Eerikki Mäki

Consultant, Psychologist, MPS / 10.1.2019

Mitkä ovat sinun vahvuutesi?” on varmasti yksi yleisimmistä kysymyksistä työhaastattelussa. Haastattelija haluaa tietää, kuinka tietoinen työnhakija on omista vahvuuksistaan, ja samalla arvioida miten kyseiset vahvuudet sopivat avoinna olevaan tehtävään. Työnhakijalla olisikin syytä olla kirkas kuva omista vahvuuksistaan ja näkemys siitä, kuinka hänen vahvuuksiaan voisi hyödyntää avoinna olevassa tehtävässä ja työntekijää palkkaavassa organisaatiossa.

Omien vahvuuksien tunnistaminen, kuvaaminen ja arviointi on tärkeää uutta työtä haettaessa, mutta myös oman uran suunnittelussa. Älä pidä vahvuuksiasi vakan alla!

Ihmisen vahvuudet ovat ehkä osittain synnynnäisiä, mutta pääasiassa ne ovat kehittyneet harjoittelun ja kokemusten kautta. Omien vahvuuksien tunnistamisessa kannattaakin muistella omaa kokemushistoriaansa. Työssä tarvittavat vahvuudet ovat usein kehittyneet työelämässä, mutta myös harrastusten, opiskelun tms. kautta. Monet vahvuuksista ovat geneerisiä ja niitä voi hyödyntää monenlaisissa töissä ja erilaisissa työympäristöissä. Tällaisia ovat mm. vuorovaikutus- ja ryhmätyötaidot sekä organisointi- ja ongelmanratkaisutaidot. Nosta vahvuutesi rohkeasti esiin!

Kysymykseen ”Mitkä ovat vahvuutesi?” kannattaa valmistautua huolella.

Tietoa omista vahvuuksista saa muistelemalla omia onnistumisiaan, mutta tätä kannattaa kysyä myös läheisiltä (entisiltä ja nykyisiltä kollegoilta, hyviltä ystäviltä ja perheenjäseniltä). Ja ei, se ei ole noloa, vaan rohkeaa.

Eikä tässä vielä kaikki: kun työhaastattelussa pystyy kertomaan vakuuttavan listan omista vahvuuksistaan, on haastattelijan seuraava kysymys todennäköisesti ”Millaisia esimerkkejä sinulla on vahvuuksistasi käytännössä?”. Valmistaudu siis antamaan evidenssiä ja perustelemaan vahvuutesi. Jos väität, että organisointikyvyt ovat vahvuutesi, sinun on syytä pystyä kertomaan, millaisia asioita olet organisoinut menestyksekkäästi. Mieti siis jo valmiiksi hyviä, konkreettisia esimerkkejä vahvuuksiesi ilmenemisestä. Konkreettiset ja eloisat tarinat jäävät rekrytoijien mieleen.

Rekrytoija arvostaa työnhakijaa, joka on jo valmiiksi tehnyt tällaisen evidenssipohjaisen vahvuusanalyysin helpottamaan ratkaisua työnhakijan sopivuudesta.

Omia vahvuuksiani ovat mm. auttamishaluinen ja aikaansaava. Enkä olisi näitä edes itse heti huomannut, mutta pyysin järjestelmällisesti apua ja esimerkkejä läheisiltäni näiden tunnistamiseksi. Kiitos heille!

Eerikki Mäki toimii MPS:llä rekrytointikonsulttina. Aiemmin hän on työskennellyt 20 vuotta yliopistossa tutkijana ja opettajana. 


Lisää vinkkejä työhaastatteluun valmistautumisesta löydät uracoach Päivi Montgomeryn blogista.

Urakysely

Mikä Lifeworksin urapalveluista sopisi parhaiten tarpeisiisi?

Pääset alkuun vastaamalla neljään nopeaan kysymykseen!

 

Aloita testi