Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Virpi Andersin, Marketing Coordinator, MPS Enterprises.

Virpi Andersin

Marketing Coordinator, MPS-Yhtiöt / 23.3.2023

Tägit: Itsetuntemus, Osaaminen, Työhaastattelu, Työnhaku, Vahvuudet

Omien vahvuuksien kartoittaminen lähtee itsetuntemuksesta. On tunnistettava, millainen on ihmisenä. Työnantaja tuskin haluaa kuulla ihan kaikkia heikkouksiasi ja vahvuuksiasi. Sitä vastoin hän haluaa kyllä kuulla, miten elämäntaitosi ja osaamisesi linkittyvät juuri haettavaan tehtävään.

Työelämän vahvuudet – neljä mietettä ajatusten avuksi

Tein listan, joka auttaa minua vahvuuksieni miettimisessä. Pohdin näitä aiheita ja peilaan niitä kerryttämääni elämänkokemukseen ja saamiini palautteisiin. Pohdinnan aikana keskustelen näistä myös kollegani, ystäväni tai puolisoni kanssa. Usein oivalluksia syntyy lisää jutteluiden aikana.  

1. Ammattitaito

Jokaisella meistä on taitoja ja osaamista, joiden avulla pystymme laadukkaaseen työskentelyyn. Näitä ovat eri aiheiden perustaidot ja sen jälkeen syvällisempi osaaminen. Osa taidoista on pysyvää, osa päivittyy koko ajan.

Miettiessäni ammattitaitoani, listaan ylös taitoja, joita olen kerryttänyt opiskeluistani ja työelämästäni. Monessa työpaikassa kysytään ICT-taitoja. Tietoteknisillä taidoilla on merkitystä tänä päivänä melkein joka alalla. Aloitan listaamalla taitoni ja mietin sen jälkeen syvällisemmin, miten hyvin osaan käyttää näitä. Joitain välineitä osaan paremmin kuin toisia, joten ryhmittelen ne osaamistasojen mukaan ja sanallistan tarvittaessa.  

On myös osaamisia, joita on hankalampi luetteloida. Näitä ovat pehmeät työelämätaidot. Niihin kuuluu mm. luovuus, suunnitelmallisuus, priorisointikyvyt, empatia, monimutkaisten ongelmien ymmärtäminen, kriittinen ajattelu, sopeutumiskyky. Oma pehmeä osaaminen on hyvä jokaisen tunnistaa, sillä ne ovat valttia työelämässä.

Olen itse hyvin suunnitelmallinen ihminen, niin töissä kuin kotona. Uskon suunnittelun voimaan. Olen harjoittanut suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä vuosien ajan pitkien kuvataideopintojeni aikana, sillä taiteessa briljantti lopputulos tarvitsee aina alleen vähintään köykäisen suunnitelman. Myöhemmin huomasin, että sytyn myös sanallisten suunnitelmien teosta ja sen mahdollistamasta jatkuvasta oppimisesta.

2. Jatkuva kehittyminen ja oppiminen

Millainen olen oppijana? Nykyään moni asia kehittyy. Olenko jo omasta mielestäni valmis vai haluanko oppia vielä jotain uutta?   

Itse olen juuri siinä kohtaa elämänvaihetta, että haluaisin oppia vain lisää. Olen luonteeltani utelias superinnostuja. Ehkä takana on ollut niin monta vuotta, jolloin pidin väliä opiskelusta, että nyt aikaa ja henkistä pääomaa olisi vaikka kuinka paljon. Perhe-elämä on jo tyyntynyt, lapset ovat isoja ja aikaa riittää.

Jatkuva kehittyminen ja oppiminen kuvituskuva.

3. Hyvät vuorovaikutustaidot ja yhteistyökyky

Hyvät vuorovaikutustaidot auttavat luomaan yhteistyösuhteita ja ratkaisemaan ongelmia tehokkaasti. Niistä on siis valtavasti hyötyä työelämässä ja näitä kannattaa tuoda esille työnantajalle. 

Tässä kohtaa mietin, missä olen oppinut vuorovaikutustaitoja ja millainen olen kommunikoijana tiimityössä. Vuorovaikutustaitoja kun on mahdollista oppia opiskellessa, työssä ja työn ulkopuolella.  

Minä olen opiskellut tiimioppimisen mallilla. Olen kehittynyt siis toimimaan tiimissä ja huomannut konkreettisesti, että tiimin yhteenlaskettu voima on suurempi kuin yhdenkään yksittäisen jäsenen. Yhteistyö rulettaa! Tämä näkyy konkreettisesti työssäni niin, että autan muita, jaan tietoani ja otan vastaan muilta oppeja. Pyrin siis kehittymään muiden kanssa.

💡 Vinkki: Jos olet vaikka ollut ryhmäharrastuksessa, niin kerro siitä. Ryhmässä toimija on oppinut seuraamaan muita ja muokkaamaan omaa toimintaansa ryhmän toiminnan eduksi.  

4. Asennoituminen ja motivaatio

Työnantaja toivoo saavansa motivoituneita työntekijöitä, sillä motivoitunut työntekijä jaksaa myös kehittää. Nykyään puhutaan, että työhakemuksen tulisi olla mieluummin motivaatiokirje. Tämä on siis todella tärkeä kohta, johon kannattaa panostaa.  

Työpaikat ovat erilaisia, vaikka työtehtävän nimike olisi sama. Mietin aina tässä kohtaa organisaation tekemistä ja miten se osuu arvomaailmaani. Pohdin myös omia tavoitteittani: Mitä haluan tavoitella työssäni? Onko se oppimista tai haluanko nousujohteisen uran? Vai motivoiko minua sittenkin jokin aivan muu? Kun nämä ovat selkeät, pystyn kirjoittamaan ne hakemukseeni helpommin. 

Toivottavasti listastani on hyötyä myös sinulle. Kirjaa ylös vahvuuksiasi, mieti saamiasi palautteita ja juttele muiden kanssa. Siitä se lähtee, työnhakemisen iloa! 💙


Virpi Andersin työskentelee MPS-Yhtiöiden markkinointikoordinaattorina kollegan perhevapaan ajan ja hakee tällä hetkellä itsekin töitä sekä miettii vahvuuksiaan tulevia haastatteluita varten.


Jännittääkö työhaastattelu? Startti työnhakuun -sparrauksessa saat valmentajaksesi MPS:n rekrytoinnin ammattilaisen, joka auttaa sinua onnistumaan työhaastattelussa. Sparrauksessa saat itsevarmuutta ja tiedät, mitä asioita sinun kannattaa korostaa työhaastattelussa. Tutustu sparraukseen täältä!

Tai kaipaatko apua vahvuuksiesi tunnistamiseen? Onnistujan urapalvelusta löydät Vahvuusbarometrin, jonka avulla voit selvittää vahvuutesi myös muiden kertomana. Kokeile maksutta 14 päivän ajan!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä