Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Tiina Tolonen, Career Coordinator, MPS Lifeworks

Tiina Tolonen

Worklife Specialist / 23.1.2020

Tägit: Itsetuntemus, Osaaminen, Piilotyöpaikat, Työnhaku, Urajohtaminen, Vahvuudet

Kaikista työpaikoista ei ilmoiteta julkisesti. Sitran tutkimuksen mukaan jopa 70-80% kaikista Suomen työpaikoista on piilossa. Päästäksesi alkuun piilotyöpaikkoihin hakemisen suhteen, pidä mielessäsi seuraavat kolmea asiaa:  

1. VAHVISTA ITESUNTEMUSTASI: Sekä piilotyöpaikkoihin että ilmoitettuihin työpaikkoihin hakemisen olisi hyvä lähteä liikkeelle oman itsetuntemuksen vahvistamisesta. Se auttaa sinua kirkastamaan, minkä tyyppisessä työssä viihtyisit parhaiten, sekä tulevia työnantajiasi hahmottamaan, mitä sinulla on heille tarjota. Ennen piilotyöpaikkailmoitusten selailua pitääkin kirkastaa itselleen, mitkä asiat motivoivat työssä ja millaista osaamista ja taitoa sinulta jo löytyy. Näiden asioiden valossa voit tarkentaa omaa työnhakuasi sekä tilanteen tullen kertoa siitä sujuvasti mielenkiintoisille organisaatioille, eikä sormi mene suuhun sopivan tilaisuuden tullessa vastaan. 

Vahva itsetuntemus ja selkeät tavoitteet ovat menestyksekkään piilotyönhaun a ja o. Sinun täytyy tietää, mistä oma osaamispakkisi koostuu, ennen kun voit sitä lähteä mahdollisille työnantajille myymään.  

2. SELKEYTÄ TAVOITTEESI: Selkeä tavoite omalle urallesi vauhdittaa etenemistä kohti juuri sinulle sopivaa paikkaa. Koska piilotyöpaikkoja on huomattavasti enemmän kuin avoimia paikkoja, on hakuprosessissa entistä tärkeämpää selkiyttää itselleen, mitä seuraavalta työpaikalta tavoittelee. Näin voit fokusoida hakusi juuri sinulle sopiviin organisaatioihin. 

Voit lähteä asettamaan tavoitteita seuraavalle työpaikalle tekemällä esimerkiksi unelmatyökartan. Kirjaa unelmatyökarttaasi mm. Millaista työtä haluaisit tehdä? Miksi haluaisit tehdä juuri tällaista työtä? Mitä vahvuuksiasi haluat hyödyntää? Missä, milloin ja kenen kanssa haluat työskennellä? Millä toimialalla ja missä organisaatioissa haluaisit työskennellä? Milloin haluaisit uuden työsi alkavan ja millä palkalla? 

3. TEE TAUSTATYÖTÄ: Kun olet selkeyttänyt tavoitteesi tulevalle työpaikalle, voit aloittaa taustatyösi piilotyöpaikkojen suhteen kartoittamalla hieman tarkemmin millaiset työtehtävät ja organisaatiot sinua voisivat kiinnostaa, ja mitä mahdollisuuksia juuri sinun osaamisesi ja unelmiesi suhteen markkinoilta saattaisi löytyä. Hyvä tapa lähteä liikkeelle taustatyössä on kartoittaa omaa verkostoaan. Verkostoissa valmiiksi olevien henkilöiden kontaktointiin on yleensä matalampi kynnys ja tämän vaiheen voi ottaa puhtaasti ihmisiin ja eri työtehtäviin tutustumisena. Muita hyviä lähteitä ovat LinkedIn, organisaatioiden some-tilit sekä perinteiset Google-haut. 

Koska piilotyöpaikoissa ei ole varsinaista työpaikkailmoitusta, on mahdollisiin työnantajiin tutustuminen ja monipuolinen taustatyö erittäin keskeisessä asemassa.  Tämän taustatyön perusteella sinulle muodostuu kuva siitä, minkälaisia tarpeita organisaatiossa saattaa olla, millaista osaamista siellä kaivataan ja arvostetaan ja millainen organisaatiokulttuuri siellä on. Voit sitten  käyttää tätä tietoa eräänlaisena työpaikkailmoituksena, johon vastaat omalla osaamisellasi ja persoonallasi ilmaistessasi mielenkiintoa tavoittelemaasi organisaatiota kohtaan. 

Taustatyöstä ei tarvitse seurata konkreettista työnhakuprosessia vaan se auttaa sinua entisestään kirkastamaan itsellesi, minkälaisia työtehtäviä, titteleitä ja organisaatiota voit alkaa pitää silmällä seuraavaa työpaikkaa etsiessäsi.”

 


Mikäli kaipaat lisää tukea piilotyönhakuun ja oman urasi johtamiseen, kokeile meidän uutta Onnistujan Urapalvelua tästä. Olemme koonneet palveluun henkilökohtaisia etuja, verkkokursseja sekä hyvin käytännönläheisiä harjoituksia oman itsetuntemuksen vahvistamiseen ja työnhakuun liittyen. 

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä