Olet herättänyt hakemuksellasi rekrytoijan huomion ja saanut kutsun työhaastatteluun. Nyt on hyvä hetki valmistautua tähän tärkeään seuraavaan vaiheeseen.
Olen itse ollut neljän viime vuoden aikana kahteen eri otteeseen vakavasti työnhaun äärellä kehittyäkseni ammatillisesti. Molemmilla kerroilla tein hakemuksia minua kiinnostaneisiin paikkoihin ja pääsinkin useaan haastatteluun. Valmistauduin haastatteluihin aina saman sapluunan mukaan. Kummallakin kerralla pääsin finaalivaiheeseen ja tulin molemmissa tilanteissa valituksi itselleni mieluisaan työpaikkaan.
Haastatteluun valmistautumista voisin itse verrata jopa urheiluun. Monissa lajeissa urheilija tekee laadukasta työtä harjoitellessaan, kun taas työnhakija kirjoittaa fyysisen harjoittelun sijaan työhakemuksia. Harjoittelulla tavoitellaan pääsyä kisoihin, työnhakija puolestaan tähtää työhaastatteluun. Kun tietty raja on saavutettu ja pääsy kisoihin varmistettu, alkaa valmistautuminen itse kisaan. Kaikki mahdollinen on tehty ja starttiviivalla, eli työhaastattelussa on sinun aikasi loistaa.
Urheilussa on sanonta: 90 % valmistautuminen johtaa 50 % suoritukseen – loput on suorituksesta kiinni. Sama sääntö toimii yhtä hyvin työhaastatteluun valmistautumiseen.
Vaikeimmat työhaastattelussa kysytyt kysymykset ovat mielestäni liittyneet omiin heikkouksiin ja vahvuuksiin. Niitä kannattaakin pohtia etukäteen ja kysyä esimerkiksi läheisiltä apua. Kysy tuttavilta, mitkä ovat sinun vahvuutesi sekä heikkoutesi ja millaisissa tilanteissa ne nousevat esille? Pidä kuitenkin mielessä, että ominaisuuksien olisi hyvä liittyä haettavaan tehtävään. Jos haettavassa tehtävässä joudut esimerkiksi esiintymään jonkin verran ja tiedät, että esiintyminen hieman jännittää, niin se kannattaa sanoa ääneen. Kerro kuitenkin myös miten olet ajatellut työstää tätä ominaisuutta.
Saat varmasti haastattelussa mahdollisuuden kysyä työnantajalta kysymyksiä. Mieti etukäteen esimerkiksi kolme kysymystä. Jokin asia saattaa tulla esille jo aiemmin haastattelua ohessa, jolloin sinulla on varalle vielä toinen tai kolmas kysymys. Ei kuitenkaan kannata kysyä kysymyksiä, jotka saa helposti selville vaikka internetistä. Kysymys kannattaa liittää haettuun tehtävään; esimerkiksi “Jos minut valitaan tehtävään, mihin asioihin minun on tulisi keskittyä ensimmäisen kuukauden aikana? Tai onko meneillään jotain erityisiä projekteja, joissa voin olla mukana?”
Usein haastattelussa pyydetään myös kertomaan itsestäsi. Pidä vastauksesi riittävän lyhyenä ja etene loogisesti. Perustele lyhyesti mahdollisia valintojasi koulutusten, työpaikan vaihdosten ja muiden työelämään liittyvien merkittävien osa-alueiden suhteen.
Ennen haastattelua voit listata mahdollisia kysymyksiä ja omia vastauksia paperille. Tee ensin raakaversio ja viilaa sen pohjalta omia vastauksiasi. Voit vaikka nukkua yön yli ja palata vastauksiisi seuraavana päivänä, sillä silloin olet saattanut saada uusia ajatuksia. Kun vastaukset tyydyttävät sinua, muista kerrata niitä pari kertaa – vaikkapa autossa tai lenkkipolulla. Tämä kehittää itsevarmuutta ja pystyt vakuuttavasti esittämään vastauksia haastattelussa, eikä jokaisen kysymyksen kohdalla kulu aikaa epäröimiseen. Harjoittelun avulla et todennäköisesti myöskään aloita jokaista vastaustasi ”mmmm….. no tota siis…” -tyyppisellä pähkäilyllä.
Tässä muutamia käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua loistamaan haastattelussa:
- Tutustu yritykseen johon olet hakemassa. Lue uutisia, yrityksen blogeja ja etsi yritykseen liittyviä tapahtumia sosiaalisesta mediasta. Ne kertovat paljon yrityksen toiminnasta ja arvomaailmasta. Samalla sinun on helpompi arvioida vastaako yritys omia toiveitasi.
- Kertaa työpaikan hakuilmoitus tarkasti vielä kertaalleen ja pohdi, mitä asioita rekrytoiva yritys on niissä painottanut. Löytyykö sinulta vastaavia taitoja ja ominaisuuksia? Tutustu myös hakemuksessa annettuun tehtävänimikkeeseen. Vastaavia nimikkeitä samantyyppisestä työstä voi olla useita. Netistä löydät varmasti tietoa siitä, millaisia tehtäviä samalla nimikkeellä työskentelevät tekevät ja mitä sinulta mahdollisesti odotetaan.
- Perehdy palkkatasoon ja pyri selvittämään, mitä palkkaa tehtävästä yleisesti maksetaan. Muista kuitenkin, että esitettyäsi tietyn palkkatoiveen, on sinun osattava myös perustella miksi olisit juuri pyytämäsi summan arvoinen.
- Pyri myös nukkumaan hyvät yöunet ennen kisapäivää ja syö riittävästi etukäteen. Pieni aamujumppa, esimerkiksi vähän pidempi kävelymatka haastattelupaikalle herättää niin kropan kuin mielenkin. Olet tehnyt kaiken mahdollisen valmistautumisen suhteen, joten nyt on aika olla parhaimmillasi. Onnea matkaan!
Kirjoittaja, MPS-Yhtiöiden ICT Koordinaattori Jussi Kärki on toiminut ICT-alan työtehtävssä vajaan 10 vuoden ajan, työskennellen ennen MPS-uraa niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin yrityksissä.