Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Päivi Montgomery

Päivi Montgomery

Career Coach / 2.7.2018

MEILLÄ on asiat hyvin. Nimittäin silloin, kun olemme hyvässä työssä, kohtuullisella palkalla ja siedettävien työtovereiden ympäröiminä – ja silti mietimme, mitä haluamme tehdä isona. Aivan, silloin kun asiat ovat hyvin, meillä on voimavaroja pohtia vaihtoehtoja ja mahdollisesti myös toteuttaa niitä. Vaikka ne vaatisivat joskus isojakin ponnisteluja, esimerkiksi uusien asioiden opiskelua tai yrittäjyyden riskin ottamista.

MIKSI uravalinnat mietityttävät? Ainakin useimmilla meistä (kyllä, minullakin joskus, suutarin lapsilla jne.) käy mielessä enemmän tai vähemmän: miksi minä teen tätä työtä? Olenko oikeassa paikassa? Olisinko tyytyväisempi/onnellisempi/innokkaampi toisessa työtehtävässä/yksikössä/työpaikassa/kaupungissa/maassa? Mikä tästä tekee niin vaikeaa?

Työuran muutosta toivovat usein asettavat itselleen sen vaatimuksen, että heidän täytyy tehdä oikea ratkaisu.

MINULLA on teille uutinen: ei ole olemassa sellaista asiaa kuin oikea valinta. Varsinkin, kun kyseessä on niinkin iso asia kuin oma työ, ammatti, tehtävä. Voit tehdä valinnan ja se valinta kasvaa sinun mukanasi – ehkä päätät opiskella viidessä vuodessa uuden ammatin ja viiden vuoden kuluttua huomaat, että uudelle osaamisellesi on hurjasti kysyntää ja palkat ovat huimat. Tai sitten ei. Tai päätät hakeutua työpaikallasi työn kiertoon ja kolmen vuoden kuluttua olet saanut paljon aikaan uudessa tehtävässäsi ja pääset vaikkapa ylenemään vaativampiin tehtäviin. Tai sitten ei.

Tulevaisuutta ei voi ennustaa.

TIETOA on paljon eri aloista, työllistymisnäkymiä seurataan jatkuvasti ja erilaisia ammattikuvauksia löytyy netistä, kun vain kaivelee. Minä kehottaisin keskustelemaan ihmisten kanssa. Jos jokin tehtävä kiinnostaa, ota yhteyttä sen alan asiantuntijoihin rohkeasti, tarjoudu ostamaan kahvit ja kuuntele. Etsiydy uusien ihmisten seuraan ja kuuntele, mitä heillä on kerrottavanaan. Kuuntele myös itseäsi ja intuitiotasi. Kun yhdistät nämä kaksi asiaa – tiedon ja tunteenomaisen intuition – osaat tehdä hieman parempia päätöksiä. Ja sitten neuvon tekemään päätöksen. Älä jää märehtimään vaan tee itsellesi palvelus ja tee päätös. Jos sinulla ei ole tavoitteita, et voi myöskään muuttaa mitään.

JOS et ole valmis tekemään päätöstä, niin varaa tietty aika asian märehtimiseen, vaikkapa 15 minuuttia päivässä ja lopun aikaa keskity siihen, mitä hyvää työssäsi tällä hetkellä on. Anna ratkaisun tulla luoksesi, älä pakota sitä. Rentoudu. Pidä lomaa. Liiku. Älä soimaa itseäsi, jos ratkaisua ei tulekaan. Sinulla on kaikki hyvin.

Muutoksen aikaansaaminen vaatii työtä ja joskus myös uhrauksia.

TYÖMARKKINAT toimivat suurimmaksi osaksi siten, että avoimiin tehtäviin haetaan henkilöitä, jotka ovat tehneet juuri sitä samaa työtä samanlaisessa organisaatiossa aikaisemmin. Useinkaan työpaikkailmoituksiin vastaaminen ei anna mahdollisuuksia radikaaliin uran vaihtoon – toki se antaa mahdollisuuden hieman uudenlaisiin haasteisiin, organisaatioon ja työkavereihin tai asiakkaisiin.

JOS haluat oikeasti muutosta nykyisiin tehtäviin, et vain hienosäätöä, parhaat mahdollisuudet tehdä se palkallisena on etsiä vaihtoehtoja omasta organisaatiosta. Ainakin, jos se on tarpeeksi iso.

Sen ei tarvitse olla niin pelottavaa kuin kuulostaa.

MONET oman elämänsä tuunaajat lähtevät yrittäjiksi. Voit toimia yrittäjänä aluksi, vaikka oman työn ohessa tai ehkä kysyä työnantajaltasi mahdollisuutta toimia osa-aikaisena. Näin voit turvallisesti kokeilla yrittäjän toimimista. Toiset lähtevät opiskelemaan, ehkä työn ohessa, ehkä opintovapaan turvin. Aivan uuden uran aloittaminen on mahdollista aikuisenakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aloittelevana henkilönä uuden uran aloitus tarkoittaa usein palkan laskua, toki tämä riippuu paljon myös toimialasta. Muista, että palkka ei ole menestyksen mitta.

JOSKUS mietintäsi eri vaihtoehdosta palaa takaisin samaan – muistat, miksi olit alun perinkin valinnut polkusi ja huomaat, että nykyisessä työssähän on ihan hyvä olla. Se motivoi kuitenkin tarpeeksi ja kun työkaveritkin ovat ihan ok, niin mikäpä ettei. Työn tuunaaminen saattaa hyvin riittää raikastamaan liian tutuksi käyneitä kuvioita.

Päivin blogi on julkaistu aiemmin MPS:n Johtamisen maailma -blogissa 04/2018.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä