Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Maija Suokas

Konsultti, psykologi, MPS Career / 22.4.2020

Tägit: Palautuminen

ELÄMME aikaa, joka herättää varmasti tunteita meissä kaikissa. Tässä tietoisuustuokiossa teemme harjoituksen, jossa opetellaan tilan antamista tunteille sekä hyväksyvää tietoista läsnäoloa.

JOS koronakriisin keskellä pystyt elämään siten, että tunnekuohuja ei tunnu, niin tunteita voi harjoittelun vuoksi myös aiheuttaa itselleen. Näin minäkin toimin normaalioloissa ja tämänkin tuokion alkuperäisessä suunnitelmassa oli tarkoitus hyödyntää musiikkia tunteiden herättäjänä. Itselläni juuri tietyt musiikit herättävät voimakkaitakin tunteita, esimerkiksi liikutusta, jopa kyyneliin asti.

KOSKA kyynelehtiminen on yleensä vähän noloa, pyrin helposti välttelemään liikutuksen tunteita. Kaikki sellaiset tunteet, joita helposti haluamme vältellä tai kontrolloida, ovatkin hyviä harjoitustunteita. Voit miettiä, mikä sinulla herättää sellaisia tunteita. Onko se musiikki, elokuva, taide, valokuvat, tietyt tilanteet, mikä tahansa?

NORMAALIREAKTIOMME epämiellyttäviksi tulkitsemiamme tai nolostuttavia tunteita kohtaan on pyrkiä poistamaan tai välttelemään niitä. Nämä välttely tai poistotoimet ovat usein melko kuluttavia ja harvoin edes toimivia. Kuinka sitten voisimme kohdata tunteitamme 

Kokeillaan harjoitusta: 

Kun huomaat tunteita, joko tilanteesta kumpuavia tai itseaiheutettuja, onnittele itseäsi. Se, että huomasit, on jo itsessään pieni tietoisuustuokio. Siirrä sen jälkeen huomio hengitykseen niin hyvin, kuin se juuri nyt on mahdollista. Kutsu itsesi hengityksen avulla tähän hetkeen. Tämän tunteen äärelle. Tunteesi voi olla tunnistettava, niin että pystyt antamaan sille nimen: huoli, pelko, liikutus, mikä tahansa. Tunne voi olla myös epämääräinen, niin, että sitä on vaikea tunnistaa ja nimetä. Se vain on ja tuntuu.

Tunteen kanssa hengittäminen voi olla ikävää. Mielesi saattaa tuottaa ajatuksen, että tunteesta olisi päästävä eroon. Kuulostele kaikkia mielen tuottamia ajatuksia ja tulkintoja tunteestasi ja tilanteesta. Kokeile sen jälkeen, kuinka mahdollista on olla reagoimatta näihin ajatuksiin ja tulkintoihin. Siirrät vain huomion takaisin hengitykseen, ilman että mitään tarvitsee muuttaa. Jos haluat, voit lisätä hengityksesi rytmiin tukisanaston, jota toistat mielessäsi.

Esimerkiksi seuraavasti: sisään hengityksellä ajattele ”avaudun” ja uloshengityksellä ”pehmenee” tai ”annan tilaa” tai ”päästän irti”. Mieti millaiset sanat sopivat juuri sinulle viestimään siitä, että juuri nyt olen tässä, tämän tunteen kanssa, ilman että mitään tarvitsee muuttaa tai poistaa, tai että missään tarvitsee onnistua. Jatka hengittelyä sen aikaa kuin juuri tänään tuntuu sopivalta. Anna tunteelle tilaa, anna sen olla ja kokeile, onko juuri tänään mahdollista hyväksyä myös tämän tunne osaksi omaa elämääsi.


Blogin kirjoittaja on MPS:n konsultti ja psykologi Maija Suokas, jonka tietoisuustuokioihin pääset mukaan kerran kuukaudessa tämän kevään aikana. 


Jos haluat kuulla lisää vinkkejä palautumiseen ja stressinhallintaan, tule mukaan Maijan vetämään webinaariin ”Huolehdi omasta jaksamisestasi urallasi” torstaina 7.5. klo 15-15.30. Pääset rekisteröitymään tästä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä