Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Eevi Kuokkanen

Creative Director / 15.8.2019

Tägit: Itsensä kehittäminen, Motivaatio, Osaaminen

Kaikissa asiantuntijatöissä – tai oikeastaan ihan kaikissa töissä – tarvitaan luovuutta. Luovuus on myös moneen kertaan mainittu yhtenä tulevaisuuden työelämän välttämättömistä taidoista, viimeksi täälläMutta mistä sitä luovuutta saisi irtoamaan? Keräsin muutaman vastakohtaparin, jotka saattavat auttaa.  

1. Rutiinit / Hortoilu

Kukaan ei ole työssään niin kurinalainen kuin niin kutsutut ”vapaat taiteilijat”. Heillä on tiukat rutiinit, usein jopa pakkomielteisen toisteiset – koska inspiraatio ei tule odotellessa, eikä taito kasva ihmetellessä. Harjoita luovuuttasi sen mukaisesti, mitä haluat osata tehdä.

Kirjoittajaksi tullaan kirjoittamalla, ajattelijaksi ajattelemalla, ja niin edelleen. Sitku ja joskus kunei koskaan ole tehnyt kenestäkään valmiimpaa.

Pelkkä tiukka rutiini ei kuitenkaan riitä. Nopeat oivallukset vaativat myös mielen ruokkimista vapaudella ja ihmettelemisellä. Anna itsellesi aikaa hortoilla – sekä henkisesti että fyysisesti. Kirjoitin tästä blogiin aiemmin tänä vuonna. 

2. Artefaktit / Luonto

Ihminen on loputtoman kekseliäs tekemään tavaroita, rakennuksia ja pieniä yksityiskohtia. Ruoki luovuuttasi tarkkailemalla ympäristöäsi. Kävele kaupunkitiloissa ja katsele ihmisiä. Käy kummallisissa museoissa ja taidenäyttelyissä. Ihmettele maailman tavarapaljoutta. Katso kaduilla kulkiessasi ylöspäin.

Ja kun aistit ovat täynnä ärsykkeitä, hakeudu pöpelikköön, metsään, rannalle. Mene ulos erityisesti silloin, kun sää on niin kutsutusti ”ruma” – vaikka sinulla ei olisi koiraa. Tarkkaile taivaan valoa. Mieti, miltä hengittäminen tuntuu. Lukuisat tutkimukset osoittavat luonnon edullisista vaikutuksia ihmiselle, tässä yksi esimerkki niistä.

3. Analysointi / Ajattelun lopettaminen

Mitkä ovat oikeita lukuja? Mitä on sanojen takana? Mitä jää näyttämättä? Kun haluat kehittää jotain luovasti, kerää tietoa ja analysoi sitä. Ole kriittinen ja arvioi tiedon luotettavuutta ja kattavuutta. Tulkitse merkityksiä analyyttisesti.

Yhtäkään hyvää slogania ei muuten ole vain ”keksitty” – niihin on päästy, kun on ensin analysoitu merkitysympäristöjä ja omaa tavoitetta.  

Ja kun olet oikein pohtinut, lopeta ajatteleminen.  Kukaan ei ole synnyttänyt hienoja ideoita tyhjää powerpoint-diaa tuijottamalla. Uudet ajatukset syntyvät, kuten britit sanovat, ”in Bed, BathBus”,  eli silloin, kun mieli on päästetty vapaaksi eikä tarvitse enää pinnistää.   

Idea voi tulla myös ennen analyysiä. “Get messy, then refine it with data.” Tärkeää on näiden kahden läsnäolo – vasta niiden törmäyksessä syntyy uutta.  

Lue lisää:

Vinkkejä luovuuden päivittäiseen kehittämiseen
Aivotutkija Anna Abrahamin haastattelu
Rise and shine: the daily routines of history’s most creative minds 


Kirjoittaja Eevi Kuokkanen toimii luovana johtajana MPS Prewisessa.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä