Löydä uusi innostus!

Kaipaatko uutta kipinää työelämääsi? Tilaa uutiskirjeemme niin saat ensimmäiset vinkit sähköpostiisi jo tänään.

Kun tilaan uutiskirjeen, hyväksyn samalla Lifeworksin käyttöehdot ja tietosuojalausekkeen.

Lifeworks logo.

Lifeworks

/ 6.8.2020

Tägit: Johtaminen, Työnhaku, Urajohtaminen

Sarin vinkit suorahakuihin

SARI SALOJÄRVI työskentelee johdon suorahakujen ja kehittämisen parissa MPS Executive Searchilla. Hän vinkkasi Urasummitin haastattelussa, miten itseään voi tuoda näkyväksi johtajien hiljaisiin hakuihin, ilman, että tarvitsee tuoda ilmi olevansa työnhaussa.

LINKEDIN-PROFIILI kuuluu Sarin mukaan tänä päivänä oman osaamisen paketointiin, vaikka haluaisikin vain hiljaisesti hakea uusia mahdollisuuksia. Sinne ei edes tarvitse välttämättä täpätä olevansa avoin uusille mahdollisuuksille, mutta tietojen ja tavoitteiden on hyvä olla näkyvillä. Huolehdi myös, että yhteystietosi ovat näkyvissä ja sinuun voidaan ottaa yhteyttä LinkedInin kautta.

LINKEDIN-PROFIILIN lisäksi muunlainen näkyminen on tärkeää. Sari nostaa esiin esimerkiksi bloggaamisen, puheenvuorot erilaisissa tilaisuuksissa sekä myönteisen medianäkyvyyden. Itsensä hyvällä tavalla jossain asiassa brändääminen on näkyvyyden kannalta tärkeää. Näin rekrytointikonsultit osaavat yhdistää tietyn osaamisen ja asiantuntijuuden sinuun. Keinoja tuoda itseään hiljaisesti näkyväksi ovat siis some- ja verkostoaktiivisuus sekä oman asian ja osaamisen näkyväksi tuominen.

JOS näkyvyyden luominen tuntuu vaikealta ja aikaavievältä, siihen kannattaa pyytää apuja ja vinkkejä sellaisilta henkilöiltä, joilla on jo esimerkiksi hyvä somenäkyvyys. Kun artikkelin, mielipidekirjoituksen tai vaikkapa LinkedIn-postauksen kirjoittamisesta tekee rutiinin itselleen, ei se välttämättä vie niin paljon aikaa kuin voisi kuvitella.

Sari antaa kolme vinkkiä uusien mahdollisuuksien löytämiseen hiljaisten hakujen kautta:

  1. Jos sinulla on ajatus siitä millaisiin johtotehtäviin olet hakemassa, mieti tarina sille, mitä ja miksi olet hakemassa sekä mitä lisäarvoa toisit organisaatiolle. Pohdi miksi olet kiinnostunut tietystä tehtävästä tai organisaatiosta sekä mitä kyseinen toimiala saisi sinusta mukanasi.
  2. Jos et ole fokusoinut mihin olet hakeutumassa, paketoi ja brändää osaamistasi. Pohdi missä olet asiantuntija, mitä olet kokenut ja saavuttanut sekä ”millaisissa liemissä olet keitetty”. Mieti miten oma uratarinasi on rakentunut ja millaisista palasista se muodostuu.
  3. Voit myös olla suorahakukonsulttiin suoraan yhteydessä. He ottavat mielellään verkostoonsa ihmisiä, jotka ilmaisevat halunsa uusille haasteille ja ottavat heitä mukaan sopiviin toimeksiantoihin.

Elinan vinkit rekrytointeihin ja ikäkysymyksiin

MPS-YHTIÖIDEN toimitusjohtajan Elina Koskelan haastattelun pääteema oli iän merkitys rekrytoinneissa. Elinan kokemuksen mukaan hakijat pohtivat pääsääntöisesti ikäänsä paljon enemmän kuin rekrytointien toimeksiantajat.  Elinan mielestä liian vähän keskustelua käydäänkin siitä, mikä etu iästä voi olla monissa tehtävissä. Ikä voi olla myös vaatimus tietyn tyyppisiin rooleihin. Jokaisen hakijan olisi hyvä tunnistaa se, että ikä saattaa olla myös valttikortti joissain rekrytoinneissa.

ELINAN mukaan on hyvin paljon muita asioita, jotka ovat rekrytoinneissa paljon kiinnostavampia kuin ikä. Henkilön soveltuvuutta tiettyyn rooliin katsotaan eri näkökulmista. Rekrytointikontultti tarkastelee mm. hakijan persoonaa, aiempaa näyttöä, osaamista ja organisaatiokulttuuriin sopivuutta. Harvoin rekrytoinneissa jäädään pohtimaan hakijan ikää.

SILLOIN, jos ikää kuitenkin pohditaan, kyseessä on yleensä motivaation ja elämäntilanteen soveltuvuus tiettyyn rooliin. Elina painottaa, että jos hakijan ikä on 40-50, siitä ei keskustella lainkaan.

JOS kyseessä on vaativan tason tehtävä ja hakijan ikä on paljon alle 40, voidaan miettiä riittääkö ikä ja kokemus. Voidaan myös pohtia, onko hakijan henkinen kypsyys sopiva suhteessa koviin paineisiin esimerkiksi muutosjohtamisen tilanteissa. Jos ikä taas alkaa olla lähellä eläkeikää, pohditaan toisenlaisia asioita, kuten onko hakijalla enää halua laittaa itseään likoon niin kovaa kuin ehkä tarvitsisi. Korkeamman iän kohdalla voidaan pohtia myös onko hakijan osaaminen vielä ajankohtaista. Hakijalla on siis hyvä olla näyttöjä siitä, että hän on pitänyt osaamistaan ajan tasalla. Huomioon otetaan toki myös terveydelliset asiat. Ruuhkavuosia elävän kohdalla voidaan taas miettiä, soveltuuko elämäntilanne vaikkapa työhön, jossa tarvitsee matkustaa paljon.

IÄN merkitys rekrytoinneissa näkyy siis neljässä teemassa: motivaatiossa, terveydentilassa, elämäntilanteessa ja osaamisessa.

Elinan vinkit työnhakuun:

  1. Älä takerru liiaksi siihen, että ikä olisi este työllistymiselle. Tutkimusten mukaan ne henkilöt, jotka uskovat työllistyvänsä tekevät enemmän hakuaktiviteetteja, jonka johdosta he myös työllistyvät. Jos alat ajatella, että ikä tai jokin muu tekijä estää valinnan tiettyyn työpaikkaan, voi se estää johonkin hienoon mahdollisuuteen tarttumisen.
  2. Huolehdi, että osaamisesi on kunnossa ja että sinulta löytyy jotain sellaista pääomaa mitä organisaatioihin halutaan.
  3. Varmista myös, että osaamisesi on paketoitu jaksavaan ja hyvinvoivaan ihmiseen, jonka elämänhallinta on kunnossa.
  4. Jos ikäsi on korkea, etkä saa esimerkiksi haastattelukutsuja, kannattaa miettiä, onko avoimien työpaikkojen logiikka paras tapa hakea töitä. Huolehdi, että kaikki tämän maan headhunterit tietävät olemassaolostasi sekä mitä osaat ja olet hakemassa.
  5. Laajat verkostot voivat auttaa työllistymiseen. Saat varmasti enemmän mahdollisuuksia jos olet tunnettu ja osoitat asiantuntijuuttasi, kuin jos kukaan ei tunne sinua.

Jos Urasummit meni ohi ja haluat katsoa kaikki 17 haastattelua, löydät ne Onnistujan urapalvelusta.

Kun haluat kehittää itseäsi

Ota urakehityksesi omiin käsiisi!

Iso osa työssä viihtymistä on tunne siitä, että oppii uutta ja kehittyy. On kuitenkin yleistä, että tuo tunne on vuosien aikana päässyt hiipumaan. Se saattaa ilmetä heikentyneenä ammatillisena itsetuntona, huolena omasta pärjäämisestä työelämässä tai toiveena toimenkuvan muutoksesta.

Käyttäjämme kertovat, että Onnistujan urapalvelu on auttanut heitä ottamaan askeleita, jotka ovat johtaneet parempaan työssä viihtymiseen esimerkiksi ylennyksen, lisäkouluttautumisen tai omien työtapojen kehittämisen kautta.

Onnistujan urapalvelun avulla saat:

  • Lisää itsetuntemusta ja luottamusta omaan osaamiseen
  • Keinoja vahvuuksiesi ja kehityskohtiesi tunnistamiseen
  • Työvälineitä itsesi johtamiseen ja ajanhallintaan
  • Rohkeutta ja innostusta uuden etsimiseen ja löytämiseen
  • Voimistuneen tunteen siitä, että kehityt työssäsi ja nautit siitä