Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Linda Neiglick Head of Operations & Customer Experience

Linda Neiglick

Head of Operations & Customer Experience / 26.8.2021

Tägit: Itsensä kehittäminen, Itsetuntemus, Työn tuunaaminen

Törmäsin työn tuunaus -termiin vasta, kun siirryin uravalmennusten pariin kolme vuotta sitten. Kun tutustuin aiheeseen syvemmin, havahduin tehneeni sitä koko urani ajan. Työn tuunaus tai muovaus (engl. job crafting) tarkoittaa työnkuvan muuttamista paremmin itsellesi sopivaksi ja mielekkäämmäksi. Jopa merkityksellisemmäksi.

Jos pohdit, kannattaisiko kokeilla, niin suosittelen testaamaan. Työn tuunaus nimittäin lisää tutkimusten mukaan työn imua, onnellisuutta ja sitoutuneisuutta.

Tässä kolme toimivaa tapaa, joilla itse olen työtäni tuunannut.

Työn tuunausta vahvuuksien kautta

Muokkaan jokaisessa työtehtävässä rutiineja ja tehtäväkenttää niin, että pääsen hyödyntämään omia vahvuuksiani ja osaamistani. Jostain syystä monimutkaisten ongelmien ratkominen ja asioiden kiteyttäminen ovat minulle innostavia hommia. Huomaankin, että haalin niitä usein työpöydälleni. Joskus jopa oman työkentän ulkopuolelta.

Kun sitten pääsen ratkomaan ongelmia tai kiteyttämään ja konseptoimaan asioita, pääsen toimimaan vahvuuksillani ja pystyn tuunaamaan työtä itselleni sopivan haastavaksi.

Keskittymistä vaativissa tehtävissä olen parhaimmilani eristyksissä ja hiljaisuudessa. Varailenkin työhuoneita silloin kun on pakko keskittyä tai luoda uutta. Tämä arjen työtapojen muuttaminen tai rikkominen myös virkistää – varsinkin jos välillä saa vaihtaa paikkaa pois kodista tai toimistolta.

Uudet projektit ja vastuut tuunaamalla haltuun

Olen aktiivisesti lähtenyt vetämään kehitysprojekteja sekä päässyt mukaan projekteihin, jotka ovat lisänneet osaamistani, kasvattaneet verkostojani ja joissa olen myös päässyt jakamaan omaa asiantuntijuutani muille. Projektivastuut tuovat hyvän lisämausteen perustyöhön. Parhaimmillaan niistä oppii valtavasti uutta, löytää uusia kontakteja sekä ymmärtää paremmin eri tiimien tai liiketoiminnan logiikkaa, jotka taas saattavat helpottaa perusduunia.

Projektien avulla olen kerryttänyt osaamistani mm. tekoälystä, podcasteista, virtuaalitapahtumien järjestämisestä sekä datan hyödyntämisestä liiketoiminnassa.

Kaikkeen ei kuitenkaan voi (sniif!) lähteä mukaan, joten suosittelen, että valitset ne projektit, jotka syventävät tai laajentavat kriittistä osaamistasi ja joista olet motivoitunut. Jos perustyösi on kovin ennalta-arvattavaa ja systemaattista, lisää jotain luovaa tekemistä (vaikka blogien kirjoitusta), niin saat piristävää vaihtelua työhösi.

Tiimien välinen yhteistyö ja uuden oppiminen

Surffasin aikanaan markkinointitehtävissä myös digitaalisen palvelukehityksen puolelle, koska halusin viedä asiakasnäkökulmaa silloin vielä aika perinteiseen IT-kehitysmaailmaan. Pääsin viemään asiakkaiden tarpeita kehitystiimiin ja opin myös kommunikoimaan IT-puolen kanssa. Markkinointi ja IT eivät ihan puhuneet samaa kieltä silloin kun aloitin yhteistyön näiden kahden tiimin välillä. Huomasin kuitenkin, että yhteistyön tekeminen oli paljon helpompaa, mitä lähemmäksi IT-kehittäjien arkea pääsin. Uskon, että hekin oppivat jotain. Yhteistyö kehittäjien jatkuu onneksi edelleen.

Tiimien välinen uudenlainen yhteistyö on yksi tapa tuunata tuttua työtä vuorovaikutuksen näkökulmasta.

Miten alkuun työn tuunaamisessa?

Tuunaamisessa tärkeää on oma proaktiivisuus. Kun seuraavan kerran hakkaat päätäsi seinään toimimattomien prosessien, tylsien työtehtävien tai junnaavan organisaation kanssa, mieti mitä voisit itse tehdä asioille. Omia työtehtäviä ja -tapoja aktiivisesti muovaamalla voit ihan itse tehdä työstäsi paremmin sinulle sopivan. Työn tuunaaminen on parhaimmillaan inspiroivaa puuhaa – ja hyvin pitkälle ihan sinusta itsestäsi kiinni!


💡 Omista vahvuuksista ja työn tuunaamisesta opit lisää Onnistujan urapalvelussa. Kokeile nyt 2 viikkoa maksutta.

Lue lisää työn tuunaamisesta myös

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä