Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Tiina Tolonen, Career Coordinator, MPS Lifeworks

Tiina Tolonen

Worklife Specialist, Lifeworks / 5.4.2019

Tägit: Itsetuntemus, Motivaatio, Osaaminen, Työnhaku, Urajohtaminen, Uramuutos, Vahvuudet

Joko tiedät, mikä sinusta tulee isona? Minä en. Ja olen urani aikana oppinut, ettei minun sitä lopullista päämäärää tarkasti tarvitsekaan tietää. Varsinkin, kun työelämä on jatkuvassa murroksessa. Sen sijaan tiedän, miltä tämänhetkinen osaamiskarttani näyttää, mitkä ovat vahvuuteni, missä haluan vielä kehittyä, mitkä arvot ohjaavat minua ja työntekoani, mitkä ovat motiivini työnteolle, ja mikä tärkeintä, minkälaisessa työssä tämä kaikki yhdistyy toimivaksi paketiksi. Tiedän tällä hetkellä tekeväni juuri itselleni sopivaa työtä, sillä kirkastin itsetuntemustani vuosi sitten uracoachin kanssa.

Itsetuntemus on oman uran johtamisen peruselementti.

Hyvä itsetuntemus kasvattaa itseluottamusta, antaa suuntaa, ja luo kykyä viedä asioita eteenpäin. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä selkeämmin tiedät, mitä asioita työltä ja elämältä haluat. Omien vahvuuksien ja heikkouksien tiedostaminen ei ole tärkeää ainoastaan työnhaussa vaan se edesauttaa omien energiavarojen tehokasta käyttöä tilanteessa kuin tilanteessa. Se auttaa selkiyttämään, mihin haluat keskittyä, mikä antaa sinulle energiaa ja mikä sitä syö.

Tiedätkö sinä, mikä sinua työssä innostaa ja motivoi? Mikä synnyttää sinulle työn imua?

Hyvä itsetuntemus ohjaa meitä omannäköistemme, meille parhaiten sopivien työtehtävien äärelle.

Meille kaikille ei ole sitä yhtä omaa juttua ja se on täysin OK. Mutta meillä kaikilla on luontaisia vahvuuksia, osaamista, potentiaalia ja joskus piilossakin olevia uraunelmia, jotka ohjaavat omannäköistemme, meille parhaiten sopivien työtehtävien äärelle. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä varmemmin osaat tarttua juuri sinulle sopiviin mahdollisuuksiin. Olivat ne sitten nykyistä työtäsi tuunaamalla saavutettuja mahdollisuuksia tai täysin uusi työpaikka.

Itsetutkiskelun seurauksena syntyy vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja polkuja, joista voimme valita. Osa voi päätyä tekemään ison uramuutoksen, toisille tutkiskelu tarkoittaa oivallusta siitä, että voi toteuttaa itseään ja unelmiaan nykyisessä työssään tuunamalla työtään, eikä työpaikan vaihdolle olekaan tarvetta.

Tunnetko tekeväsi tällä hetkellä itsellesi sopivaa työtä vai saako jo maanantai sinut odottamaan viikonloppua?

Itsetuntemukseen keskittyminen ei ole vain uransa alkutaipaleella oleville.

Kaikkien on hyvä aika ajoin pysähtyä miettimään omaa osaamistaan, potentiaaliaan ja motiivejaan; ne kun tuppaavat muuttumaan elämän ja uran aikana. Kun ihmiset ennen ovat voineet tehdä koko uransa yhdessä organisaatiossa, arvioidaan nyt työelämään valmistuvien tekevän töitä keskimäärin 15 organisaatiolle.

Työn muuttuessa yhä useampi joutuu – tai pääsee – miettimään uraansa uudestaan. On siis ehdottoman tärkeää osata tunnistaa ja sanoittaa omaa osaamistaan, pitää osaamisensa ajan tasalla, ja osata myydä sitä oikeille tahoille.

Nykyaikaisessa organisaatiossa omaan toimenkuvaansa voi usein vaikuttaa, mutta tämä edellyttää vastuunottamista omasta kehittymisestään. Kuten Lauri Järvilehto edellisessä blogissamme kirjoitti, on jokainen työntekijä vastuussa oman osaamisensa ylläpitämisestä. Sen lisäksi olemme yhä enenevissä määrin vastuussa myös oman kehityspolkumme suunnittelusta. Aktiivisuus ja itseohjautuvuus omien taitojen uudistamisessa ovat nykyajan ja tulevaisuuden tärkeimpiä työelämätaitoja.

Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään omaa urapolkuasi?

Ajatustyön aloittaminen voi joskus olla vaikeaa, mutta minulla on hyviä uutisia. Sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin. Osana tämänhetkistä unelmaduuniani, olen ollut Lifeworksilla mukana luomassa palveluita, jotta kenenkään ei tarvitsisi olla uranjohtamisen ja itsetuntemuksen kartoittamisen kanssa yksin.

Voit lähteä hahmottamaan itsetuntemustasi esimerkiksi digitaalisen Onnistujan urapalvelumme avulla. Teorian ja tehtävien avustamana, palvelun Suunta uralle -kurssikokonaisuus auttaa sinua tunnistamaan omia vahvuuksiasi, osaamistasi ja motivaation lähteitä sekä tuunaamaan työtäsi ja työstämään omaa urasuunnitelmaasi.


Tiina Tolonen on rekrytoinnin ja henkilöstöhallinnon ammattilainen, joka puoli vuotta sitten teki yhden isoimmista uramuutoksistaan hyppäämällä kansainvälisestä konsultointimaailmasta uravalmennuspalveluiden pariin. Tiina toimi työelämäspesialistina Lifeworksilla ja tykkää tuunata työtään muun muassa kirjoittelemalla näitä blogeja.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä