Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Jonna Hämäläinen, Customer Happiness & Marketing Specialist.

Jonna Hämäläinen

Customer Happiness Coordinator / 6.10.2022

Tägit: Työhaastattelu, Työnhaku

Valmistuttuani törmäsin työnhakuni kompastuskiveen, joka oli työhaastattelu. Kutsuja tuli haastatteluihin, mutta mikään niistä ei edennyt työtarjoukseen. Haastattelussa vaikeinta oli vastata kysymykseen: onko sinulla mitään kysyttävää? 

Kysymyksiä ei yleensä tullut mieleeni kuin yksi tai kaksi, sillä olin liian keskittynyt työnantajan vakuuttamiseen. Huomasin sortuneeni virheelliseen ajattelumalliin, että työhaastattelu on yksisuuntainen keskustelu, jossa minun pitää hakijana vakuutta yritys omasta markkina-arvostani.  

Ymmärsin myöhemmin, ettei tämä pidä paikkaansa, vaan haastattelussa tulisi selvittää myös työpaikan sopivuutta itselleni. Aloin kysymään haastattelussa asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä uudessa työpaikassa enkä enää niinkään miettinyt, kuinka tehdä vaikutus potentiaaliseen työnantajaan.  

Aluksi kuitenkin kysymysten keksiminen oli vaikeaa ja aloin miettimään, mitkä ovat kriteerini työpaikalle. Haastattelussa muutin nämä kriteerit kysymyksiksi ja pian kysyttävää oli paljonkin. Myös työhaastattelut etenivät seuraaville kierroksille ja aloin saamaan työtarjouksiakin. 

Tässä muutamia asioita, joilla selvitän vastaako työpaikka kriteerejäni:

  1. Työtehtävät ja vastuutHaluan mielenkiintoisia työtehtäviä, joihin sisältyy sekä luovaa työtä että perustekemistä. Tätä asiaa selvitän kysymällä, kuinka tehtävät jakautuvat viikolle – painottuvatko tehtävät tiettyyn osa-alueeseen vai jakautuvatko ne tasaisesti. Lisäksi selvitän, mitkä asiat kuuluisivat vastuulleni. 
  2. TiimiHaluan on olla osa pientä tiimiä, jolloin tiimin yhteystyönkannalta on tärkeää, että henkilökemiat kohtaavat tiimissä. Jos kaikki tiimin jäsenet eivät ole mukana haastattelussa, kysyn, montako henkeä tiimissä on ja onko tiimiä mahdollista tavata etukäteen.  
  3. Työn ja vapaa-ajan tasapaino –  Haluan löytää tasapainon työn ja vapaa-ajan välille, jonka vuoksi minulle tärkeitä ovat joustavat työajat, etätyön mahdollisuus ja työpaikan sijainti. Näiden lisäksi kysyn aina, miksi suosittelisit tätä työpaikkaa.  

Jos et tiedä mitä kysyä työhaastattelussa, suosittelen miettimään omia kriteerejäsi tulevalle työpaikalle ja muuttamaan ne kysymyksiksi. Tsemppiä työnhakuun! 


Jos työhaastattelut ovat myös sinun työnhaun kompastuskivesi, kokeile Onnistu työhaastattelussa -kurssia Onnistujan urapalvelussa. Tutustu palveluun täältä!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä