Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Tiina Tolonen

Worklife Specialist / 31.10.2019

Tägit: Itsetuntemus, Urajohtaminen, Vahvuudet

 

KIRJOITIN edellisessä blogissa siitä, miten omien luontaisten ominaisuuksien varassa työskentely tuottaa työtyytyväisyyttä, luonnollista flowta ja energiaa työntekoon. Persoonallisuustyyppiin ja omiin ominaisuuksiinsa tutustuminen on yksi hyvä lähestymistapa itselle parhaiten sopivan uran suunnittelussa ja valinnassa – olit sitten missä vaiheessa uraa tahansa. Tällaista tutkailua onkin hyvä tehdä uran eri käänteissä. Siitä hyötyvät sekä työntekijät että työnantajat. 

Mistä sitten lähteä liikkeelle jos on kiinnostunut hahmottamaan omia luontaisia ominaisuuksiaan? 

SINULLA ITSELLÄSI on hyvin todennäköisesti jo kokemuksen tuomaa käsitystä siitä, millainen olet ja miten sinulla on tapana toimia. Hyvä tapa lähteä liikkeelle onkin pyrkiä omassa arjessa havainnoimaan, milloin tekeminen tuntuu mukavalta, sujuvalta ja energisoivalta. Sen vastapainona voit pohtia, milloin tekeminen on mahdollisesti tahmeaa ja tuntuu kuormittavalta.

Voit käyttää tässä apuna päiväkirjaa, jota täytät viikon ajan:

  1. Kirjaa ylös päivän aikana tapahtuvia asioita: tapaamisia ja niiden aiheita sekä muistiinpanoja roolistasi ja käyttäytymisestäsi tapaamisessa. Merkkaa ylös myös itsenäiset työskentelyajat, tekemäsi työtehtävät ja aiheet, joiden parissa työskentelit. Muista aktiivisesti kirjoittaa ylös mahdollisimman yksityiskohtaisia huomioita ja fiiliksiä näistä päivän tapahtumista sekä mitä osaamista mielestäsi niissä hyödynsit. Miltä päivän tekemiset ja tapahtumat tuntuivat?
  2. Päivän lopuksi tee yhteenvetoa ja kirjoita ylös, mikä päivän tapahtumista ja tekemisistä oli sinulle mieluisin ja luontevimman oloinen ja mikä puolestaan epämieluisin.
  3. Viikon päätteeksi tarkastele omia mietteitäsi kokonaisuutena ja pyri tekemään yhteenvetoa omista luontaisista taipumuksistasi.  Milloin tunsit olevasi omalla vahvuusalueellasi ja nautit työteosta eniten? Opitko jotain uutta itsestäsi? Miten voisit hyödyntää tätä oman työsi ja urasi suunnittelussa? 

INTERNET on myös pullollaan ilmaisia persoonallisuustestejä, kuten 16 personalities, jotka auttavat pääsemään alkuun oman persoonallisuustyypin hahmottamisessa. Niistä saat lyhyen kuvauksen omasta persoonallisuustyypistä ja luontaisista ominaisuuksistasi, mutta et välttämättä pääse vielä kovin syvälle tutkailussa. Kannattaa tehdä muutama eri testi ja harkita myös asiantuntijan palkkaamista tulkinnan syventämiseksi. 

OLEN ITSE tehnyt muutamia erilaisia persoonallisuustestejä sekä toimintatyyli- ja uramotiivianalyysejä sekä itsenäisesti että uracoachin tulkitsemana. Tulokset olivat aina samankaltaisia, mutta vasta coachin kanssa tuloksista puhuminen auttoi minua ymmärtämään omaa persoonallisuustyyppiäni ja sen vaikutuksia työtyytyväisyyteni. Sain ahaa-elämyksiä siitä, miksi tietyt asiat työurallani ovat tuntuneet tahmeammilta kuin toiset, ja miksi toisissa tilanteissa puolestaan tunnen olevani siinä kuuluisassa flow-tilassa. Olen oppinut, millaisissa tilanteissa pääsen parhaiten käyttämään luontaisia vahvuuksiani ja mistä asioista minun on hyvä olla varuillani omassa työskentelytavassani. Nämä asiat ovat ohjanneet minua työtäni tuunatessa ja uusiin mahdollisuuksin tarttuessa. 

TÄLLÄ HETKELLÄ koen tekeväni töitä hyvin vahvasti omien luontaisten piirteideni varassa. Työskentelen työelämäasiantuntijana Lifeworksilla upean tiimin ympäröimänä; ideoimassa, kehittämässä ja luomassa uusia uravalmennuspalveluita sekä coachaamassa asiakkaita kohti merkityksellisempää työelämää. Juuri minun tyypilleni on nimittäin tärkeää ja luontevaa olla edistämässä muiden hyvinvointia, hyödyntää luovuutta ja rikasta ideointikykyä ongelmien ratkaisussa ja prosessien luomisessa, sekä kehittää ja selkeyttää yhteisiä toimintatapoja ja rakentavaa vuorovaikutusta. Olen intuitiivinen, empaattinen ja luova ideoija, joka arvostaa integriteettiä ja keskittyy mielellään yhteen asiaan syvällisesti sen sijaan että hoitaisi montaa pientä asiaa samanaikaisesti.  

Ja tämä on vasta pintaraapaisu siitä, mitä kaikkea omaan persoonallisuustyyppiini tutustuttuani olen itsestäni oppinut ja omassa urasuunnittelussani hyödyntänyt. 


Jos sinä haluaisit sukeltaa hieman syvämmälle omien luontaisen vahvuuksiesi ja toimintatyyliesi maailmaan, Uralla Eteenpäin –coachauspakettimme sisältää testejä, jotka coachin tulkitsemana antavat sinulle arvokasta tietoa oman urasi johtamiseen. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä