Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Iiro Pohjanoksa

Business Development Director, MPS Enterprises / 12.12.2019

Tägit: Itsetuntemus, Johtaminen, Palautuminen

TUTKIMME tänä syksynä otsikon tärkeää kysymystä. Lähetimme kyselyn, johon vastasi yli 1300 johtavassa tai asiantuntija-asemassa olevaa suomalaista. Saimme vastauksista esiin monia mielenkiintoisia löydöksiä. Pohdin seuraavaksi sellaisia, joita emme tulosjulkistuksessa vielä kovin vahvasti nostaneet esiin.

ENSIMMÄISEKSI muutama ajatus itsetuntemuksesta ja itsensä johtamisesta. Jaamme nykyisin yleisesti käsityksen, että itsetuntemus on hyvän johtamisen ja uralla menestymisen peruskivi. Hyvän itsetuntemuksen avulla tunnemme vahvuutemme ja tiedostamme heikkoutemme. Itsensä johtaminen on elämistä ja kehittymistä näiden reunaehtojen sisällä, niitä molempia kunnioittaen ja hyödyntäen. Tutkimuksemme osoittaa, että emme ole vielä erinomaisia kummassakaan. Itsensä johtamisen osalta ajankäyttömme omaan terveyteen ja ystäviin ei ole riittävällä tasolla. Huolehdimme mieluummin erityisesti työstä ja hyvin myös kodista – molemmista melko suoritusorientoituneesti. ”Koska näin kuuluu tehdä” tuntuu olevan tapamme ajatella.

ITSETUNTEMUKSEN osalta tunnumme tiedostavamme kohtuullisesti suorituskyvyn rajat ja kykenemme normaalisti pitämään eri elämänalueet melko hyvin tasapainossa. Mielenkiintoinen havainto oli, että silloin, kun tunnemme voivamme hyvin, myös muut luottavat meihin enemmän. Viestimme siis koko olemuksellamme sitä hyvää, tasapainoista oloa, jonka saavutamme huolehtimalla työn, kodin, ystävien ja terveyden elementeistä – yhtä hyvin kustakin.

YKSI itsetuntemuksen elementti tutkimuksessa tosin on päälaellaan: vaikka johtajat tuntevat, että heihin luotetaan, vain noin kolmannes vastaajista sanoi luottavansa oman organisaationsa johtoon! Tämä kertonee siitä, että itsetuntemuksen elementit haetaan aika läheltä, omista tuntemuksista ja omalta lähipiiriltä. Jotta saamme hyvän kuvan omasta vuorovaikutuksestamme ja herättämästämme luottamuksesta, on tärkeää hakea aktiivisesti palautetta myös lähipiirimme ulkopuolelta.

YHTEENVETONA voisi siis todeta, että oman elämän tasapaino ja rajojen tunnistaminen sekä niiden mukaan eläminen näkyvät ulospäin ja saavat aikaan enemmän luottamusta muissa sekä tehokkuutta omassa työssä.

Me MPS:ssä puhumme potkurifilosofiasta: kun elämän kaikki lavat ovat tasapainossa, on kulku tulevaisuuteen hallittua ja sitä on helpompi säädellä.

Jaksatko johtaa omaa uraasi?

EI liene yllätys, että kaikki edellä sanottu pätee hyvin myös oman uran johtamiseen. Kun tuntee itsensä, omat vahvuutensa ja rajansa, voi uraa suunnitella tasapainon lähtökohdista elämäntilanteet ja erilaiset käänteet huomioon ottaen. Pitkäkestoiseen, menestyvään uraan kuuluvat terveydestä ja ystävistä huolehtiminen, kodin perustaminen ja sen mahdollisesti mukanaan tuomat elämäntilanteet sekä työtehtävien kehittyminen ja haasteiden voittaminen. On ihan ok sanoa, että ei halua jotakin työtehtävää muiden asioiden vaatiessa enemmän huomiota. Tai tavoitella tosissaan ja näkyvästi unelmatyötään, jonka kokee vievän elämässä eteenpäin.

KUN tasapaino jossakin potkurimme lavassa järkkyy, vaikuttaa se heti myös muihin lapoihin. Jos kohtaat työelämässäsi vaikeuksia, on luonnollista, että myös muut voivat kokea, että et jaksa panostaa heihin riittävästi. Jos olet vailla työtä, työsi kuormittaa sinua liiaksi tai tehtävä ei ole tavoitteidesi mukainen, on tärkeää luoda pitkäjänteinen suunnitelma asian korjaamiseksi. Näin askarruttava tilanne ei vaikuta liikaa koko elämäsi tasapainoon. Lifeworks on apunasi kaikissa urapolkusi vaiheissa – haluamme auttaa sinua tasapainoisen elämänhallinnan haasteessa. On tärkeää, että jaksat johtaa. Erityisesti itseäsi.

Lue MPS:n Jaksatko johtaa? -tutkimuksesta koottu artikkeli täältä


Iiro Pohjanoksa on MPS-Yhtiöiden kehitysjohtaja ja partneri. Aiemmin Iiro on toiminut yrittäjänä sekä usean yrityksen toimitusjohtajana.


Tutustu Executive Career Coaching -palveluumme, jossa pääset kokeneen ammattilaisen avulla paneutumaan syvällisesti omaan tilanteeseesi – esimerkiksi uusien uramahdollisuuksien tai henkilökohtaisen kehittymisen saralla. Tapaamisten sisältö räätälöidään aina omaan tarpeeseesi. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä