Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Päivi Montgomery

Päivi Montgomery

Career Coach / 25.9.2018

Tägit: Työnhaku, Urajohtaminen

Tässä top 5 vinkit, joilla pääset alkuun.

1. Ennen kuin lähdet liikkeelle, pysähdy. Suunnittelemalla hieman työnhakua löydät oman suuntasi sen sijaan, että koittaisit osua kaikkeen mahdolliseen reitilläsi. Hyvä on, pieni kierre on sallittu, vähän kuin Ronaldon maalipotkuissa. Mutta suunta täytyy olla oikea – sinne maaliin, eikä siis omaan maaliin.

Tämä tarkoittaa omien vahvuuksien kartoittamista – pyydä palautetta niiltä, jotka tuntevat sinut ja pohdi, missä olet onnistunut ja mikä sinua innostaa. Käy läpi arvosi. Tässä voit käyttää pohjana vaikka Puohiniemen arvokehää, löytyy googlaamalla. Entä mikä sinua motivoi – nyt ja tulevaisuudessa? Säilyttäminen vai uudistaminen, ihmiset vai asiat, johtaminen vai asiantuntijuus? Kun tunnistat nämä asiat, et harhaudu työnhaussasi.

2. Millainen on brändisi? Kun olet tunnollisesti pohtinut vahvuutesi, mieti mitkä sinun vahvuuksistasi ovat työnantajalle kiinnostavimmat ja muista tuoda ne esille hakupapereissasi ja LinkedIn-profiilissasi. Brändiä voit luoda myös auttamalla muita – tarjoamalla vaikka sosiaalisessa mediassa vinkkejä ja jakamalla oman osaamisalueesi mielenkiintoisia artikkeleita. Näin sinut muistetaan esimerkiksi ”sinä tyyppinä, joka tietää verkkokaupasta” ja – tadaa – brändi on luotu.

3. Googlaa itsesi – mitä viestiä tulokset kertovat sinusta? Onko sinulla nimikaimoja, joihin sinut voisi sekoittaa? Ja mieti, miltä jakamasi kuvat ja viestit voisivat näyttää muiden silmin. Ryyppyreissukuvat ovat kivoja sillä hetkellä kun niitä jakaa, mutta eivät välttämättä enää seuraavana päivänä. Työntantajan kannalta ei toki ole hyvää käytöstä googlata työnhakijoita, mutta viestit voivat hypätä esille ihan muissakin yhteyksissä.

4. Verkostoidu hyvä ihminen. Kerro tilanteestasi, kysele tuttujesi organisaatioista ja kerää niistä tietoa. Lähetä avoimia hakemuksia ja soita sille henkilölle, joka voisi olla sinun suora esimiehesi organisaatiossa. Anna sattumalle mahdollisuus. Mitä useampi tietää, että haet töitä, sitä paremmin saat vinkkejä työpaikoista. Viime vuonna meidän valmennettavistamme 60% työllistyi verkostojen kautta tai kontaktoimalla suoraan organisaation avainhenkilöitä, 35% vastaamalla ilmoituksiin, loput muuten. 60 prosenttia ei voi olla väärässä. Usko huviksesi, läheskään kaikkia työpaikkoja ei ilmoiteta netissä.

5. Valmistaudu kertomaan vahvuutesi haastattelussa vakuuttavasti. Vakuuttavuus tarkoittaa sitä, että kerrot esimerkkien kautta saavutuksistasi ja osaamisistasi. Jos työuraa ei vielä juuri ole kertynyt, voit etsiä esimerkin vaikka opinnoistasi. Näin onnistut: kuvaile, minkä ongelman sinä (tai työnantajasi) kohtasit, miten ratkaisit sen ja mikä oli lopputulema. Valmistaudu ainakin kolmella esimerkillä ja kirjoita ne ylös. Vakuuttavuus nousee potenssiin 10 kun voit kertoa todellisesta tapahtumasta sen sijaan, että sanoisit olevasi vaikkapa pitkäjänteinen työskentelijä. Jos olet pitkäjänteinen, niin onhan se jossain kohtaa urasi varrella tullut esille.

Ja sitten liikkeelle. Työnhaku käy työstä, joten varaa siihen aikaa. Pysy suunnitelmassasi, mutta jos haastattelupyyntöjä ei ala tippumaan kolmen kuukauden sisällä, mieti mitä voit muuttaa ja hyödyttäisikö sinua vaikka täydennyskoulutus. Paljon onnea työnhakuun!

Päivi Montgomery, career coach, joka sai työpaikkansa lähettämällä avoimen hakemuksen. Ja toisen väsytystaktiikalla; soittelemalla tulevalle pomolle useammin kuin olisi oikeasti edes kehdannut.  

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Päivin postauksena LinkedInissä 15.9.2018.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä