Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Maija Suokas

Konsultti, psykologi / 18.12.2019

Tägit: Palautuminen

Taas eletään aikaa, jolloin koko maailma pitäisi saada valmiiksi viikolla, jolloin oikeastaan kukaan ei haluaisi olla töissä.

Saan aidosti iloa siitä, että pystyn vastaamaan asiakkaiden toiveisiin ja auttamaan asiakasta heidän toivomassaan aikataulussa. Olen myös 100 % jouluihminen, joten haluaisin rauhoittaa joulunajan puhtaaseen nautiskeluun. Tässä onkin kaksi ristiriidassa olevaa motiivia: toisaalta haluan nauttia omasta joulusta 100 %, toisaalta auttaa asiakkaita.

Viime jouluna kallistuin asiakkaiden suuntaan ja jätin joululomaa pitämättä tehden töitä. Tänä vuonna päätin, että koska tässä meidän bisneksessä ei ole hengestä tai huoltovarmuudesta kyse, niin pidän loman 100 % lomana ja nautin joulun ajasta 110 %. Kuinka ajattelin onnistua tässä? Turvauduin kolmeen toimenpiteeseen:

  1. Kiinnitin kalenterista jo hyvissä ajoin 2 viimeistä työpäivää ennen joululomaa varatuksi, jolloin kukaan muu ei pääse vaikuttamaan aikatauluihini siellä. Ne toimivat varaventtiilinä, johon kaikki se vielä tekemättä oleva työ työntyy ja hyvässä lykyssä on sitten oikeasti valmista jo loman alkaessa.
  2. Mietin, mikä minulle viime joulusta eritysesti jäi mieleen, ja totesin, että kuuma glögi vilttiin kääriytyneenä kylmällä parvekkeella kynttilän valossa on sitä tunnelmaa, jota joululta odotan. Siispä lisää tätä: rauhallista ja tunnelmallista olemista, jonka muistaa vielä vuoden päästäkin elvyttävänä ja nostattavana. Näin pienellä asialla saan maksimaalisen määrän joulumieltä ja itselleni tärkeää tunnelmaa ja rauhaa.
  3. Syviä hengityksiä sen epämukavuudentunteen edessä, kun joutuu sanomaan EI asiakkaille ja työkavereille. ”Pahoittelut, mutta tämä ei onnistu enää ennen joulua. Palataan heti tammikuun alussa”.

Jos sinusta tuntuu, että tämän joulun aika tulee menemään kiireen ja stressin keskellä, niin älä murehdi! Metastressaaminen, eli stressaaminen siitä kun stressaa, on niin kovin turhaa kuormitusta. Hyväksy se, että joskus jonkun muun tarpeet menevät edelle ja se on ihan ok. Minulle sellainen joulu oli viime joulu. Nyt käsillä on uusi mahdollisuus, jonka yritän hyödyntää. Jos siis jotain toivon kaikille, niin uusia mahdollisuuksia asettua rauhaan. Jos ei tänä vuonna, niin ehkä sitten seuraavana.


Blogin kirjoittaja on MPS:n konsultti ja psykologi Maija Suokas. Maijan tausta on kuntoutuksessa, työterveyshuollossa sekä tutkijana Työterveyslaitoksella. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä