Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Suvi Poikela

Growth Specialist / Lifeworks / 6.4.2022

Tägit: Työnhaku

Motivaatio työhakemuksessa

Työnantajalle tärkeimpiä asioita uuden henkilön palkkaamisessa ovat motivaatio, sopivuus yrityskulttuuriin ja sopiva osaaminen (tai potentiaali kasvaa roolissa)*. Jos hakemuksesta ei selviä alkuunkaan, miksi haluat työskennellä juuri kyseisessä organisaatiossa, saattaa se kulkeutua nopeastikin ei-kiitos pinoon. Perustele siis, miksi haet kyseisestä organisaatiosta työtä. Jos olet työssä ja haluat vaihtaa työpaikkaa, kerro rekrytoijalle miksi. Haluatko edetä urallasi? Oppia uutta? Tai kenties vaihtaa paikkakuntaa? Syitä on monia ja rekrytoija on kiinnostunut niistä. 

Ennen motivaation perustelemista, tee taustatyötä. Lue työpaikkailmoitus tarkasti (jos sellainen on), katso organisaation nettisivut, somekanavat ja käy katsomassa esimerkiksi LinkedInistä henkilöitä, jotka työskentelevät kyseisessä työpaikassa. Millaista kieltä organisaatio ja työntekijät käyttävät? Lisää vähän samaa maustetta myös omaan hakemukseesi, ja osoita tietäväsi millä tavalla organisaatio viestii ja mitä asioita siellä arvostetaan. 

Esimerkiksi Lifeworksille hakiessasi voisit osoittaa motivaatiosi näin:  

”Olen jo pitkään seurannut Lifeworksin uutiskirjeitä ja somea ja huomannut, miten merkityksellistä työtä teette. Uravalmennus sekä osaamisen kehittäminen omat teemoja, joiden pariin hakeudun itsekin viikoittain ja olisi mahtavaa päästä markkinoimaan siihen liittyviä palveluitanne.” 

tai 

”Olen itseoppinut sosiaalisen median ja verkkokaupan ammattilainen ja olen jo pitkään etsinyt itselleni merkityksellistä palvelua, jonka myyntiä voisin edistää oman kokemukseni kautta. Haluaisin olla mukana viemässä urapalveluita mahdollisimman monen potentiaalisen asiakkaan tietoisuuteen.” 

Osaaminen työhakemuksessa 

Koska CV:ssäsi näkyy jo työkokemuksesi, sinun ei tarvitse kerrata sitä hakemuksessa. Muistathan kuitenkin korostaa CV:ssä niitä tärkeimpiä työkokemuksia ja osaamisia, joita haettavassa työpaikassa vaaditaan (eli räätälöi myös CV!). CV keskittyy menneeseen, joten kirjoita hakemus tulevaa ajatellen. Mitä haluat tehdä ja miksi haluaisit tehdä sitä juuri haettavassa työssä? 

Työhakemuksessa voit korostaa tiettyä osaamista, avata miten olet ottanut jonkin uuden osaamisen haltuun tai kertoa, jos olet opiskellut ja harjoitellut tiettyä osaamista itsenäisesti. Kerro asioista konkreettisin esimerkein.  

Jos olet tekemässä uramuutosta, avaa hakemuksessa muutosta tai taustoja sille. Miksi olet tekemässä uramuutosta ja mitä siirrettäviä taitoja voit tuoda uuteen työhön? Jos nämä kysymykset jäävät rekrytoijalle avoimeksi, on hakemuksesi helpompi hylätä jo alkuvaiheessa. 

Pyri hakemuksessa vastaamaan mahdollisimman moneen ilmoituksen vaatimukseen konkreettisin esimerkein. Kaikkea osaamista sinulla ei välttämättä olekaan, mutta pyri silti osoittamaan kiinnostuksesi tai kehittymishalusi vaadittuihin osaamisiin. 

Persoona työhakemuksessa 

Persoona saa näkyä hakemuksessa, mutta tässä vaiheessa on hyvä palata taustatyön tekemiseen. Jos yritys käyttää rentoa kieltä ja viestii vapaamuotoisesti nettisivuillaan, some-kanavissaan tai esimerkiksi työntekijöiden LinkedIn-julkaisut ovat rennolla tyylillä kirjoitettuja, voit ehkä itsekin viestiä samaan tyyliin? 

Itse esimerkiksi kerroin erään työhakemuksen alussa hiljattain sattuneen ja haettavaan työhön liittyvän oikean elämän tilanteen. Pääsin haastatteluun ja sain kehuja hakemuksesta. Älä siis pelkää kirjoittaa myös vähän erilaista hakemusta ja käytä sellaisia sanoja, jotka sopivat omaan suuhusi.  

Esimerkiksi Lifeworksille hakiessa persoonastaan ja toimintatyylistään voisi kertoa esimerkiksi näin: 

”Joustavasta ja start-up-henkisestä toiminnasta omaan myös kokemusta, sillä olen toiminut yliopiston start-up-hautomon koordinaattorina, jossa olen olemattomilla resursseilla onnistunut toteuttamaan kiiteltyjä yritystapahtumia. Mitään ei ollut valmiina ja kaikki pitää hoitaa itse, joten pääsin joustamaan (ja loistamaan!) joka suuntaan.”

tai 

”Erityinen vahvuuteni on asiakasrajapinnassa toimiminen – olenkin saanut kehuja tavastani puhua asiakkaille selkeällä mutta rennolla otteella.” 

Toivottavasti vinkeistä on apua ja hyvä työhakemus on hieman helpompi kirjoittaa!

P.S. Jos työhakemuksen kirjoittaminen tiettyyn työpaikkaan sujuu kuin tanssi, olet hyvin todennäköisesti motivoitunut ja sopiva tyyppi kyseiseen työhön. Se on fiilis, jota kannattaa kuunnella! 


🔍 Tiesithän, että saat meiltä sparrausta työhakemuksen tekemiseen. Tutustu!


 Lähde: *Duunitori: 2021 kansallinen rekrytointitutkimus 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä