Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Taina Degerlund

Head of Candidate Sourcing, MPS Executive Search / 3.6.2021

Tägit: Yleinen

Oletko miettinyt mikä kaikki luo hyvää fiilistä uudelle työntekijälle tai uuteen työhön perehtyjälle? Entä millainen on hyvä perehdytys uuden työntekijän näkökulmasta?

Meillä on näitä asioita pohdittu ja hiottu ja jopa kyselty hieman palautetta perehdytetyiltä. Kokosimme siitä innostuneena kuuden vinkin listan! 

 1. Tervetulotervehdys – Vastaanotto ensimmäisenä työpäivänä luo jo ensivaikutelman oli kyseessä sitten täysiin uuteen yritykseen tuleminen, uuteen työryhmään talon sisällä siirtyminen tai lisävastuun ottaminen. Perehdyttäjällä on kaikki avaimet käsissään ja hän voi vaikuttaa lopputulokseen suuresti. Pieni huomiointi esimerkiksi kukkien, välipalan tai muun vastaavan muodossa ilahduttaa aina! 
 2. Perehtyjän toiveet – Uudelta työntekijältä voi hyvin kysyä, mitä hän odottaa perehdytykseltä sekä tiimiin ja yritykseen tutustumiselta – ja millä fiiliksillä on aloittamassa uudessa tehtävässä! Näin uudessa tehtävässä aloittava henkilö voi tuoda esiin mieltä askarruttavia asioita matalalla kynnyksellä ja kokea myös, että hänen mielipidettään ja näkemystään arvostetaan.
 3. Valmistautuminen – Etukäteen luotu perehdytysohjelma luo struktuuria ensimmäisiin päiviin ja viikkoihin uudessa roolissa. Siitä saa myös tunteen, että minua on todella odotettu. Varmista, että ensimmäisenä päivänä kaikki työvälineet odottavat uutta osaajaa. 
 4. Perehdytysmetodien valinta – Hyödynnä erilaisia tapoja perehdyttää. Mieti aiheet ja teemat ja niiden perehdytystavat sopimaan jokaiseen tilanteeseen parhaalla tavalla. Työvälineiden ja järjestelmien osalta yksilöllinen tai pienen porukan perehdytys toimii parhaiten virtuaalikädestä pitäen. Järjestelmiin perehdytettäessä on hyvä varmistaa, että ohjelmat löytyvät koneelta ja tunnukset ovat kunnossa. Yrityksen toimintaan ja eri liiketoiminta- tai osaamisalueiden perehdyttämiseen toimii hyvin verkkokoulutukset tai isomman porukan yhteinen perehdytyssessio. Itse tehtävän sisältöön oppimiseen on hyvä olla materiaalia ja sen läpikäyntiä jonkun tehtävää hoitavan kanssa. 
 5. Tutustuminen – Järjestä myös epämuodollista tekemistä esimerkiksi lenkkeilyn, after workin tai vaikka yhteisen aamujoogan merkeissä. Vaihtoehtoja on monia, valitset niistä vain sopivimman työporukkaa ajatellen! Työyhteisöön tutustumisen merkitystä ei voi korostaa liikaa vahvan etätyösuosituksen aikana. 
 6. Palaute – Muista kysyä palautetta perehdytyksestä sen päätyttyä ja myös sen aikana. Tähän voi luoda yrityksen yhteisen osuuden ja tehtävään liittyvän osuuden palautekyselyn. Muista hyödyntää saatu palaute seuraavaa perehdytystä suunnitellessasi! 

On hyvä muistaa, että jokaisella yrityksellä on omat tapansa perehdyttää. Osa järjestää (tai järjesti) yhteisiä Induction Week -tyyppisiä tapahtumia, jossa kaikki uudet aloittavat ja tutustuvat yritykseen yhdessä ja samalla toisiin juuri aloittaneisiin. Huolehdi, että yrityksen yleiset perehdytykset tapahtuvat mahdollisimman pian aloituksen jälkeen. Monissa suuremmissa yrityksissä perehdytyksiä pidetään keskitetysti vain kaksi kertaa vuodessa, jolloin työssä aloittaja voi joutua tätä odottelemaan. Tarjoa silloin mahdollisuutta tutustua yrityksen toimintaan jollain kevyemmällä tavalla, joka antaa riittävät tiedot työssä menestymiseen. 


Blogitekstin kokosi tiiminsä avustamana Taina Degerlund, joka vastaa MPS:n ehdokasresursointitiimin toiminnasta.

Julkaisimme aiemmin blogin myös perehdyttäjän näkökulmasta. Pääset lukemaan viisi vinkkiä etäperehdytyksiin tästä.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

 • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
 • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
 • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
 • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
 • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä