Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 17.3.2022

Tägit: Urajohtaminen, Uramuutos, Uratarina

Ura tulevaisuuden teemojen parissa

Tulevaisuuden tutkimus on pääroolissa Otto Tähkäpään jokaisessa työssä, joita hänelle onkin kertynyt melkoinen määrä. Otto toimii rehtorina itse perustamassaan tulevaisuuskoulussa, yritysten siivittäjänä Ellun Kanoissa, vetää yhden hengen konsulttifirmaa ja on lisäksi tuore esikoiskirjailija.

“Opetan tulevaisuusajattelua, tulevaisuuslukutaitoa hyvin eri ikäisille ja eri taustaisille ihmisille. Alkaen alakouluikäisistä lapsista yritysten johtoryhmiin ja toimitusjohtajiin. Ja itseasiassa koen, että aika usein se ongelma mitä mä ratkasen on ihan sama, onko se sitten lapsia tai yritysten johtoa.”

Ura tulevaisuuden teemojen parissa

Suvi Poikela, Otto Tähkäpää ja Linda Neiglick

Oton opintoura alkoi talous- ja sosiaalihistorian opinnoilla. Hän ei silloin vielä tiennyt, mitä haluaisi tehdä työkseen. Sen sijaan hänellä oli lista töistä, mitä hän ei ainakaan haluaisi tehdä. Listalta löytyivät mm. opettaja, tutkija, yrittäjä ja konsultti – kaikki ammatteja, joissa hän on toiminut tai toimii nykyään. Otto kokee tähtäävänsä samaan päämäärään kaikissa työtehtävissään ja hän pystyy edistämään samaa tavoitetta roolista riippumatta.

“Se mikä mua ajaa, on nimenomaan suomalaisen yhteiskunnan tai suomalaisten tulevaisuustietoisuuden kasvattaminen. Niin että me nähtäis se tulevaisuus sellasena, että se on avoin niille erilaisille vaihtoehdoille ja että se tulevaisuus voi olla parempi ja me voidaan nimenomaan niillä omilla päätöksillä ja valinnoilla tehdä siitä tulevaisuudesta parempi.”

Historioitsijasta tulevaisuudentutkijaksi – mitä tapahtui?

Alkusysäys tulevaisuudentutkijaksi tapahtui Oton kohdalla historiaan liittyvän väitöskirjan teon yhteydessä. Otto työsti vanhojen televisio-ohjelmien avulla väitöskirjaansa ja huomasi pian, ettei enää keskittynyt väitöskirjan tutkimusongelmaan, vaan alkoi tarkkailemaan videoiden tulevaisuussuhdetta ja pohtimaan laajemmin tulevaisuutta ja sen näkymiä. Häntä kiinnostivat tulevaisuuden vaihtoehdot sekä ihmisen vaikutusmahdollisuudet tulevaisuuteen. Otto huomasi pian, että väitöskirja ei ollutkaan enää hänen unelmansa kuten aiemmin.

“Ja sit se oli suuri tämmönen urakriisi tietenkin, että kun se oli se ainoa mihin mä olin tähdänny, että musta tulee historiantutkija. Ja sit tuli kriisi, että no jos mä en oo historiantutkija, niin mitä mä sitte oon? Enkä mä oikein itekään tiennyt, mutta kiinnostuin tästä tulevaisuudentutkimuksesta. Alotin ne opinnot ja sitten huomasin siinä, että käytin näitä erilaisia tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä ikään kuin tämän oman elämäni suunnitteluun, että mitäs minä sitten seuraavaksi tekisin tässä elämässä. Ja siitä sit synty ajatus, että nämä ikään kuin samat ajattelun taidot ja menetelmät ja työkalut voisi olla hyödyllisiä myös muille, esimerkiksi niille lapsille ja nuorille, jotka sen tosi erilaisen tulevaisuuden tulee kohtaamaan.”

Tulevaisuuden työelämä

Oton mukaan tulevaisuuden työelämä määritetään juuri meneillään olevassa hetkessä. Olisi hyvä keskustella, mitä pitäisi juuri nyt tehdä, mitä toiveita on tulevaisuudelle sekä harrastaa kriittistä pohdintaa. Yhtä ja ainoaa tulevaisuuden näkymää ei ole. Ekologinen jälleenrakennus ja digitalisaatio ovat merkittäviä muutostekijöitä tuleville ajoille.

“Meillä on ilmastonmuutosta, digitalisaatiota, tekoälyä, tän kaltasia asioita. Ja sit kaikkia askarruttaa, että miten tää liittyy minuun, minun elämääni. Ja mä yritän ikään kuin kuroa sitä juopaa siinä välissä, mikä on sen yksilön ja näiden valtavien megatrendien välillä.”

Kuuntele podcast-jakso kokonaisuudessaan, niin saat mm. selville, miten voi varautua tulevaisuuden työelämän muutoksiin ja miten yritykset voivat tilannetta pohtia. Lisäksi kuulet oivan kirjavinkin tulevaisuuteen liittyen kohderyhmänä alakouluikäiset lapset sekä saat lisätietoa mielenkiintoisista näkökulmista tulevaisuuden tutkimuksesta. 


Otto on myös esikoiskirjailija, ja hänen ensimmäinen teoksensa Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin on alakouluikäisille lapsille tarkoitettu tietokirja. Otto suosittelee, että lapsi ja aikuinen lukevat kirjaa yhdessä, oppien samalla tulevaisuuden teemoista.


Jos erilaiset uratarinat kiinnostavat sinua, tsekkaa kaikki uratarina-blogit täältä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä