AUTAMME MPS:llä yritysasiakkaitamme valitsemaan vuosittain satoja henkilöitä erilaisiin asiantuntija- ja johtamistehtäviin. Yksi keskeisistä valintaan vaikuttavista tekijöistä on henkilön persoonallisuus ja siitä suurelta osin kumpuava toimintatyyli. Käyttämämme analyysin yhteenvetokuvaajan ensimmäinen rivi on nimeltään ”aloitteellisuus”. Tämä ammattislangissa usein draiviksi kuvattu ominaisuus on erityisen tärkeä silloin, kun tehtävä vaatii vahvaa käynnistämisen otetta: on saatava kehityshankkeita alulle tai käynnistettävä uutta toimintaa, jossa omalla työnnöllä on vahva rooli.
ALOITTEELLISUS ei ole sidoksissa vaikkapa sosiaalisuuteen tai nopeuteen päätöksenteossa – eikä älykkyyteen – vaan se on erillinen, toisista paljolti riippumaton ominaisuus. Aloitteellisuuden merkityksen olen todennut myös monissa uravalmennuskokemuksissa. Useat johtotasonkin tehtävissä olleet fiksut asiantuntijat kamppailevat sen kanssa, miten pääsisivät alkuun omassa muutoksessaan, kun joko työ on lähtenyt alta tai viihtyvyys omassa tehtävässä on hiipunut ja motivaatio on nollissa. Monelta startti-nappi on hukassa!
NO, mikä auttaa, jos tuntuu, että ei pääse omassa muutoksessaan tai kehityksessään alkuun? Ensimmäiseksi on hyvä tunnistaa asia: ”Haluaisin muutosta, mutta en pääse liikkeelle!” Sitten voi pysähtyä miettimään, mistä tämä voi johtua. Onko kyse uupumuksesta tai väsymyksestä? Silloin se pitää ensin hoitaa alta pois joko vain lepäämällä tai tarvittaessa terveysasiantuntijan avustuksella. Jos taas päätelmä johtaa siihen, että aloittaminen on itselle usein haasteellista ja johtuu näin ollen paljon omasta persoonallisuudesta, on omalla toiminnalla mahdollista suuresti vaikuttaa startin onnistumiseen.
Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat uramuutoksen startti-nappia painetuksi.
1. Ota kaveri apuun
Jo omasta ajatuksesta ja muutoksen tarpeesta kertominen toiselle ihmiselle voi saada toiminnan käyntiin. Kerro tilanteesi ja kysy, mitä kannattaisi tehdä ja voisiko ystävä jotenkin auttaa. Vaikka käytännön apu ei olisi suurta, voi sillä olla suuri merkitys käyntiin lähdölle. Jos vielä käy niin, että löydän jonkun samassa tilanteessa olevan, voitte edetä yhdessä.
2. Kaiva tietoa netistä
Jos oma muutoksen suuntasi tai suunnitelmasi on vielä epäselvä, ala tutkia erilaisia ilmiöitä ja vaihtoehtoja googlaamalla. Saatat törmätä innostaviin ajatuksiin ja mahdollisuuksiin, joista sinulla ei ollut aavistustakaan ja tämä saa sinut toimimaan.
3. Liity yhteisöihin ja ryhmiin
Tämä ohje toimii ensimmäisen tavoin. Samanlaiset kokemukset ja tilanteet antavat vertaistukea ja jos sinulla ei ole ketään sellaista kaveria, jonka kanssa voisit haastavan tilanteesi jakaa, voi apu löytyä vertaisyhteisöistä.
4. Tee suunnitelma, jolla on aikataulu
Moni, joka ei persoonallisuudeltaan ole kovin aloitteellinen, on kuitenkin suunnitelmallinen. Tällöin apu voi löytyä siitä, että teet itsellesi aikaan sidotun toimintasuunnitelman, jota pyrit tekemisen osalta seuraamaan. Usein tekeminen johtaa myös tulokseen ainakin ajan mittaan.
5. Rekisteröidy Lifeworks-palveluun
Jos tuntuu, että edellä oleva ei riitä, tai vaikka pääsisitkin noilla alkuun, voi urapalvelumme ja tarvittaessa henkilökohtainen valmennus auttaa sen ratkaisevan askeleen eteenpäin. Pääset rekisteröitymään tästä.
Tärkeintä on painaa sitä startti-nappulaa, jos haluat muutosta elämääsi ja uraasi!
Iiro Pohjanoksa on MPS-Yhtiöiden kehitysjohtaja ja partneri. Aiemmin Iiro on toiminut yrittäjänä sekä usean yrityksen toimitusjohtajana.