Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks

/ 18.5.2021

Tägit: Itsensä kehittäminen, Motivaatio, Palautuminen

Hyvinvointivalmentaja Riikka Pasasen mukaan työn ja muun elämän balanssi saattaa kadota esimerkiksi liiallisen työmäärän, kasvaneen kuormituksen tai omien liian vaativien ajatusmallien vuoksi. Ratkaisuja balanssin kadottaneet hakevat esimerkiksi hyvinvointivalmennuksista, joita Riikka tarjoaa sekä Hintsan että oman yrityksensä kautta.

Osa valmennettavista puolestaan havahtuu hyvinvointiin tietyssä iässä tai työuran murrosvaiheessa. ”Täytyisi jotakin alkaa arjessa muuttamaan, jotta jaksaisi paremmin, ettei elämä olisi vain arjesta tai työstä selviytymistä”, Riikka kertoi asiakkaiden tilanteesta ennen valmennusten aloitusta.

Riikka Pasanen

Millä on eniten vaikutusta työssä jaksamiseen?

Kun oma jaksaminen pohdituttaa, Riikka kehottaa miettimään vastauksia näihin kysymyksiin: Minkälaiset ovat työsi vaatimukset? Miten paljon työtä on? Minkälaiset ovat työsi vastuualueet? Mitä koet saavasi työltä (palkka, arvostus, mielekkyys)? Koetko, että työsi on merkityksellistä?

Liika työkuorma, liialliset vaatimukset tai työn viemä energia ovat usein syynä siihen, että jaksamisen kanssa tulee haasteita.

Riittävä uni ja mikrotauot lisäävät palautumista

Työ ei kuitenkaan pelkästään määritä työssä jaksamista vaan muun elämän vaatimukset, rutiinit sekä erityisesti nukkuminen vaikuttavat myös omaan jaksamiseen.

Riikka kehottaa ensin varmistamaan, että nukkuu riittävästi ja syö terveellisesti. Vaikka etätyö on tuonut monen arkeen joustoa, omaa vuorokausirytmiä ei kuitenkaan sen seurauksena kannata sekoittaa. Riittävästä unesta kannattaa pitää tiukasti kiinni, vaikka päivärytmi etätöiden myötä on saattanut muuttua.

Mikrotaukojen lisääminen työpäivään esimerkiksi palaverin väliin on pieni mutta tehokas palautumista edistävä tapa.

”Käännä huomiota itseesi, jotta tunnistat vaikkapa nälän- ja janontunteen sekä hengähdystarpeen.”

Tehtävistä toiseen hyppääminen on myös aivoille kuormittavaa ja sitä Riikka kehottaa välttämään.

Puhdasta palautumista ja innostumista vapaa-aikaan

Riikka vinkkasi kolme tutkitusti tehokasta palautumiskeinoa vapaa-ajalle. Pyri tekemään:

Voit myös miettiä, mikä innostaisi sinua vapaa-ajalla. Esimerkiksi neulominen, käveleminen, suunnistus tai instrumentin soittaminen voivat olla hyviä samaan aikaan innostavia mutta myös palauttavia vapaa-ajan aktiviteetteja.

Mistä liikkeelle uramuutoksen kanssa?

Kun sinulla on tarve tehdä isompi muutos työhösi liittyen, mutta energia tai suunnitelma puuttuu, Riikka kannustaa puhumaan esimerkiksi läheisille, kollegoille, ammattilaisille tai tarvittaessa työterveyspsykologille.

”Heti kun me lähdetään puhumaan niistä meidän ajatuksista ja muutostoiveista, ne alkaa konkretisoitumaan itsellekin”.

Puhumalla voit saada sekä jäsennettyä omia ajatuksiasi että myös keskustelukumppanilta hyviä vinkkejä ja uudenlaista näkökulmaa asioihin.

Kuuntele koko podcast, niin kuulet myös Riikan vinkit uralla etenemiseen.


Psykologi, perfomance coach  Riikka Pasanen oli mukana Lifeworksin & Hintsan Parempi (työ)elämä -valmennuksessa hyvinvointivalmentajana. Lifeworks vastasi ryhmän uravalmennuksista. Ensimmäinen valmennusryhmä päättyy toukokuussa. Lue lisää valmennuksesta täältä ja jätä yhteystietosi, jos haluat mukaan seuraavaan ryhmään.

Jos kaipaat ammattilaisen sparrausta oman uratulevaisuutesi suhteen, tutustu Lifeworksin Uralla eteenpäin -valmennukseen.

Lisätietoa Hintsan valmennuksista löydät täältä.  

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä