Päivi Montgomery

Career Coach / 10.5.2019

Tägit: Uramuutos

KYLLÄ, työn ja perheen yhteensovittaminen vaatii aivan uudenlaista ajattelua ja suunnittelua verrattuna elämään ennen pienokaista. Mutta nämä isot elämän osa-alueet myös rikastuttavat toisiaan.

Yllättäen työn imua kokevat keskimääräistä useammin työntekijät, joilla on pieniä lapsia. Työn imu on positiivinen tila, jossa työntekijä kokee tarmokkuutta, hän on aidosti omistautunut työlleen ja hän usein myös uppoutuu työhönsä niin, että aika kuluu kuin siivillä. Hän saa työstä iloa ja intoa, jotka toisaalta auttavat iloitsemaan kotielämän erilaisesta läsnäolosta.

Pienten lasten isät ja äidit kantavat työstä kotiin ja kotoa työhön samaa iloa ja säteilyä. Kotona opitut taidot, kuten kyky organisoida tilanteita paineen alla, siirtyvät myös työhön ja toisinpäin. Perhe-elämä kaikkine kommelluksineen ja hellyydenosoituksineen auttaa siirtämään ajatukset pois työstä ja keskittymään käsillä olevaan. Työ taas antaa mahdollisuuden uppoutua ”aikuisten maailmaan”, joka on aivan erilainen kuin kotona.

Työn imu myös tarttuu ihmisten välillä. Jos esimerkiksi puolisosi on innoissaan omasta työstään ja kertoo siitä kotona positiivisesti, tämä voi innostaa myös sinua. Puolisot vahvistavat toistensa hyvää työfiilistä ja kotona kasvava lapsi tai lapset imevät tätä positiivisuutta itseensä.

Toki työn imukaan ei poista kuormittumisen riskiä. Vaikka työ nappaakin mukaansa kokonaisvaltaisesti ja siinä olisi todella paljon innostavaa, kivaa ja mukavaa, ei jatkuvaa kuormittumista jaksa kukaan. Pitäessään huolta jaksamisestaan ja rajoistaan vanhempi pitää huolta myös perheestään.

Toivottavasti jokaisen perhevapaalta palaavan, isän tai äidin, työ- ja elämäntilanne antaa mahdollisuuden työn imuun. Työstään nauttiva vanhempi on hyvä vanhempi myös lapselleen.


Kirjoittaja Päivi Montgomery on Career Coach ja psykologi, joka on kaksi kertaa kokenut iloa ja työn imua palatessaan vanhempainvapaalta töihin. Päivin blogi on julkaistu ensimmäisen kerran LinkedInissä.

Kaipaatko tukea perheen ja työn yhdistämiseen? Uusi arki & tavoitteet –uracoachaus antaa toimivia työkaluja arjen ja työn optimaaliseen organisointiin sekä omien uratavoitteidesi ja ammatti-identiteettisi päivittämiseen. Uracoachimme auttavat sinua navigoimaan uraasi niin, että työsi tukee kokonaiselämäntilannettasi ja saat siitä mahdollisimman paljon energiaa päiviisi. Lue lisää.

Urakysely

Mikä Lifeworksin urapalveluista sopisi parhaiten tarpeisiisi?

Pääset alkuun vastaamalla neljään nopeaan kysymykseen!

 

Aloita testi