Joka toinen ammattilainen on sitä mieltä, että työnantaja ei tue urakehityksessä. Moni kokee myös, ettei tiedä, mistä lähtisi liikkeelle osaamisen kehittämisen kanssa.*
Tässä kolme tapaa, joita voit käyttää osaamisen kehittämisen alkujumin selättääksesi.
1. Kehitä sellaista osaamista, jossa olet jo hyvä
Omat vahvuudet kannattaa valjastaa käyttöön kaikessa oppimisessa. Omien vahvuuksien hyödyntäminen helpottaa ja nopeuttaa osaamisen kehittämistä ja uuden oppimista. Mieti työtehtäviä ja asioita, jotka osaat jo hyvin tai joita teet mielelläsi työssäsi. Jos olet taitava jo jossain asiassa, lähde syventämään siihen liittyvää osaamistasi ja kehity oman organisaation tai jopa alan huippuosaajaksi!
2. Kehitä osaamista, jolle on kysyntää
Tutki työelämän trendejä, työpaikkailmoituksia ja tulevaisuusraportteja. Etsi sieltä teemoja tai taitoja, jotka kiinnostavat sinua. Voisitko kehittyä esimerkiksi digitaalisen fasilitoinnin, tekoälyn hyödyntämisen tai etäjohtamisen erityisosaajaksi? Vai tulisiko sinusta vastuullisuuden, monikulttuurisuuden tai innovoinnin erityisosaaja omalla alallasi?
3. Kehitä osaamista, jota organisaatiossasi tarvitaan tulevaisuudessa
Perehdy oman alan trendeihin, kilpailijoiden toimintaan ja juttele esihenkilösi, HR:n tai johdon kanssa. Selvitä, mitä osaamista alallasi ja organisaatiossasi kaivataan tulevaisuudessa. Joissain organisaatioissa kriittiset osaamiset on jo nimetty, mutta jos niitä ei vielä ole kirjattuna, niin ole itse edelläkävijä ja aloita osaamisen kehittäminen omaan arvioosi peilaten.
Jos kaipaat lisää vinkkejä osaamisen kehittymisen keinoista, tutustu vielä näihin:
Trendiraportteja ja tulevaisuuden työelämätaitoja löydät täältä:
Työpaikkailmoituksia, joista voit katsoa, mille taidoille on kysyntää juuri nyt:
*Lifeworks ura-ja työelämätutkimus 2023: https://www.lifeworks.fi/blogit/tutkimus-osaamisen-kehittamisen-kolme-estetta/