Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Suvi Poikela

Growth Specialist, MPS Lifeworks / 26.5.2020

Tägit: Työnhaku, Urajohtaminen

Iän merkitys työnhaussa on keskustelua ja tunteita herättävä aihe. Valitettava tosiasia on, että (joudun nyt käyttämään ikävää termiä) ikäsyrjintä työnhaussa on todellinen asia. On hyvä kuitenkin muistaa, että se ei kosketa pelkästään iäkkäämpiä työnhakijoita, vaan on yhtälailla nuorten ja vastavalmistuneiden murhe. Tällä kertaa keskityn kuitenkin vinkkeihin, joita +50 työnhakijoiden kannattaa ottaa huomioon etsiessään uusia mahdollisuuksia työkentällä.  

Miten pääset kiertämään iän merkityksen työnhaussa? 

  1. CV:ssä täytyy selkeästi näkyä saavutukset sekä siirrettävät taidot. Siirrettäviä taitoja voivat olla esimerkiksi johtamis-, tiimityö-, viestintä- tai ongelmanratkaisutaidot. Liitä toki mukaan myös avaintermejä ja -taitoja omalta toimialaltasi.  
  2. Älä korosta koulutuksen osalta CV:ssä ajankohtaa, jolloin olet valmistunut. Varmista sen sijaan pystyväsi osoittamaan, että olet koko ajan päivittänyt osaamistasi. Osoita siis käytännössä jatkuvaa oppimistasi ja innostustasi. Mitä asioita olet viime aikoina tehnyt edetäksesi urallasi? Miten pidät itsesi ajan tasalla omalla alallasi? Erityisen tärkeää on osoittaa olevansa perillä esimerkiksi nykyisistä työtavoista, ohjelmistoista ja sosiaalisen median käytöstä. 
  3. Edelliseen kohtaan liittyen, tuo esiin kaikki osaamisesi tuoreesta teknologiasta, jonka kanssa olet työskennellyt. Office 365 -osaaminen on toki tärkeää, mutta kentällä on käytössä paljon muitakin työkaluja. Tällä hetkellä esimerkiksi Microsoft Power BI -osaaminen tai muu datan visualisoinnin työkalun hallitseminen on erityisen hyvää osaamista, jota monissa organisaatioissa arvostetaan.  
  4. Älä käytä CV:ssäsi tai työhakemuksessa ”+20 vuotta kokemusta alalta x” -tyyppistä fraasia. Avaa jollain toisella tavalla asiat, joista sinulla on erityistä osaamista ja kokemusta.
  5. Ideaalisti työkokemuksesta olisi sen sijaan hyvä avata tarkemmin 5-10 viimeisintä vuotta. Vaikka vahva työkokemus on toki tärkeää, työnantaja on kiinnostuneempi viimeaikaisesta työstäsi. Tähän on parikin syytä. Ensimmäiseksi, teknologia muuttuu nopealla syklillä ja ohjelmistot ja työkalut joita käytit vaikkapa niiden +20 vuoden aikana, eivät todennäköisesti ole enää relevantteja. Toiseksi, CV:si ei tarvitse avata koko kronologista työhistoriaasi. Jos koet, että jokin vanhempi työkokemuksesi on relevantti hakemaasi työpaikkaa ajatellen, lisää työkokemuksen loppuun esimerkiksi osio ”Muu työkokemus / Additional Experience ja sisällytä siihen osioon tietoa vanhemmasta mutta relevantista työkokemuksestasi 

Muista, että et ole koskaan liian vanha luomaan itseäsi uudelleen. Tärkeintä on tuoda esiin saavutukset ja taidot, kronologisen työkokemuksen luetteloinnin sijaan. Tsemppiä uusien mahdollisuuksien etsimiseen ja löytämiseen – toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä!


Blogin kirjoittaja Suvi Poikela työskentelee Lifeworksin kasvuspesialistina edistäen monipuolisesti asiakkaidemme urapolkuja.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä