Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Linda Neiglick Head of Operations & Customer Experience

Linda Neiglick

Head of Operations & Customer Experience, Lifeworks / 18.2.2021

Tägit: Itsensä kehittäminen, Johtaminen, Motivaatio

Olen toiminut urallani sekä asiantuntijana että tiiminvetäjänä. Molemmissa rooleissa on iso kasvun mahdollisuus ja potentiaali myös itselle. Ajattelin jakaa muutamat opit ja vinkit, joista itselleni on ollut eniten hyötyä ihmisten ja työurien johtamismatkallani.

Johda yksilöllisesti – se mikä motivoi Mattia ei voisi vähempää kiinnostaa Maijaa

Selvitä mikä kollegaa tai alaistasi motivoi. Kysy myös, mitkä asiat turhauttavat ja mitkä innostavat. Kun tiedostat, mistä kukin syttyy tai sammuu, huomaat työnteon ja yhteisten tavoitteiden eteen töiden tekemisen ja yhteistyön sujuvan. Jos alainen haluaa urallaan eteenpäin, tee voitavasi häntä auttaaksesi. Kannusta ja sparraa. Älä ainakaan toimi tulppana toisen urahaaveille. Sellaiset esihenkilöt jäävät kyllä mieleen, mutta eivät kovin positiivisessa valossa. Tunnista myös mikä sinua itseäsi motivoi.  Jos ihmisten johtaminen ei kiinnosta juurikaan, ei sitä pelkän tittelin tai aseman takia kannata kauaa tehdä.

Älä toista niitä johtamisvirheitä, joita olet itse kohdannut

Mieti hetki työurasi ikävimpiä tai epämotivoivimpia hetkiä. Mieleen saattaa tulla se kehityskeskustelu, jossa vuodatit turhaumaasi esihenkilölle, etkä saanut mitään vastausta, vastakaikua tai ymmärrystä puheillesi. Tai se epäoikeudenmukainen ja epätodellinen hetki, kun kollega tai pomo vei kiitokset ja kehut omasta työstäsi nenäsi edestä. Muistatko, miltä sinusta silloin tuntui? Pettyneeltä? Kurjalta? Ohitetulta?

Yksinkertaisin johtamisvinkkini on: Älä nyt ainakaan toista niitä virheitä, joita olet itse saanut kokea.

Virheitä ja väärinkäsityksiä toki sattuu meille kaikille, mutta tiedosta riskin paikat ja varmista, että olet ainakin oikeudenmukainen ja kuuntelet. Ne ovat asioita, joita moni alainen esihenkilöltään kaipaa.

Kiitä, kannusta, kehu – ja toista

Tämä on vähän vaikea, koska en ollut tunnistanut itse kaipaavani kehuja tai kiitosta. Moni kuitenkin kaipaa kehuja ja sitä olenkin opetellut.

Yksi tapa on luoda omalle tiimille traditioita, joissa kehumaan pääsevät muutkin kuin esimies.

Meillä jokainen tiimiläinen saa vuoden tiimissä olon jälkeen oman ”supervoimataulun”, jonne kerään omat ja kollegoiden näkemykset henkilön vahvuuksista. Ilahtuneen vastaanoton pohjalta, sanoisin supervoimataulun olevan erittäin toimiva kiitos/kehu/kannustus. Ja okei, kun tiimi yllätti minut ja sain oman tauluni, niin tokihan ne kehut kivalta tuntuivat. En kai vaan ollut tajunnut niitä kaivanneeni ?

Ole aito oma itsesi – myös johtajat mokaavat

Älä vedä johtajana mitään roolia. Jos joku asia on sinulle vaikeaa, voit ihan hyvin myöntää sen. Omalla esimerkilläsi voit myös näyttää, miten reagoit ongelmiin ja miten lähdet niitä ratkomaan. Hermostuminen, stressaus tai paniikin lietsominen tarttuu inhottavalla tavalla. Kerro toki, jos joku asia tai tilanne on sinulle haastava, mutta älä tartuta omaa paniikkia tiimiisi. Pyri tekemään töitä sellaisella fiiliksellä ja asenteella, joita haluaisit nähdä itse ympärilläsi.

Ja muista, että kun alaisesi kokee, että olet aidosti hänen puolellaan, se usein riittää. Erityisesti vaikeissa paikoissa.

Lopuksi: Pidä myös huoli omasta jaksamisestasi ja työkuormasta – väsyneenä ja uupuneena empatia ja läsnäolotaidot saattavat kadota – niitä tarvitset. Etäjohtamisessa erityisesti!

Ja vielä bonusvinkki: katsele ympärille ja mieti mitä kaikkea voitkaan oppia omalta tiimiltäsi. Itse huomaan joutuvani joka viikko hauskoihin ja opettaviin tilanteisiin kollegani Suvin ”Solekko tehä” -asenteen innostamana.


Mikäli olet omalla urallasi asiantuntija- vs. esihenkilöroolien risteyksessä, voit pohtia valintaa omien vahvuuksiesi ja uramotiiviesi kautta. Lifeworksin Uralla eteenpäin -valmennuksessa saat neuvoja ja sparrausta tilanteeseen uravalmentajalta. Lue lisää täällä

Kun haluat kehittää itseäsi

Uralla eteenpäin

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Uralla eteenpäin -valmennuksessa pääset kehittämään uraasi yhdessä uravalmentajan kanssa. Valmennuksen aikana kirkastat uratavoitteesi ja saat selkeät askeleet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Valmennus sopii sinulle, jos haluat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Tukea uuden työn löytämiseen tai uramuutoksen tekemiseen
  • Löytää työmotivaation uudelleen
  • Purkaa urajmin
  • Edetä urallasi