, muista suhtautua itseesi armollisesti. Lepää, pohdi ja ihmettele maailmaa sekä yksin että hyvässä seurassa.