Osaamisen kehittämisellä tarkoitetaan sellaisten taitojen kehittämistä, jotka auttavat sinua ylläpitämään ammattitaitoasi tai muuten hyödyttävät sinua työelämässäsi. Siksi sitä voidaan pitää yhtenä tärkeimmistä työelämätaidoista.
Jatkuvasta osaamisen kehittämisestä on hyötyä, sillä se avaa uusia uramahdollisuuksia ja kasvattaa työmarkkina-arvoasi. Lisäksi uusien taitojen oppiminen lisää työviihtyvyyttä ja nostaa uraitsetuntoa.
Neljä yleisintä haastetta osaamisen kehittämiselle
Kysyimme Lifeworksin ura- ja työelämäkyselyssä, mitkä asiat tuntuvat vaikeilta osaamisen kehittämisen suhteen. Saimme lähes 400 vastausta. Neljä tyypillisintä osaamisen kehittämisen haastetta olivat: ajanpuute, liikkellelähdön vaikeus, osaamisen kehittämisen kalleus tai hankaluus nykyisen osaamisen paketoinnissa. Jos itse tunnistat jonkun näistä, poimi alta vinkkejä, joiden avulla pääset tilanteesta eteenpäin.
1. “Ei ole aikaa”
- Katso kalenteriisi kolmen tai neljän viikon päähän – siellä on todennäköisesti vielä vapaata aikaa. Valitse kalenterista tyhjät hetket ja merkitse sinne valmiiksi aikaa osaamisen kehittämiselle.
- Jos valitsemasi osaamisen kehittäminen hyödyttää sinua työssäsi, kysy esihenkilöltäsi voisitko käyttää työaikaa tämän taidon kehittämiseen. Käytä siihen reippaasti ja rohkeasti työaikaasi.
- Tutustu microlearning-konseptiin – sen avulla pääset oppimaan pienissä palasissa ja hyvinkin lyhyessä ajassa.
2. “En tiedä, mistä lähtisin liikkeelle”
- Tee ensin osaamisinventaari ja kiteytä itsellesi, mitä osaamista sinulle on kertynyt. Mieti sitten, mitä osaamista nykyinen tai tuleva työnantaja arvostaisi kaikkein eniten ja lähde kehittämään sitä.
- Ota uravalmentaja avuksesi. Pohtikaa yhdessä, mitä osaamista sinun kannattaisi seuraavaksi kehittää, jotta siitä olisi sinulle hyötyä työelämässä.
3. “Osaamisen kehittäminen on liian kallista”
On totta, että tietyt koulutukset tai sertifikaatit maksavat, mutta on myös muita keinoja kehittää itseään.
- Kokeile maksuttomia verkkokursseja, verkkoyliopistoja tai YouTubea. Hyödynnä töissä työnantajan tarjoamia koulutuksia, kollegan tuuraamista, työparityöskentelyä tai uusien työtehtävien ja vastuiden ottamista – kaikki näistä ovat ilmaisia.
- Kysy voisiko työnantaja maksaa koulutuksesi tai osallistua kustannuksiin, jolloin jaatte kustannukset vaikka puoliksi. Osaamisen kehittämisellä investoit itseesi, joten rahan käyttäminen voi maksaa takaisin itsensä palkkakehityksen myötä tulevaisuudessa.
4. “En osaa paketoida omaa osaamistani”
Uuden osaamisen kehittäminen voi tuntua hankalalta, jos et osaa kertoa, mistä nykyinen osaamisesi koostuu.
- Listaa kaikki mahdollinen osaaminen, jota olet kerryttänyt elämäsi aikana. Jaa ne koviin eli substanssiosaamisiin ja pehmeisiin osaamisiin, jotka liittyvät enemmän persoonaasi ja toimintatyyliisi.
- Katso sitten löytyykö sieltä jotain sellaista, joka erottaa sinut muista tai joka on erityisosaamistasi. Erottautuminen voi tulla myös siitä, että yhdistät kahta sellaista osaamista, joita välttämättä muilta ei löydy.
- Voit kiteyttää omat osaamisesi hissipuheen muotoon ja lisätä ne LinkedIn-profiilisi otsikkokenttään.
Juttusarja on julkaistu alunperin Lifeworksin Instagram reelseissä, katso vinkit videoina täältä.
💎 Mietitkö millaista osaamista sinun olisi hyvä kehittää ja miten? Tule mukaan Kehitä osaamistasi -webinaariin 5.4., jossa Lifeworksin asiantuntija Linda Neiglick jakaa omat konkreettiset vinkkinsä osaamisen kehittämiseen. Ilmoittaudu maksutta mukaan täältä!
💎 Onnistujan urapalvelun avulla johdat itseäsi paremmin ja tiedät, missä haluat kehittyä ja mitä työltäsi haluat. Kokeile maksutta 14 päivän ajan!