Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Carita Martas

Carita Martas

Recruitment Marketing Specialist / 17.10.2019

Tägit: Motivaatio, Osaaminen, Urajohtaminen

Olen viime aikoina miettinyt hyvin usein työn merkityksellisyyden käsitettä ja sitä, mitä se minulle henkilökohtaisesti tarkoittaa. Kun nuorempana opiskelin nyt jo hyvin kaukaiselta tuntuvaa alaa, en tullut ajatelleeksi tulevan työn merkityksellisyyttä.

Opintojeni loppupuolella pääsin osa-aikatöihin asiakaspalvelijaksi. Uudessa työssäni koin ensimmäistä kertaa itse tekemiseen liittyvän ahaa-elämyksen – ihmisten auttamisesta tuli hyvä mieli ja ongelmatilanteiden ratkominen joko yksin tai kollegan kanssa oli todella palkitsevaa.

Valmistuttuani pääsin copywriteriksi markkinointiosastolle ja voi pojat, siellä kaikki oli isompaa ja komeampaa. Tehtäväni parissa tapasin ensimmäisen kerran työhönsä todella intohimoisesti suhtautuvia luovia ihmisiä. Se tunteenpalo oli tarttuvaa – yht’äkkiä minulta kysyttiin mielipidettä asioihin ja se, mitä sanoin, olikin arvokas kannanotto. Aloin ensimmäistä kertaa kokea työn synnyttämää merkityksellisyyttä, sillä huomasin olevani ylpeä omista tekeleistäni ja mikä tärkeintä, joku muukin arvosti minua ja aikaansaannoksiani. Ja kertoi sen minulle.

Tänään, vuosia ja muutamia työtehtäviä myöhemmin, löydän itseni pohtimasta työn merkityksellisyyttä. Luin tähän liittyen Frank Martelan Elämän tarkoitus -blogin, jossa hän määrittelee elämän tarkoituksen:

Elämän merkitys on tehdä itsestään merkityksellinen toisille ihmisille.

Vaikka elämän tarkoitus ei ole uskoakseni työnteko, uskon elämän tarkoituksen, Martelaa mukaillen, olevan merkityksellisten asioiden kokemista ja tekemistä. Näin ollen voisi ajatella, että tuo sama merkityksellisyyden tarve koskettaa myös työelämää. Mitä enemmän koen olevani merkityksellinen työyhteisössäni ja mitä enemmän voin tehdä tärkeäksi kokemiani asioita työni parissa, sitä paremmin viihdyn työssäni.

Merkityksellisyyden kokemus työssä ei siis ole sidoksissa ainoastaan itse manuaaliseen työhön vaan siihen tilanteeseen, jossa teemme töitä.

Kun saan hyödyntää vahvuuksiani ja tehdä asioita, joissa olen hyvä, koen tekemäni työn arvokkaaksi ja saan onnistumisen iloa. Saan toteuttaa itseäni ja siitä syntyvä hyvä olo säteilee myös vapaa-ajalle, jonka tasapainottava vaikutus elämään on ehdottoman tärkeä.

Koettuani työurallani merkityksellisyyden suhteen vaikean vaiheen, haluan rohkaista jokaista tutkimaan sisintään. Teenkö työtä, jonka koen itselleni merkitykselliseksi ja arvokkaaksi? Saanko olla rohkeasti itseni ja hyödyntää minulle luonnostaan vahvoja puolia ollessani osa työyhteisöäni? Arvostetaanko minua ja työpanostani?

Työssä ja vapaa-ajalla kannattaa tehdä asioita, jotka ovat juuri sinulle tärkeitä, rakkaita ja merkityksellisiä. Jos koet, että merkityksellisyys on hukassa, mieti mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja suuntaa rohkeasti kohti uutta. Kaikki järjestyy.


Blogin kirjoittaja Carita Martas työskentelee MPS:llä rekrytointimarkkinoinnin parissa. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä