Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 25.5.2023

Tägit: Itsensä kehittäminen, Osaaminen

Osaamisen kehittäminen on tutkimuksemme mukaan helpompaa teoriassa kuin käytännössä. Vastaajista 91 % pitää osaamisen kehittämistä tärkeänä ja tärkein motiivi osaamisen kehittämiselle on oman ammattitaidon kasvattaminen. Toiseksi tärkein on sen välttämättömyys työllistymiselle. Vain 8 % sanoi, ettei osaamisen kehittämisen kiinnosta lainkaan.

Suurin osa kehittää osaamistaan joka viikko

Päivittäin tai viikoittain osaamistaan on viimeisen kolmen kuukauden aikana kehittänyt 66 % vastaajista. Vastaajista 19 % tekee sitä kuukausittain ja 14 % harvemmin tai ei lainkaan. Kysyimme myös, miten osaamista kehitetään – löydät suosituimmat keinot tämän blogin lopusta.

TOP 3 estettä osaamisen kehittämiselle

Osaamisen kehittämisen suurin este on ajanpuute, joka on pitänyt kärkipaikkaa jo kolme vuotta. Isoimmat esteet osaamisen kehittämiselle ovat:

 1. Ajanpuute
 2. Liian kallista
 3. En saa riittävästi tukea työnantajalta

Vinkki: Jos tunnistat ajanpuutteen osaamisen kehittämisen haasteeksi, kokeile näitä neljää tapaa:

 1. Katso kalenteriisi riittävän pitkälle – esimerkiksi kolmen tai neljän viikon päähän – siellä on todennäköisesti vielä vapaata. Pistä varaus jo nyt ja pidä siitä kiinni!
 2. Jos valitsemasi osaamisen kehittäminen hyödyttää sinua työssäsi, kysy esihenkilöltäsi voisitko käyttää työaikaa tämän taidon kehittämiseen. Kerro esihenkilölle, miten uusi osaaminen voi hyödyttää myös organisaatiota.
 3. Tutustu mikro-oppimiseen* – sen avulla pääset oppimaan pienissä palasissa ja hyvinkin lyhyessä ajassa.
 4. Kirkasta itsellesi, miksi haluat kehittää osaamistasi. Mitä se mahdollistaa sinulle tulevaisuudessa? Auttaako se työllistymisessä? Voisitko saada lisää palkkaa tai voisiko työmotivaatio kasvaa? Mitä merkittävämpi syy on, sitä tärkeämpää ajan löytäminen sinulle on. Pidä syy mielessäsi, kun mietit, mistä aikaa voisi löytyä. Joskus osaamisen kehittämiselle kannattaa uhrata myös vapaa-aikaa.

Toiveet työnantajalle oman osaamisen kehittämiseksi

Koska ajanpuute on isoin este, on työajan käyttäminen osaamisen kehittämiseen useimpien toive työnantajalle – 65 % toivoo, että työantaja antaisi käyttää työaikaa itsensä kehittämiseen. Joka toinen toivoo, että työnantaja osallistuisi kuluihin. Joka kolmas kaipaa työnantajalta tukea siihen, että tunnistaisi mitä osaamista työntekijän kannattaisi kehittää.

Vinkki: Selvitä, mitä sisäisiä koulutuksia organisaatiosi tarjoaa tai kuka kollega voisi tukea osaamisen kehittämisen kanssa. Jos sopivaa tapaa ei löydy, organisoi osaamisen kehittäminen itse tai esihenkilön avustuksella.

Top 5 keinot osaamisen kehittämiselle

Kysyimme, mitä vastaaja on tehnyt oman osaamisen kehittämiseksi. Suosituimmat keinot olivat:

 1. Osallistunut seminaareihin tai webinaareihin (80 %)
 2. Seurannut toimialan trendejä (66 %)
 3. Lukenut kirjoja, kuunnellut podcasteja tai äänikirjoja (57 %)
 4. Käyttänyt verkkokursseja (48 %)
 5. Osallistunut työnantajan tarjoamiin koulutuksiin (44 %)

Vinkki: Tee itsellesi suunnitelma, johon valitset vähintään kolme eri osaamisen kehittämisen keinoa joka kuukausi.

Tutkimuksesta selviää se, että osaamisen kehittäminen on parhaimmillaan työntekijän ja organisaation yhteinen oppimatka – sitä ei kannata jättää pelkästään jomman kumman vastuulle. Työntekijät kaipaavat siihen tukea ja vinkkejä organisaatiolta, mutta jokainen voi itsekin kehittää osaamistaan lukuisin eri keinoin.


*Mikro-oppimisen (engl. micro-learning) idea on, että voit hyvin lyhyessä ajassa ja pienissä osissa oppia uusia asioita. Moni sovellus tai verkkokurssi on suunniteltu tukemaan mikro-oppimista. 


💡 Julkaisemme pian Osaamisen kehittämisen verkkokurssin Onnistujan urapalvelussa. Ota palvelu nyt jo käyttöön, niin pääset ensimmäisenä nappaamaan kaikki osaamisen kehittämisen työkalumme ja vinkkimme.


Lifeworks ura- ja työelämätutkimus toteutettiin verkkokyselynä huhtikuussa 2023. Vastaajia oli 316, joista 34 % oli johtajia tai esihenkilöitä, 37 % asiantuntijoita ja 14 % toimihenkilöitä. Loput vastaajat olivat opiskelijoita, yrittäjiä tai vailla työsuhdetta. Vastaajista 82 % oli korkeakoulutettuja. Vastaajista 67 % oli naisia ja 32 % miehiä. 

Lue lisää tutkimuksen löydöksistä ⬇️

🔎 Tutkimus: Millä keinoilla uralla pyritään eteenpäin?
🔎 Tutkimus: Kun työnantaja ei tue urakehityksessä, alkaa työnhaku kiinnostamaan

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

 • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
 • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
 • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
 • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
 • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä