Sanna Sippala

Psykologiharjoittelija, MPS Career / 23.5.2019

Tägit: Itsetuntemus, Työnhaku, Vahvuudet

”Kerro, kerro kuvastin, ken on heistä soveltuvin…” Vai mistä henkilöarvioinnissa on todellisuudessa kyse? 

Haluaisitko tulla valituksi tehtävään siksi, että haastattelijan kanssa ”synkkasi”  hyvin? Entä ennustaako ”synkkaaminen” työssä menestymistä ja siinä viihtymistä?

Vaikka haastattelu onkin tärkein henkilöarvioinnin menetelmä, pelkästään sen avulla ei voi tehdä kovinkaan luotettavia ennusteita työnhakijan osaamisesta tai menestymisestä työtehtävässä. Hakijoita on mahdollista vertailla luotettavasti toisiinsa ainoastaan monimenetelmäisen, tieteellisen arvioinnin perusteella.

Sen sijaan, että valittaisiin hakija, jonka kanssa ”kemiat pelaavat”, tehtävään valitaan se, jolla on parhaimmat mahdollisuudet menestyä tehtävässä.

Miten työnhakija sitten hyötyy arvioinnista? Henkilöarviointi auttaa työnhakijaa löytämään omannäköisen, itselle sopivan ja innostavan työtehtävän ja -ympäristön.  Win-win -tilanne siis!

Voiko henkilöarviointiin valmistautua ja jos voi, niin miten?  

Itsetuntemus on kaiken A ja O. Tärkeintä on tuntea omat vahvuutensa, kehittymisalueensa sekä se, millainen työ itseä innostaa. Missä haluaisit olla esimerkiksi viiden vuoden päästä ja millainen työpolku tähän tavoitteeseen vie? On hyvä valmistautua kertomaan ytimekkäästi itsestään sekä siitä, miksi juuri haettava työtehtävä kiinnostaa. Voit myös miettiä, millaisia valmiuksia tehtävässä toimimiseen olet saanut esimerkiksi kesätöistä, harrastus- tai opiskelijatoiminnasta. Näitä asioitahan olet todennäköisesti miettinyt jo siinä vaiheessa, kun hait tehtävää. Ulkoa opettelu ei kuitenkaan kannata, vaan säilytä aitous ja mene tilanteen ehdoilla.

Tutustu etukäteen yritykseen, johon haet. Onko jotain, mitä haluaisit tietää lisää: joko yrityksestä tai tehtävästä? Kiinnostus kertoo motivaatiosta. Voit myös perehtyä henkilöarviointiyrityksen sivuilla halutessasi tarkemmin siihen, mitä osa-alueita arviointiin sisältyy.

Nukkumisen, syömisen ja liikkumisen merkitys valmistautumisessa on myös tärkeä. Levänneenä ja energisenä olet parhaimmillasi.

Muista, että pieni jännitys on inhimillistä ja kuuluu asiaan. Se paitsi parantaa suoriutumistasi, kertoo myös siitä, että asia on sinulle tärkeä. Usein muut eivät edes huomaa jännittämistäsi. Voit kuitenkin halutessasi sanoittaa tunteesi toteamalla haastattelijalle vaikkapa, että ”jännittääpä tämä paljon”. Tilanteen avaaminen saattaa jo itsessään vähentää jännitystä.

Lopuksi, ota supermiesasento ennen haastattelua ja luota itseesi!

Miksi arviointia ei kannata pelätä? 

Henkilöarvioinnin tavoitteena on löytää työhön parhaiten soveltuva henkilö, joka menestyy ja viihtyy tehtävässään. Sen sijaan, että ”ajautuisit” epäkiinnostavaan tehtävään hyvin menneen jutustelutuokion pohjalta, henkilöarviointi auttaa sinua löytämään aidosti innostavan ja kiinnostavan tehtävän, jossa voit hyödyntää vahvuuksiasi ja kehittyä.  Jotta tämä tavoite täyttyisi, voit lopulta olla vain oma itsesi ja yrittää parhaasi. Ja kukapa olisi näissä parempi kuin sinä?

Mitä henkilöarvioinnista jää käteen (mahdollisen kiinnostavan työn lisäksi)? 

Henkilöarviointi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia itsestä: omista vahvuuksista, kyvyistä, kehittymisalueista sekä omasta vuorovaikutus- ja toimintatyylistä ryhmässä ja työelämässä yleensäkin.

Hyvä itsetuntemus puolestaan auttaa suunnistamaan kohti itselle mielekästä työtä ja rakentamaan omien arvojen mukaista elämää ylipäätään.

Voit lukea lisää itsetuntemuksen merkityksestä työelämässä Tiina Tolosen blogista.

Kirjoittaja Sanna Sippala toimii MPS:llä psykologiharjoittelijana ja iloitsee jo syksyllä edessä siintävästä valmistumisesta ja siirtymästä työelämään.

 

Urakysely

Mikä Lifeworksin urapalveluista sopisi parhaiten tarpeisiisi?

Pääset alkuun vastaamalla neljään nopeaan kysymykseen!

 

Aloita testi