Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Carita Martas

Carita Martas

Recruitment Marketing Specialist / 29.6.2018

Tägit: CV, LinkedIn, Osaaminen, Työnhaku

SUOMEN talouden ollessa mukavassa nosteessa ja työllisyysprosentinkin hipoessa liki 70 prosenttia (69,3 %, tammikuussa 2018, Tilastokeskus), on hyvä tilanne pohtia olisiko muutos omassa työelämässä paikallaan. Työpaikkoja on nyt auki reilusti ja joillakin aloilla, kuten rakennusalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla, on suorastaan huutava pula tekijöistä. Muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna, nyt on työntekijän markkinat ja sitä kannattaa hyödyntää.

Haluaisitko muutosta? Mikä sinua kiinnostaisi?

TUNTOJAAN JA AJATUKSIAAN kannattaa tutkailla ja tehdä lista asioista, joista pitää tämän hetkisessä työssään ja asioista, joita kaipaa tai haluaisi tehdä enemmän. Lisävastuuta voi saada ottamalla asian puheeksi työpaikalla, mutta toisinaan juuri oikeanlainen muutos vaatii irtautumisen ja aivan uuteen heittäytymisen.

Jos olet ajatellut hakeutua uusille urille, tässä muutama vinkki työnhakuun:

1. LUO työnhakuvahti ja listaa yrityksiä, joissa haluaisit työskennellä. Portaaleja on useita, eivätkä kaikki työnantajat julkaise työtehtäviään kaikissa kanavissa. Sen vuoksi hajauttaminen on hyvästä ja säästät aikaasi, kun annat botin etsiä sinulle kiinnostavia tehtäviä. Piilotyöpaikkoja silmällä pitäen listaus kiinnostavista yrityksistä on hyvä idea – lähettämällä avoimen hakemuksen ja perustelemalla oman osaamisesi ja roolisi tärkeyden organisaatiolle, saatat saada itsellesi uuden työpaikan.

2. SEURAA kiinnostavien yritysten sometilejä, jotta tiedät edustavatko ne arvoiltaan sitä, mitä etsit. Useilla yrityksillä on jossakin somekanavassa tili, jossa näkyy myös yrityksen työnantajakuva ja parhaimmillaan myös arvot, joiden mukaan töitä tehdään. Mikäli sometiliä ei löydy, niin siinähän on some- ja viestintäammattilaiselle mahtava mahdollisuus myydä itsensä yritykseen töihin edistämään näkyvyyttä.

3. PÄIVITÄ LinkedIn-profiilisi ajantasaiseksi työtehtäviesi, vastuidesi ja osaamisesi perusteella. LinkedIn on nykyajan CV, sen perusteella pystyy näkemään paljon työhistoriasta ja osaamisesta. Jos profiilisi on hyvin ylläpidetty ja kertoo sinusta, osaamisestasi ja aktiivisesta asenteesta omaa ammattitaitoasi kohtaan, voit työllistyä sen avulla. Jos et vielä ole LinkedIn:ssä, liity oitis ja luo itsellesi profiili – et tule katumaan.

4. VARMISTA, että LinkedIn-profiilissasi on ammattiosaamistasi kuvaavia asiasanoja, jotta sinut on helppo löytää. Sinua ja osaamistasi etsivät niin research-konsultti kuin kohdennetun rekrytointimarkkinoinninkin tekijä – ole siis ajantasainen ja yksityiskohtainen osaamisessasi.

5. VERKOSTOIDU ahkerasti ja ennakkoluulottomasti – pelkät oman alan asiantuntijat eivät vielä luo laajaa verkostoa. Eri alojen ihmiset kaikista tekijätasoista antavat paremman kuvan työmarkkinoista ja yritysten tehtäväkirjosta. Monipuolisessa verkostossasi saattaa myös piillä se yksi kullanarvoinen tyyppi, jonka ansiosta sinut löydetään.

6. LUO hyvä ja muunneltava hakemuspohja. Kukaan ei jaksa keksiä pyörää uudelleen, joten omissa arkistoissa kannattaa pitää hyvää hakemuspohjaa, jonka voit helposti räätälöidä jokaiseen hakuun. Panosta asioiden esilletuomiseen, loogisuuteen, hyvään kieleen ja fiksuun argumentaatioon. Mikäli haluat hakemusasiakirjojen olevan ulkoasultaan puhuttelevia, luo yhtenäinen graafinen linja niin hakemukseen kuin ansioluetteloonkin.

7. PÄIVITÄ ansioluettelosi ja räätälöi se jokaiseen hakuun. Alta löydät viisi napakkaa CV-vinkkiä (kollegani Anu Ylijoen kynästä ja kokemuksesta):

– Nimi- ja yhteystiedot kuosiin. Sähköpostiosoitteesta ja puhelinnumerosta on huomattavasti hyötyä, kun otamme sinuun yhteyttä.

– Lähetä kaikki tiedostot pdf-muodossa, sillä pdf näkyy samalla tavalla kaikilla laitteilla. Word-muotoisten tiedostojen asettelut saattavat heitellä laitteesta toiseen, ja lisäksi ”parhaimmillaan” rekrytoija saa tietää, kuka läheisistäsi on oikolukenut ja kommentoinut ansioluetteloasi.

– CV:hen ensisijaisesti vain hakemasi tehtävän kannalta relevantteja asioita. Esimerkiksi syntymäpaikkasi ei ole työnhaussa oleellinen tieto. Ei välttämättä ole myöskään tarpeellista listata ihan jokaista mennyttä työpaikkaasi.

– Muista konkretia! Avaa työtehtäviäsi ja vastuualueitasi tittelien taustalla.

– Kerro ydinosaamisestasi lyhyesti CV:n alussa. Nosta osaamisesi ja vahvuutesi esille!

+ LISTAA relevantit työkokemukset, koulutukset ynnä muut asiat uusimmasta vanhimpaan. Meitä kiinnostaa kuka olet nyt, ei se mistä olet lähtöisin.

NÄILLÄ vinkeillä pääset jo pitkälle ja kun löydät unelmiesi työpaikkailmoituksen, olet jo monta askelta lähempänä uuden työn saantia.

Nyt, jos koskaan, on hyvä hetki nuuskia uusia tuulia. Onnea työnhakuun!

Caritan blogi on julkaistu aiemmin MPS:n Johtamisen maailma -blogissa 02/2018.


Lisää apua ja vinkkejä työnhakuun saat Onnistujan urapalvelusta!

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä