Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 1.12.2021

Tägit: Urajohtaminen, Uramuutos

Uramuutos ei tapahdu yhdessä yössä, vaan muutos vaatii kokemusten mukaan aikaa ja työtä. Poimimme uramuutoksen tehneiden Camilla Tuomisen ja Elina Koivumäen vinkit muutoksen tekemiseen.

Camilla Tuominen

Camilla Tuominen irtisanoutui konsultin työstään ja ryhtyi yrittäjäksi havaittuaan, että työelämässä ei oikein ymmärretä tunteita ja hän halusi tehdä asialle jotain. Camilla haki rohkeutta päätökselleen puolen vuoden ajan, kunnes uskalsi irtisanoutua. Nykyään Camilla työskentelee tunnekouluttajana ja on palkittu mm. vuoden 2021 puhujana.

Elina Koivumäki puolestaan siirtyi asianajotoimiston osakkaasta yrittäjäksi ja tekee nykyään juridiikan konsultointia sekä esiintyy työkseen. Elina mm. pitää puheita, juontaa tapahtumia ja kouluttaa asiantuntijabrändiin liittyen. Elina kertoi kypsytelleensä ajatusta uramuutoksesta noin kolme vuotta.

 Elina Koivumäki

Elina Koivumäki

Miten urahyppyyn voi valmistautua?

Pari-kolme vuotta ennen Elinan lopullista irtisanoutumishetkeä, hänelle alkoi ajatella toistuvasti: ”Tätäkö minä haluan?”. Äitiysvapaan aikana ajatus muutoksesta kypsyi lopullisesti. Elina jutteli, sparrasi luottoihmisten kanssa ja käytti valmentajaa. Hän alkoi kuunnella itseään ja sisimpäänsä enemmän.

Camilla puolestaan jutteli kymmenen eri vaikuttajan kanssa ja samalla testaili heillä omaa start-up-ideaansa ja hyödynsi myös mentoria yrittäjän alkumatkalla. ”Ehkä mä tiesin sisällä, mutta se on jäänyt mieleen, että jos joku toinen vahvistaa sitä uskoa”, Camilla kuvaili mentorin hyötyjä.

Hyödynnä sparraajia ja aiempaa kokemusta

Elina on käyttänyt noin 10 vuoden ajan erilaista ulkopuolista sparrausta. Keskustelut oman valmentajan kanssa ovat olleet hänen mukaansa käänteentekeviä hetkiä ja erittäin antoisia. Työkalut, konkreettiset tehtävät ja valmentajan kysymykset auttavat oivaltamaan. Esimerkiksi lopullinen päätös lähteä asianajotoimistosta kirkastui valmentajan avulla. Apua on tullut myös asioiden fokusointiin.

Aiempaa osaamista, kokemusta ja verkostoja kannattaa myös rohkeasti hyödyntää uramuutosta suunniteltaessa. Kaikkea ”vanhaa” ei tarvitse jättää taakseen uramuutosta tehdessä.

Huomioi omat vahvuudet ja kiinnostukset

Uramuutoksen edessä kannattaa palata miettimään esimerkiksi, mistä innostui ja kiinnostui nuorempana ja pohtia, voisiko niitä lisätä omaan työarkeen jollain tavalla.

Mä oon mennyt nyt vaan takaperin mun unelma-ammattiin”, kuvaili Camilla paluuta omien intohimojensa eli psykologian, taiteen ja puhumisen pariin, joita hän pystyy yhdistämään nykyisessä työssään tunnekouluttajana ja kuvittajana.

Urasiirron esteet

Uramuutoksen tiellä voi olla moniakin asioita. Esimerkiksi Elinaa pitivät vanhassa työpaikassa kiinni ihanat työkaverit ja heidän jättäminen oli kaikista vaikeinta. Työyhteisöä voi kuitenkin rakentaa myös verkostoista ja Elina kokee, että hänellä on nykyään erittäin monta hyvää työyhteisöä.

Muita mahdollisia esteitä voivat olla taloudellinen tilanne, työn mielekkyys tai mahtavat asiakkaat. Urasiirtoa miettiessä kannattaa pohtia, mistä näitä elementtejä löytyisi uuteen työhön ja miten varmistaa taloudellinen vakaus muutoksen keskellä.

Kysy apua!

Jos jokin uudessa askarruttaa, kysy! Heitä ajatus tai kysymys somekanavaan ja saat varmasti apua. Jos olet yrittäjä, etkä ymmärrä tietystä asiasta mitään, kysy apua sinua osaavimmilta. Ihmiset auttavat mielellään ja uutta uraa pohtiessa kannattaa ehdottomasti vaihtaa ajatuksia jonkun uramuutoksen tehneen kanssa.


Elinan uravinkki: Elä nytku-elämää, ei sitku-elämää! Keskity nykyhetkeen, nauti tästä hetkestä ja niistä asioista mihin voit itse vaikuttaa. Paljon mahdollisuuksia menee ohi, jos jatkuvasti ajattelet ”sitku”.

Camillan uravinkki: Tunnustele rehellisesti miltä tilanteet tuntuvat. Älä ajattele niinkään järjen kautta, vaan fiilistele ja kirjoita vaikka aamusivuja heti kun heräät. Sieltä saattaa tulla esiin juttuja, joita et ole vielä tietoisesti tajunnut.


Jos kaipaat itse ulkopuolista tukea uramuutoksen toteuttamiseen, tutustu Uralla eteenpäin -palveluumme

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä