Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Timo-Pekka Uotila

Tutkija, yrittäjämäisen johtamisen asiantuntija, Haaga-Helian ammattikorkeakoulu / 18.3.2021

Tägit: Itsensä kehittäminen, Itsetuntemus, Uramuutos

TYÖELÄMÄ yrittäjämäistyy. Puhe yrittäjyydestä voi tuntua vieraalta ja kuormittavalta. Varsinkin, jos on tottunut näkemään itsensä työntekijänä vakaassa ja turvallisessa työpaikassa.

MAAILMA menee kuitenkin eteenpäin. Kiihtynyt teknologian kehitys ja uudistuneet markkinatarpeet sekä odotukset ovat luoneet yrityksille paineita uudistua jo ennen globaalia pandemiaa. Nyt tarve toimia sopeutumiskykyisesti ja joustavasti korostuu entisestään.

Menestyvän yrityksen ihanteeksi on noussut kyvykkyys toimia ketterästi tilanteessa kuin tilanteessa, minkä seurauksena yrittäjämäisen ajattelun tarve on kasvanut.

Näin teknologian aikakaudellakin luovuus ja innovatiivisuus nostavat merkitystään.

YRITTÄJÄMÄISTÄ ajattelua, johtamista ja toimintatapaa odotetaan vakiintuneissa organisaatioissa. Yrittäjäyys tulee vastaan yhä useammalle eteen osana työelämän murrosta ja työurien pirstaloitumista.  On myös yhä tavallisempaa tehdä työtä organisaatiorajat ylittävissä verkostoissa.

MITEN tähän voisi sitten valmistautua? Olit sitten töissä organisaatiossa tai hyppäämässä yrittäjäksi, voit aloittaa pysähtymällä oman ajattelusi äärelle ja tunnistamalla tapasi lähestyä asioita.

Tiedätkö, miten ajattelet ja teet päätöksiä?

OLET ehkä tottunut määrittelemään selkeän, yksityiskohtaisen tavoitteen, minimoinut riskejä ja etsinyt parhaita mahdollisia keinoja päästäksesi tavoitteeseesi. Tämä on hyvä asia!

Joskus täydellisen suunnitelman hiominen estää kuitenkin idean toteutumista.

VOIT ottaa rinnalle kokeilemiseen nojaavan ajatusmallin, joka lähtee liikkeelle käytettävissä olevista keinoista tarkan tavoitteen sijaan. Uusia ideoita testatessaan kokeneet yrittäjät kysyvät: kuka olen, mitä osaan ja kenet tunnen. Huomio on olemassa olevien vahvuuksien tunnistamisessa, toimeen tarttumisessa, kokeilemisessa ja kokeiluista oppimisessa – ei niinkään täydellisen suunnitelman luomisessa.

AJATUSMALLIN vaihtaminen voi auttaa sinua eteenpäin mahdollisen liikeideasi kanssa tai viedessä itsellesi tärkeää asiaa eteenpäin organisaatiossasi.

Rohkeus kokeiluihin syntyy oivalluksesta

ROHKEUS tehdä kokeiluja edellyttää sen hyväksymistä, että kaikki kokeilut eivät menesty. Tämän ajatuksen hyväksyminen helpottaa uusiin ja tuntemattomiin tilanteisiin hyppäämistä – ja niistä oppimista.

Sosiaalinen ympäristö, joka jakaa ajatuksen ja tukee harkituissa kokeiluissa, auttaa.

OLIT sitten organisaatiossa jo töissä tai yrittäjäksi hyppäämässä, on hyvä tiedostaa, että hyväkään idea ei menesty, jos se ei aidosti ratkaise jotain ongelmaa. Oikeiden ongelmien tunnistaminen ja niiden ratkaiseminen muodostavatkin avaimet onnistuneeseen liikeideaan. Hae jo ideasi alkumetreillä palautetta potentiaalisilta käyttäjiltä ja asiakkailta.

Merkityksellinen tavoite ajaa eteenpäin

EPÄVARMUUS on vallitseva asiaintila yrittäjyydessä. Kun tulevaisuus on hämärän peitossa, korostuu omien arvojen ja tavoitteiden tunnistaminen. Mitä enemmän maailma ympärillä muuttuu, sitä tärkeämmäksi muodostuu sen tunnistaminen, kuka on, mitä osaa ja mitä haluaisi tehdä.

Kun oma tavoite on itselle merkityksellinen ja linjassa omien arvojen kanssa, kantaa se eteen tulevien haasteiden yli.

TÄMÄ edellyttää hetkeksi pysähtymistä, tavoitteen miettimistä ja sen jälkeen toimeen tarttumista.

TULEVAISUUS syntyy tekojen kautta – tee siitä itsellesi sopivan näköinen.


KTT Timo-Pekka Uotila toimii Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa yrittäjyyden ja liiketoiminnan kehittämisen tutkijana. Hän on tutkinut johdon ajattelua ja on erityisen kiinnostunut yrittäjämäisestä johtamisesta.


Lisää vinkkejä itsesi kehittämiseen löydät Onnistujan urapalvelusta. Tutusta palveluun täältä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä